Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и

Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и ...

Българка е финалист в световен конкурс за най-изявените млади личности.


Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН е сред финалистите в световния формат на Junior Chamber International /JCI/ - за най-изявените млади личности на света за 2017 г. Това съобщи пресцентърът на БАН.

През юни тази година доц. Глухчева е отличена в категорията "Иновация в медицината" в националния кръг на формата, като по този начин се е наредила сред 10-е най-изявени млади личности на България за 2017 г.

След признанието у нас, Йорданка Глухчева е номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

Може да подкрепите нашата сънародничка с лайк под снимката й ТУК

Наши учени разработват противоотрова при интоксикация с метали. Оказва се, че натрупаните в организма ни токсични вещества от храни, напитки и козметични продукти могат да бъдат неутрализирани.

Българинът, който създаде компютъра

Пет велики български открития, за които (може би) не знаете

Доц. Глухчева е отличена заради това, че съвместно с колектива си са разработили и усъвършенствали противоотрова при интоксикация с метали.  

Оказва се, че натрупаните в организма ни токсични вещества от храни, напитки и козметични продукти могат да бъдат неутрализирани.

Изследванията се провеждат от 10 години насам.

"Ако се загледате, почти всички пушени салами, меса, риби, включително пастетът, съдържат натриев нитрит.

Морските дарове пък са богати на тежки метали, така че там също се съдържа кобалт, кадмий. Цигарите също са богати на кадмий", обяснява пред репортер на NOVA доц. д-р Йорданка Глухчева.

Tоксични вещества имало и в козметиката. В пастите за зъби, например, имало кобалт.

Изобретение на българи може да помагне на 300 млн. души по света

Чрез експерименти изследователите проверяват как хроничното натрупване на металите действа на организма ни. И намират решение за противодейстие.

„Ние се опитваме да разработим антидоти. Или вещества, които да действат като противоотрова в случай на интоксикация с такива метали. Изследваме две такива вещества, които за щастие се произвеждат в България", казва доц. д-р Глухчева.

Иновативните резултати могат да послужат за подобряване на стратегиите за допустимите концентрации на метални соли в храни, напитки, козметика, както и за повишаване на качеството на живот и за подобряване на здравния статус на населението.

7 значими открития, направени от българи

Българите, променили света

Постижението на сънародниците ни можем да подкрепим като харесаме проекта на доц. Глухчева на сайта www.toyp.jci.cc. Срокът за гласуване изтича след два дни. Гласовете ни ще бъдат взети под внимание за определяне на победителите. Към момента води България!

Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи десетте най-изявени млади личности в света за 2017 г.

Идеята на конкурса е  всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, както и да бъдат вдъхновение за останалите.

През годините са отличени Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни личности. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Източник: vesti.bg