Достъпът на автомобили до търговски обекти на улица Осогово в

...
Достъпът на автомобили до търговски обекти на улица Осогово в
Коментари Харесай

Собственици трябва да плащат за достъп до имотите си в Бургас

Достъпът на коли до търговски обекти на улица " Осогово " в Бургас беше стеснен от притежател на частен терен. Той упорства да му бъдат плащани компенсации за прекосяване през парцела му. На мястото ще бъде построен паркинг, осведоми.

Потърпевши са притежатели на парцели , които ги купуват през 2002 година от сдружение " Черноморски бряг ", 20 години по-късно се оказва, че, с цел да минават през обособената улица би трябвало да заплащат.

" Всичко беше обикновено, естествени покупко-продажби, парцелите граничат с улици и със прилежащи имоти, благосъстоятелност на други компании и хора. Сега Жоро Георгиев, представител на сдружението, взема решение да предяви искания да му бъдат плащани компенсации за това, че сме прекосявали през годините през негови парцели и да му плащаме и отсега нататък. Нещо, което не е било уговаряно по никакъв метод по време на подписване на покупко-продажбите ", описа един от притежателите.

Други притежатели прибавиха:

" В момента ми е стеснен достъпът, имаме наематели, които не могат да си правят активността. Имам заложени доста огромни неустойки, по-интересното е, че няма никой от общината сега, която е директно забъркана.

Хората са предизвестени още през септември. Писма са изпратени на 9-ти.  Ще вършим ремонт и паркинг, обясни  Жоро Георгиев от " Черноморски бряг ".

" Това тук не е кръстовище, прекратихме директния трафик да не пречи на парцелите. Не затваряме на процедура улицата. Това, което е по закон, съм го изискал. Имам право по закон да го употребявам като открит паркинг. "

Жоро Георгиев води каузи и с Община Бургас:

Приключи делото, съдът постанови, че това е благосъстоятелност на " Черноморски бряг ", кои са общинските елементи, кое е на сдружението и до такава степен. Миналата година пуснах едно предложение да се оправя нещата, нямам никакъв отговор от тях. Наел съм адвокатска адвокатска фирма, която се грижи за нещата ми. "

Георгиев изясни, че притежателите имат право да подхващат всевъзможни дейности:

" Въпросът е дали са в границите на закона, дали са прави да го желаят, в случай че желаят да завеждат каузи в съда, тяхно право е, какво ще се случи там, е обособен въпрос ".

От общината декларират, че казусът е " дългогодишна сага ".  

Дружеството „ Черноморски бряг “ ЕАД е придобило през 1995 година по пътя на приватизацията  благосъстоятелност върху парцел с повърхност към 50 дка, от дружество-праводател „ Резистори “ ЕООД, с едноличен притежател на капитала Българската страна.

След тази продажба, по искане на приватизатора, в интервала 2000 -2002 година, в условия на ЗТСУ и Закон за устройство на територията са утвърдени поредност от промени на обстоен организационен проект, въз основа на които са обособени независими имоти за складово-производствени действия и нови тупикови обслужващи улици за обезпечаване на транспортното им обслужване. По реда и на  двата закона в този интервал наредбите гласят, че отчуждаване за новите тупикови улици, служещи за достъп до новообразуваните имоти, е за сметка на притежателя на парцела, който се разделя, в тази ситуация на сдружението - приватизатор.

Дружеството е  разпродало новообразуваните парцели, които се обслужват от улиците, с което се е облагодетелствало. Община Бургас неведнъж е изисквала  процедурата по използване на проекта да бъде приключена, като притежателят трансферира безплатно площта на тупиковите улици в нейна изгода за създаване на прилежащата техническа инфраструктура. 

Самият притежател е завел дело с изказванието, че сме съсобственици в улиците. То е обжалвано от Община Бургас. Съдът приема, че е налице фактически извършена приватизация и парцелът напълно е станал благосъстоятелност на сдружението, а все още и на по този начин обособената улица, планувана, с цел да обслужва парцелите
Многократно притежателят е предявявал искания към Общината. Нейното мнение постоянно е било, че при по този начин създадения проект, следва да придобие парцела безплатно.
Предвид фактическата конюнктура, налице е частно-правен спор сред приватизатора и притежателите на продадените от него имоти, по отношение на уговорката по обезпечаване на достъп. Съгласно предвижданията на настоящия проект, безпричинно заграденият парцел съставлява улица, която следва да обслужва прилежащите парцели.
Днешните дейности са безчинство, защото с тях се препятства не просто достъп до парцелите, само че и достъпът на противопожарни коли до тях. По силата на закона, за противопожарни служат всички пътища и улици, без значение от характера на собствеността им. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР