„Дойдохме в Букурещ, за да предложим съвместна срещу укриването на

...
„Дойдохме в Букурещ, за да предложим съвместна срещу укриването на
Коментари Харесай

Румен Спецов пред румънско издание: С „Момчетата от Харвард“ дойдохме да свършим работа, а не да вземем пари

„ Дойдохме в Букурещ, с цел да предложим взаимна против укриването на налози на огромни компании, които имат в България и Румъния. Започнахме с горивата. Честно казано, лиши ми доста време, с цел да стигна до Букурещ. От юли 2021 година към момента пишем документи и се занимаваме с формалности, дано променим това! “.

Това декларира шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов в изявление за проверяващия румънски публицист номер 1 Каталин Толонтан от най-големия новинарски уебсайт в Румъния libertatea.ro.

„ Ние сме на час полет един от различен и имаме същите проблеми. Можем да се откажем от формализмите, нашето предложение е да работим един до друг. Когато се вгледахме по-внимателно в действителните пари на огромните компании, отвън загубите, които те заявяват от десетилетия, открихме една доста по-силна стопански България “.

46-годишният Румен Спецов си спомня, че е бил единствено на 26 години, когато за първи път се причислява към Национална агенция за приходите. След 14 години в Национална агенция за приходите и по-късно шест години в частния бранш, Спецов получава предложение от президента Румен Радев и от служебният финансов министър Асен Василев да оглави организацията. Василев е едно от „ момчетата от Харвард “, както шефът на Национална агенция за приходите посочва разговорно в изявление двамата водачи на групировката, която сътвори огромната изненада в европейската политика: 41-годишният Кирил Петков и Асен Василев, 44г.

Румен Спецов се закани: " Ще бъдем безкомпромисни! ".

България, най-бедната страна в Европейски Съюз, общество и стопанска система със съществено съветско въздействие, избра в средата на ноември 2021 година за първи път в своята некомунистическа история коалиция, ръководена от образовани хора в Съединени американски щати. И един от първите им стопански ходове е опит да се обясни произхода на парите в области, където съветският бизнес играе основна роля. Старата политическа класа беше основала своя лична страна, споделя в изявлението Спецов.

Ето и цялото изявление.

- Г-н Спецов, Вие сте шеф на Национална агенция за приходите единствено от 6 месеца. Управляваха и „ момчетата от Харвард” Кирил Петков и Асен Василев. Защо мислите, че вашите съграждани са дали своят вот за вас?

- Избраха ни поради потвърдените резултати. Петков беше министър на стопанската система, Василев – финансов министър, а аз – началник на Национална агенция за приходите. Хората видяха, че желаеме и че знаем по какъв начин да работим, че имаме резултати.

- Какво значат резултатите за Вас?

- Нека ви дам един образец: успяхме да внесем един милиард евро повече пари в бюджета за 6 месеца на тази година.

- В съпоставяне с какво? В проценти какво значи един милиард евро?

- В съпоставяне със същия интервал на 2020 година Това значи към 20% повече. И хората видяха какво направих с парите. Насочих ги към мъчителните проблеми на страната. Към възрастните хора, да вземем за пример. Родителите ми, над 60 години, печелят по 200 евро. Как можеш да живееш с тези пари? Ние, в България, цели генерации оказваме помощ на нашите родители или баби и дядовци с пари, с цел да оцелеят.

- И по какъв начин успяхте да съберете повече пари?

- Напуснах Национална агенция за приходите през 2015 година, когато нямах вяра. Управляващата партия тогава контролираше всичко... по какъв начин да ви кажа, на процедура си беше направила своя страна. Старата политическа класа беше измислила своя лична страна. Бях управлявал отдел за битка с измамите в Национална агенция за приходите, само че към този момент не можех да работя. Тази година, когато ме поканиха, пристигнах, тъй като усетих, че в България се случва нещо ново. Познавах добре данъчната институция от вътрешната страна, познавах и хората. Ето за какво съумях да стартира дейна работа по-бързо. Доверих се на директния си началник, на финансовия министър, а моите хора имаха моето доверие и поддръжка. Когато ме назначиха за началник, не уволних хора, а наех някои от старите и ги сложих на други позиции. Насочихме старания към огромния бизнес, а не към дребните бизнесмени, които хазната беше задушила преди.

- Какво разбра?

- Нека ви дам образец от региона на горивата, с която се занимаваме от няколко месеца. Оказа се, че огромна петролна компания регистрира загуби повече от 10 години. Това го има и тук, в Румъния. Руска е, само че към нея има цялостен куп компании, в това число и български. Парите се движат по подобен метод, че облагите са стигнали до Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без облага, когато си голям на българския пазар, имаш бизнес и в Румъния - по какъв начин е допустимо?

- Какво е името на компанията?

- Няма да загатвам. Но през днешния ден го разисках с моите румънски сътрудници.

- Говорейки за Румъния, по какъв начин виждате нашия път през последните години? Какво ви въодушеви и, в противен случай, какво бихте желали да избегнете в България от случилото се в Румъния?

- Има две области на развиване, които ме впечатляват в Румъния. Антикорупционна политика, която се организира повече от 10 години и която директно усъвършенства стопанската система. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме сходни тактики за ниски директни налози, като в същото време усилваме събираемостта и понижаваме сивата стопанска система. Работим чудесно с ANAF в региона на измами с Данък добавена стойност с присъединяване на български и румънски компании и непрестанно развиваме съдействието си.

- Не отговорихте: какво тъкмо бихте желали да избегнете от това, което забелязахте при нас?

- Знаете ли какъв брой време лиши подготовката на това посещаване в Букурещ? Започнах през юли. Да изпратим писмо... Честно казано, лиши ми доста време да стигна до Букурещ. От юли 2021 година към момента пишем документи и изпълняваме формалности, дано променим това. Вярвам в връзката лице в лице. На един час сме. Дойдох, имам качества, имам недостатъци, демонстрирах си лицето, както се споделя, мисля, че можем да си сътрудничим като съседи.

- Основното заричане на вашето ново придвижване е битката с корупцията. Но това научихме в Румъния: един път на власт, антикорупционните придвижвания са склонни да основават „ свои любимци “ в икономическата зона. Как уверявате българите, че това няма да се случи?

- Ние не сме хора, пристигнали в политиката, с цел да вършат пари. „ Момчетата от Харвард “ имат сполучлив бизнес, милионери са. Семейството ми към момента живее в Дубай. Дойдохме да свършим работата, а не да вземем парите за себе си.

- Аз обаче упорствам. Защо някой би трябвало да е сигурен, че ще се отнасяте към всички еднообразно? Вижте, ще Ви дам съответен образец. Имаме навика да обсъждаме притежателите на изданията, в които работим. Смятаме, че е обикновено за някои публицисти. Стилиян Шишков, български предприемач, който има миноритарен дял в Gazeta Sporturilor в Румъния, а също по този начин има медиен бизнес в България. По принцип има податливост ръководещите да си обезпечават медиен комфорт посредством контакти със притежателите. Как гарантирате, че това няма да е по този начин с новата партия?

- Равното отнасяне е най-важната цел за всяка данъчна администрация. Сегашният метод на Национална агенция за приходите е доста по-твърд, по-фокусиран и праволинеен по отношение на злоупотребите и корупцията. Не е загадка, че икономическият напредък идва автоматизирано, когато злоупотребите и корупцията са лимитирани. Когато има подозрения, че няма равно отнасяне, публичното доверие страда, а когато няма доверие сред обществената власт и жителите, стартират дълбоки проблеми.

- Твърди антикорупционни обещания даде и дясното държавно управление на Бойко Борисов, който ръководи България през последните години. Защо българите да имат вяра, че вашите обещания няма да потънат по същия метод, в случай че смятате, че техните са били подправени и това е довело до тяхното проваляне?

- Не мога да приказвам от името на цялото придвижване. Но откогато ръководим Национална агенция за приходите, ние си поставихме четири съществени целта – да се фокусираме върху високите данъчни опасности, а не върху дребните търговци, както ви споделих. След това оптимизирахме вътрешните процеси в приходната организация и ги направихме транспарантни за обществото. Ето непълен отговор и на вашия въпрос. Трето, ние се стремим да наблюдаваме паричните потоци, по този начин наречения обществен запас, който постоянно е източник на корупция. Премахваме практиката да третираме някои предпочитано. И четвърто, само че не на последно място – усилване на битката с данъчните измами, изключително с Данък добавена стойност и по-конкретно трансграничните измами. И това е пояснение за моето посещаване тук.

- Колко души работят в Национална агенция за приходите и заплащането положително ли е?

- Имаме към 8000 души в организацията, без да броим тези на митниците. Заплатите са положителни. Дори бях сюрпризиран, че заплатите са по-добри от тези в ANAF, в Румъния.

- Колко печели един млад в Агенцията?

- Стартовата е 700 евро нето, плюс тримесечни бонуси. Говоря за неопитни хора, само че с обучение. Директорът на отдел получава 2000 евро и бонуси. От румънските си сътрудници разбрах, че в ANAF няма толкоз високи заплати. Но също по този начин забелязах в Румъния предпочитание да се подобрят нещата, предпочитание за битка с укриването, измамите. Нормално е да си добре заплатен в тази сфера, работата е тежка, рискована.

- Имало ли е напън от огромния бизнес или от " черните " откогато си шеф на Национална агенция за приходите?

- Никой не ми се е обаждал непосредствено. Но получих смъртни закани за фамилията ми.

- Как?

- Изпратиха ми посланието посредством медиатори. На собствен ред приказвах с министъра на финансите, по-нататък с нашите секрети служби. Те откриха източника на опасността.

- От огромните компании ли беше или от това, което нормално назоваваме мафията?

- Не мога да разкрия това.

- Да се ​​върнем към областите, в които Национална агенция за приходите по-скоро не се оправя. В Румъния възобновените вреди от дефинитивно завършени каузи за корупция са ниски. Как е в България?

- Да, това е предизвикателство и в България. И естествено има доста постоянно парцели или пари, които са били благосъстоятелност на нарушители преди пет, седем и повече години. От момента, в който делото е влезнало в съда и до окончателната присъда, е минало време и възобновяване на материалния запас не е по никакъв начин елементарно. Затова работим в тясно съдействие с Комисията за битка с корупцията и Министерския съвет на България, с акцент върху ранното обезпечаване на активите и ефикасната продажба на имущество. В Антикорупционната комисия е основана профилирана конструкция за ръководство на имуществото от момента на застраховане на имуществото до неговото лишаване. По принцип ние се стремим да го запазим и да улесним бъдещата му продажба.

- Също по отношение на вредите на страната, вие самият бяхте упрекнати, че компания, която сте имали, е оставила дълг от стотици хиляди евро към българската страна.

- Имаше политически офанзиви. Опитаха се да ме компрометират по няколко метода. Това беше неоправдана онлайн акция против мен. Това въобще не е по този начин. Няма какво да кажат.

- Страните ни имат огромни проблеми с развиването и събираемостта на задоволително пари. Румъния получава доходи от 26,8% от Брутният вътрешен продукт от държавния бюджет, в съпоставяне със приблизително европейско равнище от над 40% от Брутният вътрешен продукт. Какво е ситуацията в България?

- И Румъния, и България имат ниски данъчни ставки на директните налози. Но това е и едно от най-големите ни конкурентни преимущества в района, изключително поради тактиките за привличане на огромни задгранични вложители. Само ниските налози обаче не са задоволителни – вложителите чакат освен това – ефикасна правосъдна система, по този начин да се каже, некорумпирана среда, стабилно законодателство. В България събираме към 29%.

- Въпреки че това не е Вашата област на експертиза, като жител, от кое място съгласно вас идва неуспеха на акцията за имунизация в България? Ние сме в същото състояние в Румъния.

- Имаме прилики сред двете страни, да. Основните аргументи, както и в по-голямата част от Източна Европа, са обществени и психически и би трябвало да вземем поради и равнището на доверие/недоверие в обществените управляващи. Не е изненадващо, че там, където доверието в институциите е ниско, равнището на имунизация също е ниско. Но още веднъж избирам да разясня икономическите, финансовите и фискалните аспекти.

- Като началник на данъчната работа имате достъп до доста информация. Вярно ли е съгласно вас изказванието, че " некомпетентността вреди в нашите страни толкоз, колкото и корупцията "?

- Това е добър въпрос. Да, некомпетентността е не по-малко нездравословна от корупцията. Големите обществени системи, като данъчната, в последна сметка зависят от избрани хора и екипи. Всичко е обвързвано със знанията, уменията и мотивацията на дребна група мениджъри и компетентността на хиляди техни сътрудници. Моят принцип като началник на Национална агенция за приходите е да арестувам и развъртвам специалисти, хора с опит и знания.

- Интересно е, че обсъждахме доста тематики. Повече, в сравнение с нормално се разисква с нашите ръководители от Министерството на финансите. Може би това е поради публицисти. Толкова мъчно ли е да се приказва с вас в България, когато публицистите там ви питат?

- Обещахме бистрота и ще се придържаме към нея. Резултати, правила и бистрота.

Стъмва се. Солиден като културист, Румен Спецов остава във фоайето, наблюдавайки придвижването по Пътя на успеха. Светлините минават през панелите към небето, през прозорците, необятни като постоянно огледалните очаквания на хората в тази част на света. Спецов въобще не носеше маска по време на полемиката. Може би това е просто въодушевено пропускане на правила от всяко начало.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР