ДПС печели изборите в Турция с 60 237 гласа при

...
ДПС печели изборите в Турция с 60 237 гласа при
Коментари Харесай

При 93% обработени протоколи: ДПС печели вота в Турция

ДПС печели изборите в Турция с 60 237 гласа при 93% обработени протоколи, сочат данните на ЦИК. Това са 92% от всички гласове в страната, където гласоподаваха 69 778 души. От тях - 19 991 в Истанбул и 21 723 в Бурса.

След Движение за права и свободи са ПП/ДБ - 1406 гласа, или 2,16%, ГЕРБ - 1296 гласа, или 1,99%, Български напредък - 557 гласа, или 0,86%.

В две секции в Бурса не са подадени нито един глас за Движение за права и свободи, само че всички са за ПП/ДБ и Български напредък.

Има и много невалидни бюлетини, на които гласоподаватели са се подписвали, вместо да сложат знак Х или V.

Избирателната интензивност е приблизително висока - с 12 000 гласа повече спрямо 2022 и с 18 000 по-малко от 2021. Според хората, наблюдаващи и следящи живота на нашата общественост тук, има няколко фактора и аргументи за това. Един от тях е фактът, че на 14 май ще се проведат президентски и парламентарни избори, които са от огромно значение за страната и в които интензивно е намесена и нашата общественост.

" Всъщност хората мисля, че към този момент не са разчувствани така както преди. Тези, които всяка година, всякога гласоподават, отново гласоподават, обаче отново дублирам, че младежите са доста малко. Малко гласоподават и също по този начин им омръзна, съгласно мен, от избори. Искат да се откри към този момент това държавно управление. Защото Движение за права и свободи народът, който гласоподава, двойните жители, се доверяват на Движение за права и свободи. Всъщност тя е единствената партия, която постоянно идва, интересува се с нашите въпроси, с въпросите и проблемите на жителите. На 14 май предстоят избори за президент и парламент в Турция. На какво се надяват хората тук в Авджълар, и въобще нашата общественост, да се случи? Нашата общественост и народът в Авджълар, които са повече изселници от България и Гърция, много доста изселници живеят, надяваме се, че ще стане огромна смяна ", споделя Хюлия Алтън, кв. " Авджълар ", Истанбул.

" При предходни избори, несъмнено в тази секция сме имали доста повече гласоподаватели - двойно, та даже и тройно едновременно. Промените по отношение на това, че има избор на гласоподаване - дали да е с бюлетина, или с машина, сътвори времеви проблем, т.е. - може да се гласоподава по един - влиза, гласоподава, чакат по един, машината стои празна, хората стоят и чакат. Получи се напрежение заради този факт и доста невалидни бюлетини от гласувалите с бюлетина. При машината няма подобен случай. Турската общественост си държи на това - да се гласоподава на партия, тяхната, тази, която те си знаят от демокрацията насам, от 90-та година насам. Просто това е. Не е доста, само че има гласове и за други партии. Изненадващо, може би, за някои хора, само че гласоподават. Наистина всеки чака нещо, само че никой в действителност не знае какво да чака на 15-ти май. Ще бъдат едни доста значими избори, доста значим ден. Никой не знае, никой не може да си намерения какво може да се случи ", счита Сузана от кв. " Авджълар ", Истанбул

" Миналата година пет избора с президентските - шест избора изкарахме. На хората им омръзна. Това е първата причина. И към този момент две години нямаме държавно управление. Цяла година към този момент съвсем нямаме държавно управление в страната. На хората им омръзна, първото което е, и другото - огромна инфлация има тук и то допускам, че и в България има, тъй като пътуваме понякога. Но хората не ги вълнува към този момент, не ги вълнува изборите към този момент. Защото едно и също става. Сега аз се сготвям след два месеца - отново ще сме в избори.

- На 14-ти май какво очаквате да се случи тук на изборите за президент и парламент?

- Много хубави работи чакаме. Омръзна ни към този момент. От инфлацията, от едни и същи лица, от един и същи човек ни омръзна, по тази причина допускам този път на 15-ти май ние ще се събудим доста щастливи, ще се промени държавното управление ", споделя Наджие Топал, кв. " Авджълар ", Истанбул.

Нарушенията, на които екипът на Българска национална телевизия стана очевидец в изборния ден, са типичните, които сме привикнали да следим, само че бяха инцидентни - говореше се на майчин език в изборните пространства в моментите, в които някои от гласоподавателите изпитваха усложнения да гласоподават с машината, към края на изборния ден имаше редом, двойно гласоподаване. Гласуваше се по едно и също време с машина и с бюлетина.

Активността е една от междинните. По-големият брой секции в Турция - 162 на фона на рестриктивните мерки от 25 секции отпреди няколко години, направи, тъй че просто по-големият брой хора да бъде по-добре разпределен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР