Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и

...
Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и
Коментари Харесай

Българка е финалист в световен конкурс за най-изявените млади личности

Доц. Йорданка Глухчева от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките е измежду финалистите в международния формат на Junior Chamber International /JCI/ - за най-изявените млади персони на света за 2017 година Това заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

През юни тази година доцент Глухчева е отличена в категорията "Иновация в медицината " в националния кръг на формата, като по този метод се е наредила измежду 10-е най-изявени млади персони на България за 2017 година

След признанието у нас, Йорданка Глухчева е номинирана в международния формат и към този момент е измежду 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от целия свят.

Може да подкрепите нашата сънародничка с лайк под фотографията й ТУК

Наши учени създават противоотрова при интоксикация с метали. Оказва се, че насъбраните в организма ни токсични субстанции от храни, питиета и козметични артикули могат да бъдат обезвредени.

Българинът, който сътвори компютъра

Пет велики български открития, за които (може би) не знаете

Доц. Глухчева е отличена поради това, че взаимно с колектива си са създали и усъвършенствали противоотрова при интоксикация с метали.

Оказва се, че насъбраните в организма ни токсични субстанции от храни, питиета и козметични артикули могат да бъдат обезвредени.

Изследванията се организират от 10 години насам.

"Ако се загледате, съвсем всички пушени колбаси, меса, риби, в това число пастетът, съдържат натриев нитрит.

Морските блага пък са богати на тежки метали, тъй че там също се съдържа кобалт, кадмий. Цигарите също са богати на кадмий ", изяснява пред кореспондент на NOVA доцент доктор Йорданка Глухчева.

Tоксични субстанции имало и в козметиката. В пастите за зъби, да вземем за пример, имало кобалт.

Изобретение на българи може да помагне на 300 млн. души по света

Чрез опити откривателите ревизират по какъв начин хроничното струпване на металите работи на организма ни. И намират решение за противодейстие.

„ Ние се опитваме да разработим противоотрови. Или субстанции, които да работят като противоотрова при положение на интоксикация с такива метали. Изследваме две такива субстанции, които за благополучие се създават в България ", споделя доцент доктор Глухчева.

Иновативните резултати могат да послужат за възстановяване на тактиките за допустимите концентрации на железни соли в храни, питиета, козметика, както и за повишение на качеството на живот и за възстановяване на здравния статус на популацията.

7 значими открития, направени от българи

Българите, трансформирали света

Постижението на сънародниците ни можем да подкрепим като харесаме плана на доцент Глухчева на уеб страницата www.toyp.jci.cc. Срокът за гласоподаване изтича след два дни. Гласовете ни ще бъдат взети под внимание за установяване на спечелилите. Към момента води България!

Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на интернационално жури, което ще дефинира десетте най-изявени млади персони в света за 2017 година

Идеята на състезанието е всяка година да бъдат отличавани по 10 изявени млади персони с достижения в сферата, в която се осъществят. А задачата е да бъдат стимулирани дейните младежи да продължат да се развиват, както и да бъдат ентусиазъм за останалите.

През годините са отличени Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и доста други международни персони. Сред тях към този момент се подреждат и първите отличени от България.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР