- Доц. Буруджиева, ще се стигне ли до правителство и

...
- Доц. Буруджиева, ще се стигне ли до правителство и
Коментари Харесай

Гореща прогноза от топ политолог. Ще успее ли ротацията?

- Доц. Буруджиева, ще се стигне ли до държавно управление и какъв брой дълго би могло да ръководи то?

- Надявам се. От предходния парламент още настоявам, че България се нуждае от постоянно държавно управление и от сериозен ангажимент на партиите с ръководството на страната. Дали по метода, по който се водят договаряния и, даже по метода, по който не се водят, мъчно мога да остана оптимист.
-->
Надявам се да се осъществя вторият мандат. Но, както се стегнаха договарянията, не зная дали не би трябвало да разсъждаваме вероятен ли е трети мандат.

Колко дълго? По принцип мъчно в идните години ще се стига до цялостен мандат. Смятам, че сме влезнали в цикъла на късите мандати. Така че, тук въпросът е какъв брой къс, а не дали ще е къс. Отговорът на този въпрос ще зависи от това по какъв начин ще завършат договарянията.

- Ще има ли триумф ротационното държавно управление?

- Ще е забавно да следим. Но, с цел да приказваме за триумф, нужното изискване е съществуване на синхрон по време на ръководството на всяка „ ротираща “ част.

Ротацията неизбежно значи опция едното ръководство да се размени с другото и това да даде опция на ръководството да не претърпява разтърсвания.

Следователно, ротацията изисква основаване на механизми по този синхрон – да вземем за пример общи екипи по министерства, композиция от министър от едната партия и ръководител на парламентарна комисия от другата и те да имат ясни механизми, гарантиращи взаимоотношение и така нататък Не ги виждаме тези неща и по тази причина опасенията за триумфа на тази формула са съществени.

- Възможни ли са изненади?

- Разбира се. Макар че, съгласно мен, по-неприятното ще е да се осъществен опасенията и терзанията. Така че – изненадите единствено биха ме зарадвали като жител.

- Каква е вашата прогноза? Кога да очакваре нови избори?

- Трудно ми е да направя научно обоснована прогноза, тъй като тя изисква процесите и дейностите в политиката да са учредени на логичност и ясно изразени ползи. Нямаме задоволително информация, постоянно липсва и политическата логичност.

Затова ще кажа на какво се надявам. И то е – да се сформира държавно управление, то да има най-малко краткосрочни ясни цели за деяние и да си ги извърши. Тогава може да се окаже, че такова държавно управление има релативно устойчиво дълголегие – вместо за месеци, може и да има небосвод за година-две.

Иначе, отиването на изборите е в две хипотези. Няма държавно управление и отиваме на избори в края на август. Има държавно управление и то не съумява да проработи. Тази обстановка неизбежно ще свърже към този момент съществуващите избори – локални и европейски, с евентуални предварителни. Не си представям да вършим избори през месец.

- Каква ще е ориста на основния прокурор оттук насетне?

- Тя ще е обвързвана с хода на правосъдната промяна, съгласно мен. Това, което се обрисува, са поредност от кавги и взаимни удари, което основава опасности пред качеството на бъдещата промяна в тази власт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР