Дойче велеДоналд Тръмп е риск за националната сигурност - така

...
Дойче велеДоналд Тръмп е риск за националната сигурност - така
Коментари Харесай

Ужасяващи и налудничави - последните провокации на Тръмп срещу световния ред

Дойче веле

Доналд Тръмп е риск за националната сигурност - по този начин считат даже някои членове на неговата партия. Ужасяващо е, че той би окуражил Русия " да прави каквото си желае ".

Тръмп не за първи предизвика с изявленията си. Но последната му поръчка във връзка с сътрудниците в НАТО ужаси мнозина. " Не са платили? Не си извършват отговорностите? Не, тогава няма да ги защитя. Дори бих насърчилРусияда прави каквото си желае ", казаТръмпна предизборно събитиeвЮжна Каролина.

77-годишният някогашен президент не е огромен почитател на НАТО, отбелязва АРД. И нееднократно е споменавал, че не схваща защоСАЩтрябва да подсигуряват защитата на 30 страни в Алианса. Последните му изявления обаче предизвикаха остри реакции - както от страна на НАТО, по този начин и на Белия дом.

" Риск за националната сигурност "

Да насърчаваш един смъртоносен режим като Русия да атакува най-близките съдружници е " ужасяващо и налудничаво ", съобщи представителят на Белия дом Андрю Бейтс.

В редиците на републиканците също не липсваха рецензии. Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи разяснява, че Тръмп е риск за националната сигурност. " Той не е кадърен да стане президент на Съединени американски щати ", счита Кристи, който не крие несъгласието си с някогашния президент. " Да кажеш на член на НАТО, че би трябвало да заплаща вноските си, е вярно. Но казусът с Тръмп е, че той не стопира до такава степен.Той трябваше да каже, че би насърчил Русия да прави каквото си изиска ".Ники Хейли - единствената останала съперничка на Тръмп за президентската номинация на републиканците, също го нападна: " Последното нещо, което желаеме, е да застанем на страната на Русия. Винаги би трябвало да помним - Америка има потребност от другари ", съобщи Хейли.

Ръководството на Републиканската партия отново поддържа Тръмп

По-голямата част от републиканците обаче омаловажиха изявлението на най-вероятния им претендент за президент. " Елитът на Републиканската партия дотолкоз се е научил да отбива даже най-скандалните изказвания на Тръмп, че бързо отхвърли и това ", разяснява " Ню Йорк Таймс ".

" Хайде стига - та това е Тръмп ", разяснява сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм. " Единственото, което мога да кажа, е, чедокато Тръмп беше президент, никой не нападаше други страни. Мисля, че задачата тук е по неговия си метод да накара хората да си заплащат. "

Сенаторът от Флорида Марко Рубио също застана на страната на Тръмп. " Нямам никакво терзание, тъй като той е бил президент и преди. Знам тъкмо какво е направил и ще направи с НАТО. Но това би трябвало да е алианс - не може да е единствено защитата на Америка с един куп дребни сътрудници. "

Изказванията на Тръмп тревожат НАТО

На другия полюс бе изявлението нагенералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На думите на Тръмп той отговори по този начин: " Алиансътостава подготвени способенда пази всички съдружници.Всяко нахлуване против НАТО ще бъде посрещнато с обединен и мощен отговор. Всеки намек, че съдружниците няма да се пазят взаимно, подкопава сигурността на всички нас, в това число и на Съединени американски щати ". Столтенберг добави и следното: " Очаквам, че без значение от изхода на президентските избори, Съединени американски щати ще останат мощен и предан съдружник на НАТО ".

Толкова бърза и решителна реакция на НАТО е нещо извънредно, разяснява в тази връзка кореспондентът на ZDF в Брюксел Флориан Нойхан. " И демонстрира какъв брой доста тези изказвания тревожатНАТО ", акцентира той. Отношението на Тръмп към Алианса слага под подозрение неговото бъдеще, в случай че той още веднъж влезе в Белия дом. " Ако Тръмп бъде избран отново, не е належащо публично да напуща НАТО. Само подозренията, че Съединени американски щати ще извършват отговорностите си към блока при негово ръководство биха били задоволителни, с цел да отслабят уверено възпиращата мощ на НАТО. Това е повода сътрудниците на Алианса в Европа в този момент да се тормозят ", продължава Нойхан.

Опитите на Тръмп да употребява въздействието си в Републиканската партия, с цел да предотврати постигането на консенсус сред двете водещи политически сили за изпращането на спомагателна военна поддръжка за Украйна, са показателни за желанията му във връзка с НАТО, разясняват Маги Хаберман и Джонатан Суон в " Ню Йорк Таймс ". А публични лица от по-малките и по-уязвими страни от НАТО са изключително обезпокоени, тъй като Тръмп към този момент е намеквал по какъв начин не е в националния интерес на Америка да влезе във война с Русия, с цел да отбрани дребна страна катоЧерна гора, показват още двамата създатели.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР