Доставката на артилерийски снаряди по линия на инициативата на Чехия

...
Доставката на артилерийски снаряди по линия на инициативата на Чехия
Коментари Харесай

Кулеба: Чехия ще ни достави снаряди в близко бъдеще

Доставката на артилерийски снаряди по линия на самодейността на Чехия за страдащите от дефицит на муниции украински войски ще стартира " в обозримо бъдеще ", съобщи през днешния ден външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, представен от Ройтерс.

На 7 март чешкият президент Петър Павел разгласи, че са обезпечени средствата за закупуването за потребностите на украинската войска на 800 000 снаряда, създадени в страни отвън Европейския съюз. На идващия ден министър председателят на страната Петър Фиала разгласи, че е налична сумата за първите 300 000 снаряда.

Прага предложи в доставката на муниции за Киев от страна на Европейски Съюз да се включат боеприпаси, създадени в трети страни, с цел да може Украйна да получи повече от оповестеното от европейския блок. " Тази седмица ще изпълним контакт с сътрудниците ни от Чехия. Ще приказваме за това по кое време ще ни показват обстоен график на доставките и по какъв начин ще се правят те ", сподели Кулеба на конференция в украинската столица Киев.

Доставката на артилерийски снаряди в границите на чешката самодейност ще бъде разпределена напред във времето до края на годината, като приемането на първия пакет от тази военна помощ " няма да отнеме доста месеци ", разясни първият посланик на Украйна.

" Чешката самодейност е чудесна, само че е извънредно незадоволителна. Ако тази година се осъществят още две сходни начинания... за съветските войски на фронта в Украйна ще има още по-големи проблеми ", сподели още Кулеба. Ройтерс напомня, че Киев разчита извънредно на Запада в сраженията си със силите на Москва от началото на съветската пълномащабна инвазия в прилежащата страна през февруари 2022 година и че плануваният от американското държавно управление нов пакет военна помощ за Украйна се бави с месеци поради съпротивата на републиканците в
Конгреса на Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано тази година украинският министър на защитата Рустем Умеров означи, че украинските въоръжени сили изпитват " апетит за снаряди ", до момента в който съветската войска напредва на източния фронт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР