DOT Sofia (от англ. точка) е от онези сложни и

...
DOT Sofia (от англ. точка) е от онези сложни и
Коментари Харесай

Хубаво е. Точка

DOT Sofia (от англ. точка) е от тези комплицирани и забавни концепции, които посрещат по фасадата, само че изпращат по наличието - жилищна постройка, ресторант, изложба за модерно изкуство и впечатляваща архитектура, която с лекост побира непопулярна за България концепция. Зад нея застават емблематични за нашата образна среда имена - проектирана от " I/O архитекти " (Вяра Желязкова и Георги Кътов) и курирана като арт сбирка, изложения и събития от Веселина Сариева, DOT застава отчетливо в предизвикателната и наситена с разнообразни пластове завещание, нрави и култури градска тъкан в квартала към Женския пазар. В подтекста на бързо набъбващ с видимо лъскаво строителство столичен пейзаж тя е приказно изключение.

Смелата идея за DOT Sofia принадлежи на доктор Панчо Георгиев, който е роден в България, само че е израснал и получил образованието си в Швейцария. От няколко години той живее със фамилията си в Близкия изток.

" DOT Sofia е сбъдната фантазия. Мечтата да имам опция да допринеса за проявлението на хубостта на модерна България посредством архитектура, модерно изкуство и кулинария ", споделя Панчо Георгиев.

Районът към Женския пазар е определен напълно умишлено. " На други места из центъра нещата към този момент се случват и са свързани с по-малко опасности, само че нас това не ни притегля. По-голямата част от хората ме поучаваха да осъществявам плана в " по-престижен " квартал, само че регионът на Женския пазар за нас има невероятна атмосфера и капацитет, а и към този момент съществува среда от страхотни хора и начинания, към които да се присъединим с нов подтик ", споделя притежателят.
Автор: Асен Емилов Реклама
Всичко стартира с визия за място, въодушевено от бутиковите дизайн хотели по света, в които Панчо Георгиев отсяда постоянно, защото работата му е обвързвана с доста пътешестване (д-р Георгиев е старши сътрудник в McKinsey, основан в Дубай, оглавява практиката на компанията в областта на опазването на здравето и здравните услуги).

Важна детайлност е, че той и брачната половинка му са колекционери на модерно изкуство, което също оказва помощ за оформянето на цялостната концепция.

Преди пет години Панчо Георгиев се обръща към знаковото българско архитектурно студио I/O със задание за постройка с бутиково хотелско настаняване, ресторант и мултифункционално пространство за събития и модерно изкуство. " Но в реалност той показа с нас своята фантазия за основаване на едно друго и забавно място в София, което да притегля интерес и да помогне за смяна на средата ", напомня си проектант Георги Кътов.

I/O стартират работа с обсег, без да би трябвало да пазят даже най-дръзките от своите хрумвания. Именно те дефинират техния жанр. I/O архитекти са измежду най-уважаваните и прогресивни архитектурни студиа в България, чийто авторски почерк се показва в съобразено с подтекста планиране и пробно като метод, материали и асимилиране на пространството детайлно осъществяване.
Автор: Асен Емилов Реклама
DOT е безапелационен пример за архитектура със мощен образ, само че и с почтително отношение съм спецификите на региона на Женския пазар и на улицата.

Вместо да се натрапи със своята оригиналност, DOT се усеща като естествена част от пейзажа с цялата му трудност и противоречивост . Сградата е по едно и също време с атрактивен и присъщ тип, само че и уютно вписана като височина и размер в линията от други къщи по улицата.

I/O съумяват да реализират удивително наличие на актуалната структура посредством проучването на определени фрагменти от кода на заобикалящата среда. Геометрията значително е предопределена от градоустройството, а архитектите единствено я акцентират и резервират в чист тип. Връзката вътре-вън се реализира посредством перфорацията и отварянето на присъщите за постройката капаци и разчита по-скоро на полупропускливост през една променлива мембрана, в сравнение с тотално обединение.
Автор: Яна Лозева
" Без подозрение един от най-важните детайли на плана са материалността, структурата и динамичността на фасадата от кортен (известна още като износена стомана, която постоянно се употребява при външно строителство, тъй като изложена на атмосферни въздействия, придобива ръждясал тип единствено за няколко месеца - бел. авт.). За нас това беше основен детайл за опазване на тази присъща вехтост и естествена вещественост на квартала , която е сложена под въпрос от огромна част от актуалните намеси в него. Старите тухли по калканите, керемидите по покривите, алените естествени пигменти по фасадите и даже глината в земята на центъра на София дължат цвета си на същия стоманен окис. Привидно простата геометрия на размерите изчезва при отваряне на капаците пред прозорците, като по този метод постройката пулсира в ритъма на пазара ", изясняват създателите на плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР