Досега в завода се произвеждат до 50-местни салове, а с

...
Досега в завода се произвеждат до 50-местни салове, а с
Коментари Харесай

Датската Viking инвестира 12 млн. лв. в нов завод за салове край Пловдив

Досега в завода се създават до 50-местни салове, а с новото оборудване ще се вършат и 130-местни.

© Михаил Ванчев Още по тематиката
" Етем България " завърши капиталов план за 60 млн. лева

Общо вложенията на компанията от 1998 година насам са 200 млн. лева
8 ное 2017
Osram откри цех в Пловдив за 25 млн. евро

Във фабриката ще се създават електронни съставни елементи за осветителни системи в умни здания и градове
19 окт 2017
Трябват ви хора? Оправяйте се

Безпомощен да промени остарялата просветителна система, бизнесът в Пловдив построява своя лична
8 апр 2016 Датската Viking Life-Saving Equipment откри България като място за произвеждане през 2014 година Постепенно оборотът от направените до Пловдив избавителни салове за кораби надвиши 12 млн. лева Сега компанията стартира да строи нова фабрика за 12 млн. лева Явно удовлетворена от българското си звено, произвеждащо за eвропейския пазар, датската компания изнася и офис действия към страната. А новата инвестиция се дефинира от датския мениджмънт като " единствено началото ".

Нов артикул, нов цех

Когато Viking изпраща в чужбина своя най-опитен управител Томи Хансен, това значи едно: предстоят вложения и уголемение на бизнеса. Хансен е стартирал новите заводи на групата в Тайланд и Индонезия, както и подготвителния център в Дубай. От тази година той е в България и се е заел да приготви локалното отделение " Викинг лайф-сейвинг екуипмънт продъкшън БГ " за инвестицията от 12 млн. лева

С тях през 2018 година българската дъщерна компания ще усили производството си - ще разшири гамата избавителни салове за кораби и ще стартира ново произвеждане на евакуационни системи.

Предстоящата инвестиция е извънредно нужна за компанията, тъй като сегашната постройка чартърен в региона на Радиново край Пловдив не може да побере всички експерти и 15 от тях са преместени в нов офис в Пловдив. В същото време мястото за произвеждане на големите 130-местни избавителни салове, които следва да се усвоят като ново за България произведение, не доближава в остарелия завод. Затова компанията е договорила 30 декара земя край Пловдив, където ще построи нова фабрика и огромен склад с обща повърхност от 8600 квадратни метра.

" Това ще е единствено първият стадий от разширението ни ", сподели пред " Капитал " шефът Томи Хансен. Той разясни, че спецификата на работата тук е такава, че няма да се постанова да купуват в допълнение машини, тъй като огромна част от дейностите са ръчни. Финансирането на договорката със земята и идното строителство става със средства на групата. Когато новата фабрика стане подготвена следващата година, в нея ще работят общо към 280 служащи и чиновници при 150 сега, т.е. резултатът от инвестицията ще са и 130 нови работни места.

Споделено с групата

Управителят на компанията смята, че най-перспективната област за бързо развиване са споделените услуги. " От България подкрепяме разнообразни действия на групата компании на Viking, а точно продажби, логистика, финанси, инженерни услуги. В този отдел през 2016 година работеха 14 чиновници, в този момент са 33. Всъщност едвам през последната година компанията майка постави щемпел " да " за това, че българското отделение може да прави тези действия. България стартира да прибавя от ден на ден стойност за групата с високвалифицирана работна ръка ", съобщи Томи Хансен.

От няколко месеца се внедрява и система за ръководство на производството 5S, която изисква работното място да се поддържа по тъкмо избран метод и по този начин служителят разполага когато и да е единствено с нужните принадлежности за работа край себе си. Крайната цел е производството да бъде улеснено, работното място - чисто, служащият - концентриран, тъй като не търси непрекъснато инструментите, които са му нужни.

Пазари и финансови резултати

През последните години приходите на пловдивската фабрика порастват устойчиво, като тя съумява да свие загубата, която е естествена за млада инвестиция. Ръстът в оборота за предходната година се изяснява с множеството поръчки.

Продуктовата гама на компанията до момента включва от 4-местни до 50-местни избавителни салове, които се продават най-вече на европейски корабни компании. С новата инвестиция ще се създават и 130-местни. С тях са оборудвани огромни яхти, карго кораби, танкери и круизни кораби – всичко, което се движи по море. Спасителните салове на корабите се сменят почти на към 20 години, тъй като такава е издръжливостта на материалите, които компанията употребява. Всяка година обаче всички салове на всички кораби минават строга ревизия, която се прави само в станция на Viking или на оторизирана от нея друга станция.

На всеки избавителен сал има сигнални устройства, специфична храна, одеяла срещу измръзване. Някои страни от Европейски Съюз изискват в избавителния сал наложително да се сложи и електронна сигнализация, която да демонстрира мястото на оборудването в морето. Но не всички страни имат подобен стандарт. Затова Viking е планувала особено място за такива устройства и в случай че клиентът изиска – слагат ги. От основаването на датската компания до момента нейните салове са избавили живота на 4000 души, претърпели корабокрушение.

Чуждата компания работи главно в Дания, Норвегия, България и Тайланд, като има действия и в Русия, ОАЕ, Испания и Съединени американски щати. Има над 2000 чиновници и оборот от към 250 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР