Доц. Атанас Мангъров коментира промените в здравеопазването, предложени от служебния

...
Доц. Атанас Мангъров коментира промените в здравеопазването, предложени от служебния
Коментари Харесай

Мангъров: Дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет

Доц. Атанас Мангъров разяснява измененията в опазването на здравето, препоръчани от служебния министър доктор Стойчо Кацаров. Акцентите - унищожаване на лимитите на лечебните заведения, които съгласно него ще бъдат посрещнати с наслада от всяка болница, изключително от частните, което ще докара до приемане на нови средства. " Ние ще се върнем назад в 2015 година, когато тези предели бяха въведени при всеобщо източване на НЗОК ", счита обаче той.

Той разяснява предлагането за понижаване на цените на клиничните пътеки. Това, съгласно него, няма да докара до нищо, защото няма разделяне на заплащането на медицинския труд от заплащането на цената на лекуването. " Не бива да се дели заплащането на медицинския труд, при заплащане цената на лекуването. Причината за превишаване на лимитите постоянно ще е стремежът за по-високи хонорари. Медицинският труд би трябвало да се регламентира съгласно класификацията, възнагражденията би трябвало да са твърди ", счита още инфекционистът.

Той е безапелационен, че би трябвало да се дефинира от какъв брой лечебни заведения има потребност страната, лекари и сестри в тях, а на тях би трябвало да се обезпечава почтено заплащане и те да бъдат задължени да работят. Има голям дисонанс при заплащането за голямата маса от лекари - сред 1000 и 2000 лева вземат всеобщо, а една богопомазана част са хипер финансирани специалности, в които се получават по 20-30 000 лева на месец. В резултат се следи приключване на експерти от непривлекателните специалности на открито, до момента в който в хипер финансирането има остатък от експерти, разясни Мангъров. За да се построи нова кардиологична болница от основите до нейния покрив са нужни към 4 млн. лева - една година се избива при актуалните цени. Кардиологична болница има във всеки дребен град, където той персонално не би отишъл да се лекува, а в това време в страната липсват експерти по детски заболявания и непривлекателни във финансово отношение специалности ", уточни за образец той.

Мангъров счита още, че би трябвало да се трансферират част от дейностите в доболничната помощ, което е " в звук с главната доктрина на актуалното опазване на здравето, която беше въведена в края на 90-те година ". Съгласен е с Кантарджиев, че актуалният здравен министър е основател на цялата тази каша. Клиничните пътеки са анахронизъм, който би трябвало непременно да бъде отстранен, не да се трансферират действия от болничната в доболничната помощ, а тези два дяла на опазването на здравето да се обединят и да работят в синхрон. " Не е нужно нещо, което може да се направи в болнично заведение и за един-два дни, болният да стои 4-5 дни поради условията на клиничната пътека ", безапелационен е Мангъров.

Относно денонощното разположение на персоналните лекари Атанас Мангъров счита, че е разследване от разделянето на болничната от доболничната помощ. Джипитата, съгласно него, би трябвало да се обединени към лечебни заведения и да работят в синхрон с тях, тъй като сами по себе си те са непълноценно разпределени.

В умозаключение Мангъров разяснява пандемията. Той даде за образец, че се харчат пари за проби. 12 000 - 15 000 теста - а процентът на новооткритите е под 1%. Вчера са се ваксинирали над 9 000 души, само че абсолютният брой на случите понижава и процентното отношение на тестванията остава доста ниско. Това демонстрира, че популацията на страната се е срещало с вируса и има имунен отговор, само че каква е частта - управляващите не оповестяват, разяснява той.

Ваксинацията - с две дози са имунизирани към 7000 души, 10% от популацията на страната, 2 млн. направени PCR-теста и 1 милиона антигенни теста, уточни Мангъров.

Румен Петков, водач на АБВ, добави, че ограниченията против ковид се " трансформират в корупция и шантаж " и се принуждават хората да се имунизират в страните-членки на Европейски Съюз. Той желае следствие на СЗО и дейностите на Европейска комисия да принуди държавните управления да купят ваксини. АБВ ще търси правна консултация да нападна приемането на общ имунизационен паспорт.

Петков разяснява и проблем в община Вълчи дол и решение на КПКОНПИ, че кметът Георги Тронков е в спор на ползи, повече от месец СИК отхвърля да в профил кмета, съгласно закона. На 11 юни ОИК го освобождава. Кметът продължава да си върви на работа и да ръководи...И няма държавна институция да се видят тези неща и да се потърси отговорност, възмути се Петков. Добави, че не знае от коя партия е кметът.

Очевидно е, че прокуратурата е част от слугинажа. Не имам вяра на основния прокурор, по тази причина ще подам сигнал до Министерство на вътрешните работи и за построяването на газовата връзка Гърция - България, приключи Румен Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР