Доц. Стефан Шилев е директор на РИОСВ - Пловдив от

...
Доц. Стефан Шилев е директор на РИОСВ - Пловдив от
Коментари Харесай

Доц. Стефан Шилев: Утайките от Пречиствателната се возят...

Доц. Стефан Шилев е шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив от декември 2014 година. Той е учител в Аграрния университет - Пловдив от 1998 година През 2010 година става доцент по „ Екология и запазване на екосистемите “ в катедра „ Микробиология и екологични биотехнологии “ в АУ. В интервала 1999 - 2003 година създава дисертационен труд в Университета на Кордоба, Испания, по тематиката за фиторемедиацията на нечисти с тежки метали почви. Има 55 научни изявления и над 500 цитирания. Бил е шеф на дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ в Община Пловдив от 2012 до 2014 година

- Г-н Шилев, през последните години в региона бяха усвоени милиони левове за построяването на пречиствателни станции. Такива към този момент имат Стамболийски, Кричим и други Пред всички обаче стои неуреден въпросът с утайките. Какво се прави в тази посока и по какъв начин този проблем е позволен с пречиствателната станция на Пловдив?

-ВиК ЕООД - Пловдив, има решение за действия с боклуци според условията на Закона за ръководство на отпадъците, издадено от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. На площадките в Хисаря, Сопот и Карлово се правят процеси по компостиране и вермикомпостиране на утайки от ПСОВ.

На площадката в Пловдив се прави краткотрайно предпазване на пречистени и обезводнени утайки от ПСОВ - Кричим, ПСОВ - Стамболийски и ПСОВ - Раковски.

Дружеството има подписан контракт за предаването им на външна компания, която прави оползотворяване на утайките от обитаеми места.

- Бихте ли обяснили на читателите на „ Марица ” какво се случва с утайките, които се извозват до някогашния цех в Шишманци? Там те депонират ли се, изгарят ли се, или се преработват до компост?

- Приемането и третирането на утайки от ПСОВ - Пловдив на обект „ Депо за неопасни боклуци и Инсталация за биологично разграждане по закрит прийом “ в с. Шишманци се прави въз основа на писмен контракт. Съгласно изискванията на комплексното позволение за обекта е позволено приемането и третирането на боклук с код 19 08 05 - утайки от филтриране на отпадъчни води от обитаеми места.

Приетите утайки на обекта се подлагат на биологично отнасяне в Инсталацията за биологично разграждане по закрит прийом в сходство с технологията на отнасяне в инсталацията. Полученият краен артикул би могъл да се употребява за рекултивация на нарушени терени.

- Кога пловдивчани ще дишат по-чист въздух през зимата и допустимо ли е казусът, трупан с десетилетия, да бъде позволен за година-две?

- Има доста фактори, оказващи въздействие и които са проблематични все още. Регистрираните стойности по главните индикатори, характеризиращи качеството на атмосферния въздух (КАВ) в Пловдив, са в сходство със законовите правила като се изключи фините прахови частици (ФПЧ). През 2018 година във фоновия пункт АИС “Каменица “ е регистрирано съблюдаване на средногодишната норма за запазване на човешкото здраве за ФПЧ10. Измерената стойност е 38,97 µg/m3 при норма 40 µg/m3. Отчетено е понижаване на броя превишения на средноденонощната норма, която е 78 броя спрямо тези през 2017 година, когато са били 85. Разбира се, към момента превишенията са над нормативно позволените 35.

При резултатите, регистрирани в транспортно-ориентирания пункт „ Тракия “, също се следи понижение както на записаната средногодишна норма, по този начин и на превишенията на средноденонощната норма спрямо тези, регистрирани през 2017 година Запазва се сезонната взаимозависимост на записаните превишения.

Причината за по-добрите резултати са няколко и са свързани с контрола, осъществяван от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, ефикасното осъществяване на ограниченията от Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух от Община Пловдив и подобряването на градската среда. Все още има какво да се желае от позиция на действителното положение по тематиката. Основни фактори при замърсяването са битовото отопление на твърдо гориво (над 70% от ФПЧ10), превозът (около 15%) и неподходящите метеорологични феномени, които се отнасят до разсейването на тези замърсители - над 270 дни в годината с безветрие и съществуване на доста дни с мъгли. За съкращаване на замърсяването от битовото отопление са подхванати дейности на национално равнище, свързани със основаване на стандарти за качество на твърдото гориво и на отоплителните уреди (печки), тъй че да се дадат механизми в ръцете на локалната власт, в това число на районно равнище на регионалния шеф, да може да лимитира продажбата на нискокачествени горива и уреди. Освен това би трябвало да се ограничи до най-малко даването на енергийни помощи под формата на твърдо гориво. При качествено осъществяване на тези ограничения ще може да се поздравим с осезателен резултат по повод възстановяване качеството на атмосферния въздух.

- Смятате ли, че Община Пловдив припознава казуса и е дейна в дейностите по оправянето с него?

- Община Пловдив е бенефициент по план по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година По него ще се извършат действия по изследване на настройките на популацията

по отношение на промяната на горивните съоръжения и закупуване на енергоефективни такива, които да понижат излъчванията в атмосферата от бита. Освен това през последните години се извършиха ограничения, свързани с възстановяване качеството на въздуха - облагородяване и озеленяване на квартални пространства, основаване на нови паркове, замяна на доста павирани улици с асфалтови и цялостна реорганизация на уличната мрежа, създаване на градска мрежа от велоалеи, неколкократно измиване на улиците според от натоварването, контролиране на трафика, замяна на горивната база и енергийна успеваемост на общински здания, осведоменост на популацията, изключително със уеб страницата за Мониторинг на околната среда в действително време, осъществен със съдействието на Министерство на околната среда и водите.

- Не се ли харчат пари за писане на стратегии и реплика на активност от страна на администрацията на града, а резултатите са минимални?

- Качеството на въздуха в града се усъвършенства с всяка минала година. При следене на наклонността на изменение на измерените средногодишни стойности от 2009 година до 2018 година се вижда понижаване на измерените средногодишни стойности. С измененията в законодателството, които се отнасят до въвеждане на стандарти за качество на горивата и отоплителните уреди, с Националната и локалната стратегия за качество на въздуха, с осъществяването на плана по Оперативна стратегия „ Околна среда “, качеството на въздуха ще се промени и това ще се усети от всички пловдивчани.

- Според вас в какво би трябвало да бъдат вложени извоюваните близо 14 млн. лева от общината за по-чист въздух?

- Средствата би трябвало да бъдат вложени в разнообразни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха. Те са свързани, от една страна, със промяна на старите печки с енергоефективни отоплителни уреди,

работещи с твърдо гориво, които отделят минимални нездравословни излъчвания в атмосферата, а от друга - с слагане на климатични системи. Използването на един или различен метод при решение на този проблем с инструментите на ОПОС ще се реши в следствие от изследване на настройките на популацията, което ще се реализира по плана, както и след преценка на екипа от специалисти, работещи по казуса. Личното ми мнение е, че не трябва да се подценява бързият, щадящ околната среда и дългогодишен резултат, който се получава при промяната на горивната база от остарели отоплителни уреди с нови, изключително климатични системи. За няколко години може да се реализира доста добър резултат при вярно сортиране на целевите групи и региони на града за намеса.

- Обвиняват ви в стъкмистика, навлякохте си гнева на екозащитниците, че манипулирате данните за чистотата на въздуха, премествайки станцията за премерване от Баня Старинна на кръстовище в ЖР „ Тракия ” покрай парк „ Лаута ”. Бихте ли обяснили какво наложи преместването?

- Нееднократно сме обяснявали какви са аргументите за пренасяне на транспортно-ориентирания пункт и те са изцяло справедливи. Преместването му от региона на Баня Старинна е осъществено на база нормативно условие, обвързвано с от време на време преразглеждане на местоположението на автоматизираните пунктове за мониторинг на КАВ в сходство с Наредба №12/2010 година Процедурата по пренасяне на АИС „ Баня Старинна “ започва през 2011 година на съображение Заповед на зам.-министъра на околната среда и водите. След изработен обширен разбор на няколко натоварени кръстовища в града и извършени измервания с мобилна автоматизирана станция е изработен актуалният избор на площадка. Спазени са условията терените да са обществена общинска благосъстоятелност, да са наоколо до натоварени кръстовища с най-малко 2500 транспортни средства на денонощие, защото този брой на новото кръстовище е в пъти по-голям от това условие. Данните, регистрирани в АИС „ Тракия “, са съпоставими с тези, регистрирани на предходното местонахождение на пункта.

- Преглед на глобите в годините, наложени на предприятия, демонстрира, че има такива, които редовно са глобявани за едно и също нарушаване, като Стъкларския цех, КЦМ и ВМЗ. Смятате ли, че размерът на глобите за екологични нарушавания би трябвало законово да се преразгледа и санкциите да се усилят?

- За изпускане на нездравословни субстанции в атмосферния въздух и водни обекти е планувана нормативна процедура по налагане на настоящи наказания. Санкциите се пресмятат въз основата на избран индивидуален размер за всеки замърсител, времето, през което те се изпускат, както и водните количества (когато става въпрос за замърсяване на воден обект). Изчисляването се прави по формули, избрани в Наредбата за типа, размера и реда за налагане на наказания при увреждане или при замърсяване на околната среда.

В резултат на глобите, наложени от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, и на извършените неколкократни диалози и срещи с „ МОНДИ Стамболийски “ ЕАД, „ БиЕй Глас България “ АД и ВМЗ същите са подхванали дейности и осъществят капиталови планове, свързани с запазване на въздуха и водите от замърсяване: „ МОНДИ Стамболийски “ ЕАД построи и пусна в употреба нова, затворена система за регенерация на терпентин и неутрализация посредством изгаряне на съсредоточените неприятно миришещи газове, отделяни от процеса на регенерация на терпентин. „ БиЕй Глас България “ АД построява ново пречиствателно оборудване, с което ще се прекрати изпускането на отпадъчни газове с концентрации на нездравословни субстанции в тях над избраните в настоящото сложно позволение. Очаква се оборудването да бъде пуснато в употреба през актуалната година. ВМЗ е подхванал дейности по цялостна реорганизация на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Размерът на наложените наказания е избран в настоящото екологично законодателство.

- Какъв % от наложените наказания от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив се апелират в съда и наказванията падат?

- През последната година като шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив съм издал 84 наказателни постановления, от които са обжалвани към 30%. Само две от тях са анулирани на последна инстанция от българския съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР