Доставките на Газпром за Европа, без да се взема предвид

...
Доставките на Газпром за Европа, без да се взема предвид
Коментари Харесай

Доставките на газ за Европа от Газпром през 2024 г. ще останат на досегашните нива

Доставките на " Газпром " за Европа, без да се взема поради турският пазар, през 2024 година ще останат близки до равнищата си от 2023 година - към 28-29 милиарда куб. м, считат специалисти, представени от ТАСС. Частично нарастване би било допустимо след стартирането в употреба на газовия хъб в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Смятам, че през 2024 година преносът през Украйна ще продължи да действа, както и до момента и през страната ще преминат към 15 милиарда куб. м. Така износът на " Газпром " за Европа би останал непосредствен до равнищата си от 2023 година ", показва специалистът от " Финам " Сергий Кауфман.

Според Алексей Гривач от клуб " Валдай " износът за Европа по тръбопроводи остава постоянен в размер от по 2-2,5 милиарда куб. м месечно към този момент над година. Балансът обаче е нежен и опитите за нарушаването му не престават, акцентира той.

По думите му има благоприятни условия износът да бъде повишен през Турция, защото по тръбите има свободин мощности, само че това е под риск от предстоящото стартиране в употреба на плаващия терминал за полутечен природен газ в Александруполис.

Според Кауфман към този момент газовият хъб в Турция не е нужен, защото износът по тръбопровода " Турски поток " е под плановата му мощ, а се чака през втората половина на годината да се усили предлагането на полутечен природен газ. От тази позиция на газовия хъб в Турция може да се гледа по-скоро като на опция на преноса през Украйна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР