-Доверието в основните национални институции в ЕС е намаляло средно

...
-Доверието в основните национални институции в ЕС е намаляло средно
Коментари Харесай

Две години след пандемията: Доверието в институциите пада

-Доверието в главните национални институции в Европейски Съюз е намаляло приблизително с 13.4% от началото на пандемията през 2020 година -Подобно на останалите страни от Европейски Съюз и в България отношението към институциите е по-критично, в случай че хората се осведомят за работата им от обществените медии -Над 60% от интервюираните европейци показват, че биха предпочели да работят от у дома най-малко няколко пъти месечно
Периодични локдауни, маски, отдалеченост, икономическа и обществена неустановеност, последвани от войната в Украйна и внезапно нарастване на разноските за живот в Европейски Съюз. Всички тези рецесии няма по какъв начин да не окажат въздействие върху държанието на хората и отношението им към света, в това число и към институциите. А доверието към съществени публични органи като полиция, държавно управление и здравна система е намаляло в целия Европейски Съюз през последните две години, демонстрира онлайн изследване на Eurofound.
В България обичайно институциите не се употребяват с високо доверие, само че за две години то спада още - най-много измежду хората, които се дефинират финансовото си положение като положително. Реклама Къде е България
Доверието в главните национални институции в Европейски Съюз е намаляло приблизително с 13.4% от началото на пандемията напролет на 2020 година, демонстрира електронното изследване. То се организира в пет кръга - от пролетта на 2020 година до пролетта на 2022 година И в него са включени отговорите на близо 200 хиляди души от Европейски Съюз. Най-осезаем е спадът в доверието към националните държавни управления (-24.5%), следван от тови в системите на опазване на здравето (-10.2%) и полицията (-8.1 %).

Последният кръг от електронното изследване прави прорез на отношението към институциите измежду хора, които едвам свързват двата края и такива, които се усещат финансово сигурни. Отговорите им демонстрират, че доверието към полиция, здравна система и държавно управление пада и измежду тези, които дефинират себе си като финансово добре.
Подобна е и картината в България - влошената оценка към публичните органи идва главно от отговорите на тези, които живеят с повече средства и не се тормозят дали заплатата им ще стигне до края на месеца. Още по-любопитно е, че доверието към здравната система на хората, които дефинират себе си като " едвам свързвам двата края " се усъвършенства по отношение на полетта на 2020 година Реклама
Подобно на останалите страни от Европейски Съюз и в България отношението към институциите е по-критично, в случай че хората се осведомят за работата им от обществените медии спрямо тези, които употребяват обичайните медии.
Ще е мъчно
" Тъй като разноските за живот в Европейски Съюз са на невиждано високо равнище и защото опустошителната война в Украйна продължава да основава социално-икономическа неустановеност в цяла Европа, ще бъде мъчно да се върне доверието в институциите на равнищата отпреди пандемията без стратегически дейности от страна на политиците ", е един от изводите на изследването. То не дава отговори какви би трябвало да са те. Но обръща внимание, че към момента хората се усещат несигурни за бъдещето. Към това се прибавят и финансово уязвимите семейства, за които енергийната беднотия или към този момент е действителност, или се задава зад ъгъла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР