Доставеното от американската компания Уестингхаус ядрено гориво за АЕЦ Козлудуй

...
Доставеното от американската компания Уестингхаус ядрено гориво за АЕЦ Козлудуй
Коментари Харесай

Ядрено гориво от Уестингхаус ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ Козлудуй


Доставеното от американската компания " Уестингхаус " нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлудуй " ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това разгласи енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от " Уестингхаус " в границите на диверсификацията на източниците на гориво за българските атомни мощности.

" Това съставлява един основен стадий и от нашето двустранно стратегическо партньорство в региона на нуклеарната сила с нашите сътрудници от Съединени американски щати. Ще бъде издадено и разрешението за прилагане на същото нуклеарно гориво. В рамките на месец май зареждането на горивото ще стартира и ще завърши ", съобщи енергийният министър.

Владимир Малинов разгласи, че още от идната седмица стартира работа по проблема " Боташ ", откакто през вчерашния ден Народното събрание утвърди отчет, съгласно който Булгаргаз се е съгласила на ощетяващи страната условия в контракта за доставки на природен газ с турската компания. Докладът разпорежда на енергийния министър да договаря с турската страна за предоговаряне на изискванията.

В осъществяване на решение на Народното събрание в края на 2022 година АЕЦ " Козлодуй "  подписа контракт с " Уестингхаус Електрик Швеция " за доставяне със свежо нуклеарно гориво за Пети блок. Касетите се съхраняват на спезиализирана площадка, лицензирана от АЯР. В понеделник се чака да бъде публикуван лиценз за потребление на горивото. То ще бъде заредено в реактора при плановия годишен ремонт на блока идващия месец.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР