Доц. Марин Пенков е началник на Клиниката по образна диагностика

...
Доц. Марин Пенков е началник на Клиниката по образна диагностика
Коментари Харесай

Доц. Пенков: Подаваме ръка на млади колеги и сме готови да поемем тяхната подготовка по неврорентгенология

Доц. Марин Пенков е шеф на Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и ръководител на Българското сдружение по неврорентгенология. Той е измежду малцината български експерти по образна диагностика, които имат Европейска тапия по неврорентгенология и единственият с Европейска тапия по детска неврорентгенология. Днес беседваме с доцент Пенков за извършената преди дни първа национална конференция на сдружението, за задачите и дилемите, които стоят пред него, както и за уговорките, свързани с образованието и подготовката на млади експерти в тази област.

Доц. Пенков, неотдавна се организира първата национална конференция на Българското сдружение по неврорентгенология. Постигна ли тя задачите, които си бяха сложили уредниците?

Това е нашият първи конгрес след основаването на сдружението през 2016 година От една страна задачата беше след дългата пауза заради Коронавирус пандемията да се забележим с сътрудниците, които работим в тази област, да заменяем мисли и опит, да поговорим за бъдещето. От друга страна, концепцията на форума беше да се разпространяват и достиженията на неврорентгенологията, тъй като тя е една доста динамично разрастваща се област, която разкрива нови благоприятни условия за ранна диагностика и оптимално, щадящо модерно лекуване на редица болести на основния и гръбначния мозък. Тук е мястото да напомня, че интервенционалната неврорентгенология е част от неврорентгенологията и през последните години направи допустимо и налично това лекуване за доста хора с мозъчни аневризми, друга съдова патология, тумори, болести на гръбначния мозък.

Най-важното, което постигнахме обаче, е високият интерес от страна на млади лекари, и това е извънредно удовлетворяващо. Проявата беше доста посетена, с доста повече участници, в сравнение с чакахме – вместо 50-60, както беше планувано, пристигнаха над 100, а 70% от тях бяха млади сътрудници.

Програмата включваше целия набор от тематики в неврорентгенологията – диагностика на тумори, доброкачествени и злокачествени, мозъчно-съдови болести, мултиплена склероза, патология на гръбначния дирек.

Как виждате вероятностите за развиване на неврорентгенологията у нас?

У нас имаме задоволително модерна инсталация за образна диагностика и това се отнася освен за университетските лечебни заведения, само че и за доста други лечебни заведения, включително и частни центрове. Това извежда на напред във времето нуждата от готови фрагменти от една страна, и високо качество – от друга.

Ето за какво ние в сдружението считаме, че е значимо да се обезпечи опция на младите лекари да специализират и да се развиват при нужните условия и в сходство с условията на Европейското сдружение по неврорентгенология и Европейския ръб по неврорентгенология. Имаме желание да акредитираме деянията на нашето сдружение, с цел да бъдат те на равнище, съпоставимо с одобреното по европейските критерии и стандарти.

Познават ли се добре опциите на неврорентгенологията в средите на лекарите клиницисти – невролози, експерти по образна диагностика, неврохирурзи?

Разбира се, методите на образната диагностика са доста добре познати измежду практикуващите експерти, само че би трябвало да се има поради, че тази информация непрестанно се усилва. Предвид бързото развиване на специалността и динамичността в навлизането на технологиите – компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс, които дават информация освен на анатомично, само че и на структурно равнище, стана допустимо ориентираното им използване по отношение на съответните потребности на съответния пациент – това, което през днешния ден назоваваме „ медицина, насочена към пациента “. Тези процеси допускат и доста повече познания за обособените нозологии, за опциите огромна част от положенията да бъдат диагностицирани в доста ранен стадий. Като образец ще дам мозъчния инсулт – едно заболяване, за което се приказва толкоз доста в последно време в подтекста на предварителната защита от една страна и от друга – на бързата диагностика, с цел да бъде извършено оптимално лекуване в границите на първите часове след него.

Друг образец – в нашата клиника организирахме изследване върху опциите на образните способи за диагностика на дегенеративния гръбнак. За 2 месеца изследвахме 573 пациенти с болки в кръста, точната диагноза беше сложена с помощта на образното проучване и това естествено важи и за всички сегменти на гръбнака.

Казвам всичко това, с цел да стане ясно какъв брой доста пациенти – тъй като хиляди хора имат тази патология, се нуждаят от точно неврорентгенологично проучване. А с цел да се организират такива проучвания, с изключение на добра инсталация се нужни и добре готови фрагменти.

Прецизна образна диагностика на неврологичните болесттите е нужна и за децата. Естествено, тя е доста характерна, изключително за възрастта от 0 до 2 години, значимо е да има и добре готови анестезиолози. Най-често срещаното неврологично заболяване в детска възраст е хипосксично-исхемичната енцефалопатия, само че има и други нозологии, които желаят характерна подготвеност.

Как бихте обобщили непосредствените задания на сдружението в близко бъдеще?

Категоричен съм, че нашето сдружение има потенциала и желанието да бъде водещо в подготовката на експерти в неврорентгенологията. Подаваме ръка на младите сътрудници и оставаме отворени за поддръжка към тях, за нови хрумвания и взаимни научни планове.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР