Доц. Атанас Мангъров става шеф на COVID-отделението в Инфекциозна болница

...
Доц. Атанас Мангъров става шеф на COVID-отделението в Инфекциозна болница
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров става шеф на COVID-отделението в Инфекциозна болница

Доц. Атанас Мангъров става началник на COVID-отделението в Инфекциозна болница в София. Новината разгласи здравният министър Костадин Ангелов, който провери организацията на работата в COVID-отделението, където се намира и координационният център за незабавните случаи. По време на срещата им обаче двамата се разминаха във вижданията си по какъв начин би трябвало да се организира лекуването на болните. Както е известно, от началото на пандемията доцент Мангъров е един от най-големите критици на носенето на маски и ограничаващите ограничения. 

" Проведох диалог с доцент Мангъров още през вчерашния ден и персонално съм го помолил интензивно да се включи в борбата с ковид. Той пое този ангажимент и има заповед от през вчерашния ден за шеф в клиниката, в която се лекуват всички пациенти с ковид в тази болница. Единственото ми условие е да съблюдава строгите противоепидемични ограничения и носенето на защитни средства ", съобщи министърът на опазването на здравето проф.д-р Костадин Ангелов. 

Доц. Мангъров е началник на детската клиника в Инфекциозна болница и досега не лекуваше заболели с ковид, само че беше ревнив бранител на тезата, че новият ковид изисква стаден имунитет и не е нищо по-различно от грип, който ще отмине през лятото. Особена известност закупи репликата му за " сухите съчки ", които неизбежно щели да изгорят в епидемията. Друго негово изявление гласи, че след прекаран ковид, човек има пожизнен имунитет, макар че медици от целия свят настояват, че този имунитет не трае повече от половин година и болестта може да се повтори. Нещо повече, доцент Мангъров обществено твърдеше, че лекува персоналните си пациенти с аспирин, чай и продължителна отмора. 

" Сам желаех, тъй като считам, че нещата там би трябвало малко да се попроменят във връзка с лекуването и престоя. Просто нещата могат да се вършат по доста по-прост и елементарен метод. Всички тези ограничения със забулвания са в забележителна степен безсмислени. Аз ще съблюдавам всички правила, които са наложени там, само че ще се опитам от вътрешната страна лека-полека да ги трансформира ", съобщи доцент Атанас Мангъров. 

По думите на министър Ангелов, 2/3 от потенциала на Инфекциозна болница е ангажиран с пациенти с ковид. " Разгледахме болничното заведение, организационния развой и координационния център в Инфекциозна болница. В момента общият потенциал на болничното заведение е 120 кревати, има настанени 78 пациенти на 80 кревати, разкрити за Коронавирус пациенти. 2/3 от потенциала на болничното заведение е ангажиран с пациенти от Коронавирус. Професор Червенякова пое ангажимент, че ще усили леглата с още 10 на втория етаж, като направи бързо козметични поправки, с цел да се случи това нещо. Колегите в болничното заведение са на работните си места, работят, пациентите са в устойчиво положение. В координационния център сега има ориентиран пациент, който чака да му бъде взет PCR-тест, и пациент, който чака болнично легло на територията на София ", сподели още проф. Костадин Ангелов. 

Здравният министър разгласи още, че всички български жители със признаци на ковид ще бъдат изследвани гратис, а по-големите лечебни заведения в София ще бъдат преструктурирани по този начин, че да покрият не по-малко от 50% от потенциала си.

" На територията на София към сегашния миг, по увещание на шефовете на лечебните заведения, няма дефицит на кревати, не престават да ги разкриват, а до края на седмицата ще бъдат разкрити още кревати. Голяма част от лечебните заведения на територията на София, по-специално огромните лечебни заведения, ще бъдат преструктурирани по този начин, че да покрият не по-малко от 50% от потенциала на лечебните заведения с болнични кревати, за което те ще получат и спомагателен финансов запас. Такъв беше гласуван на последното държавно съвещание, той ще бъде в размер на до 50 милиона лв. за месеците ноември и декември ", сподели още проф. Ангелов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР