Досега в обществото има много неписани правила относно забраната за

...
Досега в обществото има много неписани правила относно забраната за
Коментари Харесай

Обичате да седите с кръстосани крака? Първо прочетете това

Досега в обществото има доста неписани правила по отношение на възбраната за седене с кръстосани крайници. Те в миналото са имали рационално пояснение, само че са станали изцяло безсмислени. Нека проучваме това предписание във връзка с етикета и медицината.

Защо в обществото дамата не може да седи със скръстени крайници?

Всъщност, модерният европейски етикет разрешава на дамите да вършат това. Наистина, за доста хора по този начин дамата наподобява елегантна и привлекателна. Тази поза също приказва за релаксация и затова не постоянно е одобрявана да се употребява в институции, които не допускат релаксация: учебни заведения и университети, храмове, лечебни заведения. Но още веднъж даже тук няма експлицитна и строга възбрана.

Във кино лентата " Дневниците на принцесата " (с водещата роля на Ан Хатауей) бабата на героинята, като кралица, учи внучката си да не седи с кръстосани крайници - споделят, че това не е присъщо за принцеса. Но в актуалното висше общество такава поза не се смята за неприлична.

Друг е казусът с мюсюлманските общества. Има няколко правила на етикета, съгласно които кръстосаният крайник може да се пояснява като пренебрежение към събеседника. Ето за какво, посещавайки страна, където множеството от популацията се придържа към разпоредбите на исляма, по-добре е да се откажете от тази позиция.

Медицински аргументи - истини и легенди

Сред медицинските аргументи можете да намерите освен истини, само че и спекулации.

Позата с кръстосани крайници не води до:

- разширени вени. Поне това към момента не е потвърдено. Сега учените считат, че разширени вени са породени от заседналия метод на живот, наднорменото тегло и бременността, а не от тази поза;

- пострадвания на тазобедрената става. Около 1999 година се появи медицинският мит, че рано или късно кръстосването на краката би довело до " изхабяване " на тазобедрената става с всички последици - болежка в бедрото, деформирана походка, понижена физическа интензивност. Всъщност това не е по този начин - ситуацията на позата " крайник върху крайник " не вреди на тази става;

- неприятна поза. Позата е по-силно повлияна от качеството на стола, както и от метода ви на живот като цяло, а не от кръстосването на краката.

А същинските последици от кръстосаните крайници (не единствено за жени) са:

- болки в гърба. Обикновено нашият гръбнак е хлътнал в кръста. Когато седим с кръстосани крайници, тази естествена хлътналост се огъва в противоположна посока. Това състояние на прешлените е неестествено за нас, тъй че с дълъг престой в тази позиция можете да усетите болката в пояса. В напреднали случаи, кръстосани крайници способстват (но не са главната причина) за развиването на междупрешленна херния;

- повишение на кръвното налягане. Досега учените са намерили единствено краткотрайно увеличение на кръвното налягане при тези, които седят с кръстосани крайници. Не приказваме за дълготрайно увеличение или развиване на хипертония. Ето за какво, в случай че страдате от ниско кръвно налягане, пробвайте се да седите с кръстосани крайници за известно време, може би скоро ще се подобри;

- появяването на кръвни съсиреци. Разбира се, позата с кръстосани крайници не е главният и единствен фактор, който води до развиването на кръвни съсиреци. Но в случай че към този момент имате проблеми с кръвообращението, по-добре е да се откажете от тази позиция. Това състояние на краката забавя кръвообращението, което може да докара до нежелани последици, написа jenata.blitz.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР