Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата

...
Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата
Коментари Харесай

До 400 млн. лева приходи от транзит през „Балкански поток“ очаква „Булгартрансгаз“

Доставките на газ от Русия се реализират сполучливо през новата входна точка – „ Странджа 2 “, през Турция. Плюсовете от реализирането на този план са сигурност и икономическа целенасоченост. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния консуматор. С смяната на точката на доставка се икономисват и транспортни разноски. През „ Странджа 2 “ газ получават и Северна Македония, и Гърция. Това сподели пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “.

„ Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е подготвена да поеме подобен поток, в случай че има необходимост… Реверсивният поток, част от концепцията за отвесния газов кулоар, към този момент е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните равнища разрешават, може да се транспортира природен газ във всички направления “, добави Малинов.

Той акцентира, че от 1-ви януари „ Булгартрансгаз “ продължава да транспортира газ до Турция:

„ Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща назад в Турция - през „ Турски поток “ влиза в компресорна станция „ Странджа “, на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който досега доставяхме газ за Турция, го връщаме назад в Турция “, посочи специалистът.

Малинов увери, че България и „ Булгартрансгаз “ ще останат на газовата карта на Европа: „ И след построяването на „ Балкански поток “ приходите на „ Булгартрансгаз “ ще се усилят няколко пъти. Това, което чакаме с реализацията в по-голям мащаб на „ Балкански поток “, е приходът от транспорт на „ Булгартрансгаз “ да доближи към 400 млн. лв. на годишна база “.

Владимир Малинов заяви, че от началото на действието на газовата борса на 1-ви януари към този момент има подписани осем покупко-продажби:

„ Сделките са много под контролираната цена, утвърдена на 1-ви януари. Това значи, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези покупко-продажби, демонстрират, че има смисъл. Освен до либерализация това ще докара и до по-добри финансови и стопански условия “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР