Доц. д-р Маню Моравенов е изпълнителен директор на Българска фондова

...
Доц. д-р Маню Моравенов е изпълнителен директор на Българска фондова
Коментари Харесай

Маню Моравенов: В България има голям апетит за интересни рискови инвестиции

Доц. доктор Маню Моравенов е изпълнителен шеф на Българска фондова борса през последните 2 години, в които съумя да вкара няколко дълго чакани промени, тъй че да съживи интереса към нея. Той има близо 25 годишен опит в сферите на финансите и вложенията, пазара на недвижими парцели и финансовите пазари; заемал е редица управителни длъжности в Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на сдруженията със специфична капиталова цел, Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори, Националната комисия по корпоративно ръководство и други

През последните години е зает с разнообразни източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, издаване на облигации, IPO-та и финансово финансиране.

Доц. доктор Моравенов е дълготраен учител във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Той има докторска степен по „ Финанси, заем и застраховка “ от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и магистърска по „ Икономика и информатика “ от Университета по национално и международно стопанство.

Г-н Моравенов ще бъде и един от главните лектори в годишния на списание „ Мениджър “, който тази година ще се организира в две сесии - на 20 и на 27 октомври 2021 година Доц. Моравенов ще взе участие в дискусионния панел „ Разрастване по време на рецесия “ в първия ден от форума.

- Г-н Моравенов, кои бяха най -важните събития на БФБ тази година?

- Няколко заслужават особено отбелязване:

- изстрелването на пазара beаm с 3 IPO-та единствено през първата половина на 2021 година При тях софтуерната компания Биодит, производителят на електроавтомобили Sin Cars и компанията за вложения в стартъпи ImPulsе набраха надлежно 1, 2 и близо 6 милиона лева;

- набирането на капитал от над 215 милиона лв. от Еврохолд;

- стартът на пазара за интернационалните сини чипове - BSE International;

- учредяването на най-големия в България тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика - Green Finance & Energy Centre в партньорство с Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Комисията за финансов контрол и Фонда на фондовете.

- Какво научихте за българския бизнес от първите IPO-та на beam пазара на БФБ?

- Че в страната ни има огромен вкус за нови и забавни рискови вложения. Иска се единствено малко разпоредителност и добър маркетинг.

- Кои бяха най-значимите събития в капиталовата сфера в световен аспект от началото на годината?

- Рекордният брой IPO-та и серия от върхове на интернационалните борсови показатели. От началото на годината досега в Съединени американски щати са осъществени 279 IPO-та по отношение на 218 за цялата 2020 година В допълнение, при тях са набрани повече от 96 милиарда $, което е покачване с над 230% по отношение на същия интервал на предходната година. По отношение на върховете при показателите - необятният борсов показател в Съединени американски щати S&P 500, да вземем за пример, регистрира от началото на 2021 година над 50 рекордни стойности.

Очаквайте още мнения и прогнози на доцент Моравенов в границите на идния Четвърти банково-финансов конгрес „ Бъдещето на парите “.

Програма на форума, както и опция за регистрация ще откриете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР