Доц. Виолета Гиндева е завършила ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов в класа

...
Доц. Виолета Гиндева е завършила ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов в класа
Коментари Харесай

Виолета Гиндева - обожавана и хулена никога не се предава

Доц. Виолета Гиндева е приключила ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов ” в класа на проф. Желчо Мандаджиев и проф. Гриша Островски. Незабравими остават филмовите й функции в “Черните ангели ”, “Сватбите на Йоан-Асен ”, “Приключенията на Авакум Захов ”, “Снаха ”, “Князът ”, “Иконостасът ” и мн. други В момента е доцент, учител в ПУ “Паисий Хилендарски ” – Пловдив, и в театралния лицей „ Любен Гройс ”. До 2007 година е била заместник-кмет на Пазарджик от квотата на Българска социалистическа партия. Днес тя преподава изкуството на Мелпомена на млади гении. Виолета Гиндева, която отпразнува 71-вата си годишнина на 14 юни, е измежду най-борбените и надарени актриси, оставила ярка диря в българското кино и спектакъл.
След уволнението си от Народния спектакъл всенародната фаворитка мина през недопечен интервал. По 3-4 дни у дома нямаше какво да ядем, спомня си с мъка някогашната емблема на театъра и киното. За да свърже двата края, се хваща да репортерства за радио “Експрес”, след това отваря козметичен салон, който скоро банкрутира. След това щерката на корифея по марксизъм-ленинизъм проф. Панайот Гиндев е определена за член на Висшия съвет на Българска социалистическа партия.

Най-странното е, че преди време Виолета отхвърля да се снима в паметния тв сериал “На всеки километър”. Но не по политически аргументи, а просто тъй като сюжетът й се сторил доверчив. Наказанието не закъснява.

По разпореждане “отгоре” пет години не й дават функции

Смятат, че прави протест на партизанската сага, тъй като се е сродила с “вражеска” фамилия.

В интерес на истината, бракът й с първия й брачен партньор - надарения артист от Пловдивския спектакъл Николай Дончев (Кольо), е посрещнат на нож от родителите й. Младият мъж е наследник на лагерист в Белене.
Любовта обаче се оказва по-силна от идеологическите предубеждения.

“Но откакто не се съгласих да играя в “На всеки километър”, беше спуснато едно предписание да не ми бъдат давани функции във филми. Въпреки че режисьорите ме желаеха, безапелационна е актрисата. Пет години за кариерата на една млада актриса, е ужасно доста! За толкоз време една жена остарява, най-малкото...

По това време бях омъжена за първия ми брачен партньор - артиста Кольо Дончев, чийто татко е бил наказан от Народния съд и е лежал в лагера в Белене до неговото закриване. Може би такава връзка са правили, само че това си е тяхна работа. Но истината е, че просто не харесах материала на “На всеки километър” и не съм имала никакви политически съображения.
Но ме принудиха да помятам по политически аргументи...

Точно започваха подготовките на “Почивка в Арко Ирис” в Народния спектакъл. Филип Филипов беше режисьор и някъде към към този момент десетата-единадесетата подготовка аз разбрах, че съм бременна. Имахме съмнения с мъжа ми какво да вършим. Кольо ми сподели: “Каквото решиш ти!”.

Баща ми обаче беше безапелационен: “Това ти е първа бременност, няма да абортираш!”. Това наклони везните. Казах на първо време на режисьора. Смятах, че по този начин е най-почтено, тъй като към него имах ангажимент. Той обаче побесня - крещеше, викаше!...

Не можах да схвана за какво се ядоса толкоз... Доста време по-късно разбрах за какво е било по този начин. Той поканил Иван Кондов да играе в тази режисура, само че той е отказал. Поканил е Апостол Карамитев - и той също отказал. А постановката бе отдадена на един от следващите конгреси на Българска комунистическа партия..., споделя Гиндева.



Тогава той решил, че аз се причислявам към тях, единствено че завъртам работата по женски и неистина, че съм бременна!

Наредиха ми да показва здравно от трима лекари, че съм бременна

Аз, несъмнено, показах без проблем. Занесох документа в деловодството, а дамата ме пита: “Ами по какъв начин да го заведа?! Такъв документ до момента не съм завеждала!”.

Отговорих й: “Върви да си питаш шефа по какъв начин да го заведеш!”

И - ето че - откакто показах и документа, се привиква дирекционният съвет на Народния спектакъл. Какво са решавали, там не зная, само че ме извика шефът на театъра Александър Гетман в кабинета си. Той таман два месеца беше ходил във Виетнам, тогава беше войната. Донесъл същинска кока-кола, каквато нямаше тук. Сложи ми една бутилка пред мен, една пред него и стартира да споделя - за Виетнам - по какъв начин дамите оставят децата и мъжете си, вземат картечниците и се бият против американските бойци. Чудя се за какво ми споделя това в действителност?! И... разбирам! В един миг той изстрелва:

“Ние взехме решение, че ти би трябвало да абортираш!”. Целият ми свят се превъртя!

Какво значи ние взехме решение?! Аз ли вземам решение какво да се прави, моят мъж ли взема решение какво да се прави, татко ми ли взема решение какво да се прави - кои са те, че да вземат решение вместо нас, че би трябвало да помятам?! Много се ядосах и без да се усетя извиках: “Сега разбирам за какво вашият наследник се е самоубил!” Беше доста грозно от моя страна, само че афектът ми беше доста огромен. Напуснах Народния спектакъл и отидох в спектакъл “София”.

След много време разбирам, че тази цялата история била интерпретирана, че, виждате ли, тъй като съм омъженана за наследник на наказан от Народния съд и пандизчия в Белене, аз желая да проваля постановката на “Почивка в Арко Ирис”, отдадена на конгрес на партията. И дори в нашето съсловие Андрей Чапразов пусна нещо като анекдот, защото пък по някакви аргументи този конгрес се отсрочи с няколко месеца. И Андрей Чапразов сподели: “Те отсрочват конгреса на партията, тъй като Виолета няма да играе в пиесата.”

За страдание взаимният живот на артистичната двойка не е розов. Кольо Дончев се увлича по чашката и занемарява съпружеските отговорности. За похлупак на хоризонта се появява една суператрактивна актриса - Пенка Цицелкова, по-известна като първата българска каскадьорка. Любимият мъж на Гиндева се поддава на съдбовния й сексапил и разводът е неминуем. По това време най-красивата актриса на Народния е в разцвета на женската си мощ. Залюбва се с много по-младия си сътрудник Емил Джамджиев.

След като става “другарят Гиндев”, както го назовават зад тила в съсловието, той дотолкоз се вживява в ролята на мощен на деня, че влиза в спор с доста сътрудници. Вбесен от “изпълненията” му, колосът Черкелов му лепва пестник по време на подготовка.

Самозабравилият се Джамджиев скоро забива нож и в гърба на жена си

Между него и тогавашната театрална дебютантка Албена лумва гореща любовна пристрастеност. По подигравка на ориста и тя, сходно на каскадьорката Цицелкова, остава вдовица единствено две години след сватбата. В една мразовита вечер подпийналият екссъпруг на Гиндева отскача да купи още пиячка за гостите си. Кръвоносните му съдове обаче, порядъчно повредени от алкохола, не устоят на студа. Актьорът получава инсулт и умира, ненавършил 45 години.

В този черен интервал обичаната актриса намира разтуха в мистиката.

Напълно възстановява формата си и е подготвена за нови професионални провокации. Днес тя може да бъде забелязана на сцената Народния спектакъл в целия си искра.

Подготви Поли БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР