Достъпността до здравна грижа ще бъде затруднена- Д-р Тимчев, как

...
Достъпността до здравна грижа ще бъде затруднена- Д-р Тимчев, как
Коментари Харесай

Д-р Илиян Тимчев: Пациентът е само платец

" Достъпността до здравна грижа ще бъде затруднена "

- Д-р Тимчев, по какъв начин съгласно вас ще се отрази показаният нов модел на здравно обезпечаване на работата на дребните лечебни заведения?

- При по този начин оферти здравноосигурителен модел частните застрахователи, които предлага министърът, допускам няма да бъдат заинтригувани да подпишат контракти с лечебни заведения, които имат задължения, които са в отдалечени и труднодостъпни райони и в които се лекува извънредно бедното население на България.

- Тоест те увисват на врата на здравната каса още веднъж?

- За мен въпросът е какво ще стане с тези лечебни заведения в такива райони, с лечебни заведения, които имат над половин милион лв. задължения. Как те ще подписват контракти? Къде ще отидат хората, които не заявят дали ще изберат НЗОК или частен осигурител? Кой ще дефинира тяхното разпределение или ще бъде на някакви лобистки правила? Как ще става това служебно разпределение на хората към другите каси? Кой ще бъде съдия в това служебно систематизиране, не излиза наяве.

- Какво съгласно вас ще се промени в системата, откакто се предлага да има повече каси, само че здравната вноска остава 8%?

- Смятам, че няма да се промени. Напротив, ще усложни работата както на лекарите и на медицинските експерти, по този начин и на самото население, а достъпността до здравна грижа ще бъде затруднена.

- Тоест съгласно вас така наречен демонополизация на този стадий е неразумна?

- Не виждам дали ще се покачат приходите на лекарите и на медицинските експерти.

- А качеството на здравната грижа ще се усъвършенства ли?

- Казваме, че всичко се прави в името на пациента, само че още веднъж някой ще дефинира ориста му. Вие къде го виждате пациента в тази концепция за промени? Аз в показания от министър Ананиев модел не видях пациента и грижата за него. Пациента го има, само че единствено като длъжник.

- Ходеща касичка...

- Именно.

- В каква посока съгласно вас би трябвало да се развива опазването на здравето?

- Българска социалистическа партия не предлага промени в здравноосигурителния модел, а смяна на комерсиалния статут на лечебните заведения.

Опитите на ръководещите за промени в модела, както виждаме, са обречени. Дали ще сме с една или повече здравни каси, едно е ясно: нужен е сериозен надзор.

- Надзорният съвет не е ли задоволителен?

- Не. Не е задоволителен. Необходимо е доста по-широко посланичество от публични и неправителствени организации. В момента в надзора има единствено 1 представител на пациентите. Да, и сега има представители на синдикатите и на работодателите, само че не е задоволително. От презентацията за здравноосигурителния модел на Германия се видя какъв брой доста са публичните контролни органи.

И още нещо: когато Сметната палата покаже негативите на ръководството на лечебните заведения - държавни или общински, незабавно да се вземат ограничения. Сега общинските и регионалните лечебни заведения на 6 месеца се регистрират за финансовото си положение. От общинските препоръки се одобряват тези отчети, даже да са с огромен дълг. Министерство на здравеопазването това го знае, само че не подхваща никакви ограничения. Минават още 6 месеца, идва идващият доклад - последващи задължения и така нататък Дълговете се натрупат, натрупат и в един миг се споделя: " Ауу, имаме половин милион дълг ". Този дълг не се е натрупал предишния или по-миналия месец, само че не са взети своевременни ограничения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР