Доц. д-р Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството

...
Доц. д-р Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството
Коментари Харесай

Действителният брой на заразените с Covid-19 вероятно е десетократно по-голям

Доц. доктор Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към държавното управление за справяне с рецесията с ковид, инфекционист, шеф на детската клиника в Инфекциозната болница в София и покровител на тезата, че би трябвало да има уголемен скрининг на популацията, разяснява по БНР в неделя обстановката в България с епидемията от ковид.

Беше признат съветът ни, че би трябвало да се употребяват така наречен скринингови проби, посредством които да се получи визия какво се случва в епидемиологично отношение в страната. Защото не можеш да управляваш един развой, в случай че не го изследваш.

Ако се направи подобен скриниг, ще се откри какво се случва с контактните на болните, които към този момент са потвърдени с ковид. И в случай че тези контактни не се изследват вярно, както до момента, не се откриват и техните контакти, т.е. не се открива епидемиологичното огнище и в действителност ние сме в неопределеност какво тъкмо се случва в страната. И

не сме наясно в каква степен има хора, които са прекарали това заболяване,

и какво можем да чакаме, в случай че тези хора са малко, и противоположното - в случай че са прекалено много. В двата случая решенията ще са прекомерно разнообразни.

Има два типа проби. С едните се открива дали съответните хора отделят вируса в околната среда. Това може да става със сегашните проби, а може и с бързи проби. С другия тип проби се откриват равнищата на антитела в хората, които може да са изкарали или не тази зараза и това е доста значима информация.

Най-вероятно действителният брой на случаите на инфектирани с Covid-19 е десетократно повече от оповестените до момента 338, в случай че не и повече. Само ще кажа, че в Германия на седмица се вършат над 500 хиляди теста. Там те се вършат във всяка лаборатория, в кабинета на всяко джипи. Даже има алтернатива проби да се вършат на изнесени по площадите пунктове. И в случай че ние не знаем какво се случва, по какъв начин ще го го направляваме.

Ако пробата покаже, че сте инфектиран, ще си стоите у дома. Хората към вас, в случай че са инфектирани, също ще са у дома. Така ще може доста по-целенасочено да се дефинират хората, които се нуждаят от строга изолираност. Масовото затваряне е хубаво, вършим над оптималното на това, което може да се направи, само че в случай че действаме целеустремено, ще имаме доста по-добри резултати.

Хора от всички възрасти могат да се разболеят. Известно е, че нашето население е доста болно

и хора в по-млада възраст имат куп съпътстващи болести, което усилва риска, когато се разболеят от ковид нещата да тръгнат изкривено.

В страни като Италия има доста по-голям % възрастно население спрямо Германия и Германия прави уголемен скрининг на популацията и това стартира в точния момент, до момента в който в Италия това не се случи.

Ако се изходи от опита в Китай и други страни, епидемията трае 3 месеца. Може да се чака, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.

Действителната смъртност е доста дребна, тъй като тази сред 2 и 4% е избрана въз основа на изследвани и потвърдени случаи. При това заболяване има голямо число неразучени случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат поради, се оказва, че смъртността е доста по-малка.

Според апокалиптичните сюжети у нас могат да умрат 11 хиляди души. Всъщност действителната смъртност у нас може да се предвижда, че ще бъде сред 100 и 200 души, което се случва всяка години при грипна зараза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР