Достатъчно силна ли е Германия, за да надделее над останалите

...
Достатъчно силна ли е Германия, за да надделее над останалите
Коментари Харесай

Расте напрежението около Северен поток-2

Достатъчно мощна ли е Германия, с цел да надделее над останалите страни членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати в желанието си да получава съветски газ по "Северен-поток 2 "? Подобен въпрос евентуално си задават редица държавни водачи и шефове на частни енергийни компании, защото по един или различен метод всички са свързани със ориста на плана за нов газопровод от Русия към Германия.

Властите в Берлин отявлено желаят да си обезпечат сигурен, пряк и относително на ниска цена енергоносител за стопанската система. Но множеството страни от общността са твърдо срещу в допълнение обвързване с съветския колос, защото в този момент една трета от синьото гориво, което използва Европа, се доставя точно от "Газпром ". Само преди три месеца пък американският Сенат одобри закона "За противопоставяне на съперниците на Съединени американски щати посредством наказания ", който планува наказателни ограничения против компании, в това число и европейски, свързани с развиването, поддръжката, модернизацията и ремонта на съветските тръбопроводи за експорт на енергийни първични материали. В текста на норматива се споделя непосредствено: "Съединените щати са длъжни да се опълчват на "Северен поток-2 ", отчитайки неговото нездравословно влияние върху енергийната сигурност на Европейския съюз, развиването на газовите пазари в Централна и Източна Европа и енергийната промяна в Украйна ".

При възможното осъществяване на "Северен поток-2 " загубите на Украйна от преноса на газ може да стигнат до 3% от годишния Брутният вътрешен продукт. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович по време на конференцията Oik&Gas в Киев. Според нея са нужни промени в нефтогазовия бранш, които да оказват помощ на Украйна да "остане значима страна за превозването на газ ".

Всичко това слага под въпрос "Северен поток-2 ", в който с изключение на "Газпром " вземат участие и пет европейски компании - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall. И неслучайно преди дни, по време на срещата на върха в Брюксел, се разбра, че не е реализиран консенсус в Европейски Съюз за възможен предстоящ мандат на Европейската комисия за договаряния по плана. Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер призна, че някои членки не са съгласни тя да бъде упълномощена за договаряния с руснаците. Най-силна е съпротивата на Германия, която счита, че въпросът е напълно нейна вътрешна работа и не е нужно да се ангажират институциите на съюза. Полският министър председател Беата Шидло пък непосредствено съобщи, че "продължаването на тази инвестиция заплашва освен енергийната самостоятелност на цяла Централна и Източна Европа, само че и подкопава енергийната сигурност на целия район ".

В последна сметка Юнкер заяви, че ще продължи да търси метод за договаряния с руснаците. Еврокомисията желае да в профил "Газпром " от ръководството на тръбата, или най-малко да бъде основан специфичен самостоятелен регулатор, който да следи работата на оператора Nord Stream 2 AG - 100% дъщерна компания на "Газпром ". Освен това в плана за мандат е включена и точка, засягаща нуждата от застраховане на достъп до газопровода на трети лица. В тази връзка се чака на 8 ноември комисарите да показват ново предложение за законодателството в енергийната сфера, което да обхване и така наречен морски газопроводи. Според Русия в този момент те не са включени в Третия енергиен либерализационен пакет и по тази причина не следва да се преценяват с него. (Именно тази "дупка " беше употребена и у нас по времето на кабинета "Орешарски " за "отпушването " на плана "Южен поток ").

Малко по-късно, по информация на съветския вестник "Ведомости ", Министерството на външните работи на Полша е внесло в Европейската комисия юридическо умозаключение за морската част на газопровода "Северен поток-2 ". Според него подводният му сектор попада под регулациите на Третия енергиен пакет, защото териториалните води на Дания и Германия, през които минава тръбата, са "вътрешни елементи от територията на Европейския съюз ". Впрочем, на 30 ноември Народното събрание на Дания счита да прегледа закон, който да даде право на държавното управление да наложи възбрана за реализиране на плана в датски териториални води, като претекстът е "заплаха за националната сигурност ". Част от трасето ще минава и през изключителната икономическа зона на Финландия и Швеция и издаването на позволения за строителството на оборудването постанова на страните "задължения по използване на всички съответстващи правила от законодателството на Европейски Съюз ", считат поляците. Освен това Европейската комисия има учредения за екстериториално разпространяване на нормите на европейското енергийно законодателство върху газопровода като цяло, в това число и върху неговите подводни и наземни сектори, се споделя още в заключението на поляците.

Ключовият миг в тази ситуация са условията за делене на функционалностите на снабдител и транзитьор на газ и за обезпечаване на достъп до тръбата на трети страни. Прилагането на тези правила върху "Северен поток-2 " обаче не е по никакъв начин по усета на "Газпром ", защото поемането на газопровода от самостоятелен оператор ще лиши компанията от съществени доходи. А и без особено решение на Европейската комисия "Газпром " няма по какъв начин да получи повече от половината от потенциала.

Междувременно, без значение от напрежението към плана, някои европейски газови оператори взеха решение да го поддържат. Fluxys, Gasunie и ONTRAS са изявили предпочитание да се причислят към сухопътното отклоняване на тръбата, което Gascade Gastransport GmbH възнамерява да построи. Става въпрос за European Gas Pipeline Link (EUGAL), което ще се простира редом на газопровода OPAL- от Грайфсвалд до границата с Чехия и ще има планиран потенциал 48 милиарда куб. м годишно. Договорката е трите оператора да получат по 16.5 % дялово присъединяване в него, а Gascade Gastransport GmbH да остави за себе си дял от 50.5 на 100, както и функционалностите по ръководство на оборудването. "Малката " детайлност е, че Gascade е благосъстоятелност на "Газпром " и Wintershall посредством взаимното дружество WIGA.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР