ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като

...
ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като
Коментари Харесай

ВМРО: Победа за българщината! Кирилицата е българска азбука

Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия още веднъж демонстрираха, че са антибългарски партии, като отхвърлиха да поддържат исторически и духовно обоснованата истина, че тази книжовност е изконно наша.

Категоричната позиция на народните представители от Вътрешна македонска революционна организация идва в отговор да протеклия спор в пленарната зала по измененията в Кодекса на труда. Промените бяха признати на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Приемаме причините на съдружните ни сътрудници, че това е стъпката към отварянето на публичен спор. За нас това е и огромен прогрес към легитимирането на кирилицата като българска и на равнище Европейски Съюз.

, е импортирана от народните представители от Вътрешна македонска революционна организация. Тя е обвързвана с 24 май и прави смяна в член 154 алинея 1, където са оказани формалните празници в Република България. Това, което ние променяме, съответно е думите „ 24 май Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “ да се заменят с „ 24 май Ден на българската книжовност, култура и просвета “. Напълно естествена и разумна историческа смяна, която е и път към задвижването на развой по признаването на равнище Европейски съюз на кирилицата като българска писменост. Днес може да се одобри, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество схваща, че това е денят на българската книжовност. Тя е идентична с кирилицата, основана и публикувана измежду другите славяни точно от България. Тя е неповторима и се отличава от другите графични форми измежду православните славяни.

На нея са творили стотици български създатели, които са основали хиляди творби, останали в националната и международната литературна съкровищница, това акцентира в пленарната зала депутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация доцент Милен Михов :

„ Предложението ни не е въпрос на трудово-правни връзки, въпреки че визира Кодекса на труда. Въпросът е доста по-голям, макар че става дума за промяната на една дума. Поправката е значима, тъй като през днешния ден освен силата на армиите и икономическата мощност дефинират мястото на страните в света, а тъй като има друга и доста значима и значима мощ – силата върху духовни и нематериални полезности. Силата на духа може да бъде доста по-мощно оръжие от ракетите и нуклеарните въоръжения. Основата на държавността на българския дух е точно българската книжовност. Затова и причините ни са, че историческата просвета от дълго време е разкрила, че гениалното изобретение на братята Кирил и Методий, създавайки писменост на славяните, е употребена във външната политика на император Михаил II за разрастване на културното и политическо въздействие на империята в Западните Балкани. Затова е и основана моравската задача на двамата братя, която приключва с неуспех. По-късно Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава доближават до българската земя, през 1886 година, от когато стартира и българският роман за писмеността на братята Кирил и Методий. Кирилицата, която се основава в България, и подменя глаголицата, основана от Константин-Кирил Философ и Методий, съставлява част от фундаменталното реформаторско придвижване, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър. “

Видео от изявлението на Михов -

Красимир Богданов от своя страна също изрече мощни исторически причини и прикани за национално самочувствие и поддръжка от страна на всички народни представители:

„ Кирилицата е чисто българско създание, основана от Климент Охридски, в българската страна, по времето на българските средновековни царе.

24 май еманципира българите от другите славянски нации по време на Османската империя. Нека припомня, че битките ни тогава не са били единствено против поробителите, само че и против фанариотското духовенство и против попълзновението на други славянски нации, които са се опитвали да приобщят български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството е политическа теория на друга страна, която има своите имперски цели и планове от времето на Петър Велики нататък.

Ние тук в този парламент сме призовани да пазиме българската национална идея и еднаквост. Така че дано имаме национално самочувствие и да подкрепим предлагането 24 май да стане Ден на българската книжовност, култура и просвета. “

Видео от изявлението на Богданов -

Народният представител Мария Цветкова също взе присъединяване в дебата:

„ Важно е и по какъв начин е бил възприеман празникът в годините обратно, освен от институциите и историците, а и от българския народ. Ако отворим старите албуми, в случай че се разровим в Държавния списък и историческите музеи, ще намерим стотици фотоси, под които е написано - честване на Деня на основателите на българската писменост Св.Св. Кирил и Методий, честване на празника на българската книжовност. Многолюдни шествия, митинги, Българската войска, която и по време на войните е отбелязвала тържествено този празник, българските бойци и офицери, които през Първата международна война са марширували по централните улици на Охрид, Скопие, Ниш, Тулча и са отбелязвали с боен церемониал празника на българската книжовност.

Уважаеми сътрудници, да подкрепите това наше предложение е въпрос на чест, национално достолепие, национално самочувствие и горделивост, които сме длъжни да проявим през днешния ден и всички в тази зала, които се усещат българи, да поддържат 24 май да бъде записан като празник на българската книжовност, а не славянската. “

Александър Сиди от своя страна пък отговори на нападките на самостоятелния народен представител, само че към момента член на Българска социалистическа партия, Валери Жаблянов, който не поддържа предлагането на Вътрешна македонска революционна организация:

„ Както и в комисията, по този начин и в този момент на Българска социалистическа партия единственият им проблем е какво ще каже Матушка Русия. Ето това е казано просто и ясно. “

По предложение на организационния секретар на Вътрешна македонска революционна организация и секретар на ПГ „ Обединени патриоти “ Юлиан Ангелов пък е, още веднъж в Кодекса на труда, която за жалост не получи нужната поддръжка. Тя издига 15 август, прочут като Голяма Богородица, измежду водещите в народен проект религиозни и национални празници, свързани с редица съпътстващи обичаи и ритуали. Предложението е този ден да бъде разгласен за народен празник. Идеята от трибуната показа Ангелов:

„ Напълно разумно е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като страна с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме огромните християнски празници – по този начин, както го вършат в другите християнски страни. В деня, в който Божията майка умира, следва да се съблюдава християнската традиция и да бъде неработен.

Чух отзиви срещу, тъй като България била страна с най-вече публични празници, които са и неработни дни. Това изобщо не е по този начин, не е правилно. Справка с други европейски, християнски страни. В 90% от тях Голяма Богородица е формален празник и неработен ден. В България има 12 публични празника, които са неработни дни. В Италия са 12, плюс 4 районни – по области. Там Св. Богородица е формален празник. В Германия 12 публични празника и районни. Там, в провинция Бавария Голяма Богородица е формален празник. Румъния – 15 дни публични празници, също и Голяма Богородица. Гърция, Кипър, Белгия, в която има 10 публични празника плюс още 6 районни. Франция – 11 публични и няколко още районни, там също Голяма Богородица е формален празник.

Не би трябвало да има подозрение за какво Голяма Богородица в България би трябвало да е формален празник! “

Видео от изявлението на Ангелов –
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР