Доверието към българския парламентаризъм ерозира все повече и повече. Така

...
Доверието към българския парламентаризъм ерозира все повече и повече. Така
Коментари Харесай

Доц. Любенов: Доверието към българския парламентаризъм ерозира все повече и повече

Доверието към българския парламентаризъм ерозира от ден на ден и повече. Така разяснява първото съвещание на 48-ото Народно заседание политологът доцент Милен Любенов в ефира на NOVA NEWS. “Очаквах изборът за ръководител да е комплициран, да има няколко тура, само че че въпреки всичко ще се вземе решение. Надявам се на следващия ден да изберат ръководител. Но през днешния ден сигналът от народните представители към жителите беше доста неприятен. Никой не завоюва от тази обстановка ”, разяснява той.

Той допусна, че в утрешния ден е допустимо да има и нова кандидатура за ръководител на Народното събрание. “Възможно е да се издигне и различен претендент от по-малките парламентарни групи, който да бъде подсилен. Но това не е казусът. Проблемът е, че би трябвало да се образува ясо болшинство, което да ръководи ”, съобщи той.

“Но това не се прави. Очевидно е,че ГЕРБ не желае държавно управление с Движение за права и свободи, тъй като осъзнава, че това ще е сериозен удар. Но няма по какъв начин да се получи това евроатлантическо ръководство с Политическа партия и Демократична България ”, командира още доцент Любенов и добави, че като първа политическа мощ ГЕРБ би трябвало да даде решение.

Нужна е смяна в държанието на партиите и взаимни отстъпки, с цел да има работещо държавно управление. “Безпрецедентно е за толкоз малко време да се проведат толкоз избори и е разрушаващо за страната. Виждаме два блока от партии, които са непримирими една към друга. Две от партиите - ГЕРБ и Движение за права и свободи, по никакъв метод не видяхме да създадат минимални старания за смяна, промени и нов образ през последната година, даже и да е единствено имитационно ”, разяснява политологът. “Отново на първата банка в Народно събрание стои Делян Пеевски, и Движение за права и свободи чакат другите партии да водят естествен диалог с тях. Няма по какъв начин да се получи това ”, заключи той.

Според него има няколко души в страната, които “държат в пленник парламентарната народна власт ”. “Преди всичко - свързани със старите партии ”, уточни доцент Любенов.

Той прикани и “Продължаваме Промяната ” да изпълнят своята поръчка. “ПП обявиха, че ще бъдат градивна съпротива. Тогава да застанат и да бъдат градивни. Нищо не пречеше през днешния ден да бъде определен ръководител на НС- представител на най-голямата по бройка парламентарна група. Това, което Политическа партия през днешния ден се пробваха да деминстриарат е, че ГЕРБ не може да ръководи и че няма парламентарно болшинство. Тази игра беше непотребна. Нямаше смисъл от това. Трябваше да се избере ръководител на Народно събрание ”, счита той.

Любенов разясни, че “работеща формула ” ще се възпроизведе тогава, когато всички партии схванат, че “за да се върви напред, би трябвало да се реализира единодушие и разговор ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР