Драг кралица, която се облече като Исус Христос и изпълни

...
Драг кралица, която се облече като Исус Христос и изпълни
Коментари Харесай

Филипинската драг кралица Пура Лука Вега е арестувана, след като изпълнението на Исус предизвика католическа реакция

Драг кралица, която се облече като Исус Христос и извърши рок интерпретация на Господната молитва, беше задържана във Филипините според законите на страната за непристойност, което провокира яростен спор по отношение на свободата на словото и отбраната на членовете на LGBTQ общественост.

Филипините са надълбоко християнска страна и католическата черква поддържа доста въздействие както в всекидневието, по този начин и в политиката.

Амадеус Фернандо Паженте, 33, чието мил име е Пура Лука Вега и който употребява местоимението те/те, беше необятно упрекнат в осквернение от чиновници на католическата черква и други след видеоклипове на тяхното осъществяване, пеещо „ Ама Намин “, тагалогската версия на молитвата, стана вирусна през юли.

Изпълнителят беше отведен в полицейски арест в сряда според закон, който не разрешава „ аморални доктрини, неприлични изявления и изложения и неприлични шоута “ посредством „ обиждане на всяка вяра “, съгласно изказване на техния юридически екип в X, някогашен Twitter. В обвиняванията се споделя, че те също са нарушили закон за киберпрестъпленията, защото видеото е било споделено онлайн, с цел да се твърди, че „ прави посоченото закононарушение “.

Правният екип даде обещание да оспори обвиняванията и в началото да се концентрира върху обезпечаването на гаранцията на Pagente.

Онлайн видеоклипове на мил актьора, който пее тагалог версията на Господната молитва дружно с веселящи се в бар, провокираха сериозна реакция от религиозни организации.

Видеоклиповете в обществените медии на мил кралицата Пура Лука Вега, пееща рок версия на Господната молитва, облечена като Исус, станаха тематика на спор във Филипините. Видеоклиповете в обществените медии на мил кралицата Пура Лука Вега, пееща рок версия на Господната молитва, облечена като Исус, станаха тематика на спор във Филипините. Кристиан Маналон/Youtube

Шоуто, в което Падженте може да бъде забелязан облечен в одежди, имитиращи католически одежди със златен ореол, предизвика възторг и се трансформира в водеща вест за седмици във Филипините, до момента в който допълнително от дузина градове, в това число столицата Манила където живее изпълнителят, разгласи Pagente за „ личност нон грата “, алегоричен ход, обявяващ, че към този момент не са добре пристигнали.

Арестът на Пагенте пристигна след подадена наказателна тъжба през август от Hijos Del Nazareno Central, група, представляваща поклонници на Черния назарянин, статуя от мрачно дърво на Исус, донесена във Филипините през 1606 година от Мексико и считана за чудотворна от своите поклонници.

Групата провежда голям годишен набожен церемониал в Кесон Сити, който притегля стотици хиляди поклонници.

В обява във Фейсбук след ареста на Pagente, Hijos Del Nazareno Central съобщи, че нейните „ поклонници няма да разрешат оклеветяването на името на Господ Исус от Назарянина “. CNN се обърна към групата за спомагателен коментар.

Множество политици, в това число сенатори, също участваха във филипинските телевизионни излъчвания, с цел да подлагат на критика представянето на мил актьора, наричайки го богохулно, неуважително и обидно.

„ Отказаха ми правата “

Изпълнителят на мил преди този момент се извини на тези, които се „ усещаха неловко “ за осъществяването им. Но те също опазиха акта като форма на изкуство, като споделиха на филиала на CNN Philippines в изявление, че осъществяването е израз на възприятието за изключване като странна персона в надълбоко католическа страна.

„ Разбирам, че хората назовават ​​представянето ми богохулно, обидно или почтено за жалост. Въпреки това, те не би трябвало да ми споделят по какъв начин упражнявам вярата си или по какъв начин върша своето драгиране. Това осъществяване не беше за вас като начало. Това е моето прекарване и мое изражение, че са ми били отказани правата “, написа изпълнителката в обява на 13 юли в X.

Отец Джером Сечилано, представител на Конференцията на католическите епископи на Филипините, сподели пред CNN в четвъртък, че осъществяването е счетено за обидно от църквата заради това, което тя счита за липса на страхопочитание.

„ [Представлението] беше насмешка с нашата религия и детайли от нашата религия не би трябвало да се употребяват за всемирски цели, изключително за забавление “, сподели той.

Но Сечилано не разяснява дали църквата гледа на ареста на Pagente като на вярното нещо за отбрана на вярата.

Близо 80% от филипинците се разпознават като римокатолици и църквата към момента има огромна мощ и въздействие.

Филипините са единствената страна в света, с изключение на Ватикана, където разводът към момента не е позволен. Еднополовите бракове и абортите също са неразрешени. Антидискриминационният законопроект, който би направил повече за отбрана на малцинствата, също означи дребен прогрес в Конгреса през последните години против съпротивата на консерваторите.

Старшият откривател на Хюман Райтс Уоч Карлос Конде разказа ареста на Падженте като „ отвращение “ и „ прекомерна реакция от страна на тези, които са се почувствали афектирани “.

„ Този ​​случай се прокарва от няколко души, за които се допуска, че Пура Лука [Вега] е обидил – не от филипинци като цяло – които взеха решение да трансфорат в оръжие съществуващите закони … против ЛГБТ хората “, сподели Конде пред CNN в изказване, изпратено по имейл.

Драг актьорът преди този момент се извини на тези, които са се " почувствали неловко " за осъществяването им. Драг актьорът преди този момент се извини на тези, които са се " почувствали неловко " за осъществяването им. Кристиан Маналон/Youtube

Pagente беше играч в риалити шоуто „ Drag Den “, което започва през декември 2022 година в Amazon Prime.

Сериалът, режисиран от Род Сингх, транссексуален филипинец, се развива в подземна бърлога, съпоставяйки ярките персони на мил кралиците с непрекъснатата потребност да останат подривни измежду обществено консервативните филипински правила.

След ареста, Сингх отбрани Pagente, който тя разказва като другар и сътрудник, казвайки на X, че „ този проблем към този момент не е за мил осъществяване, вашият хипотетичен господ, или тънката ви религия. Независимо дали го признавате или не, вашите предубеждения към нашата общественост и правата, които пожелаваме, са в центъра на това.

„ С необятно отворени очи вие вярвате и се покланяте на Бог, който не можете да видите, само че затваряте очите си за въпросите на живота и човешките права, които са застрашени. Научи се да се молиш, само че не се научи да разбираш. Не искайте от нас нещо, което не можете да дадете “, добави Сингх.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР