Дорин Флорея, кмет на румънския град Търгу Муреш, настоява за

...
Дорин Флорея, кмет на румънския град Търгу Муреш, настоява за
Коментари Харесай

Румънски кмет: На бедните роми да се забрани да раждат деца

Дорин Флорея, кмет на румънския град Търгу Муреш, упорства за въвеждането на ясни правила за хората, които желаят да имат деца. На тези, които нямали подготовка, постоянно работно място и задоволително заплащане, трябвало да се забрани със закон да зачеват и раждат деца. Освен това кандидат-родителите трябвало да са достигнали избрана възраст. Флорея показа възгледите си в своя профил във Facebook.
Раждат поради помощите?
Кметът на Търгу Муреш счита също по този начин, че страната трябвало да лишава децата на тези родители, които раждат, без да дават отговор на изброените условия. И въпреки всичко той прецизира, че децата трябвало да бъдат връщани в фамилията, когато родителите се впишат в откритата рамка. Флорея твърди и още нещо. Според него, доста хора раждали деца, единствено с цел да взимат детски надбавки. Първоначално той не уточни избрана етническа група, само че по-късно съобщи пред медиите: " Търгу Муреш има максимален брой роми в Румъния. Така се назовават те и дано да приключим с лицемерието! "

По този мотив румънските медии напомнят, че в действителност страната се намира в демографски спад: милиони румънци живеят и работят в чужбина, а раждаемостта през 2018 година е била най-ниската за последните 50 години.

Идеите на Дорин Флорея доближиха и до немските медии. " Тагесцайтунг " написа в тази връзка: " Откакто преди 30 години падна национал-комунистическият режим, националистическите кръгове в Румъния непрестанно подклаждат легендата, че ромското малцинство заплашва болшинството в страната. Както обособени политици, по този начин и разнообразни сдружения неведнъж са внасяли свои оферти по какъв начин да бъде " възпряна ромската заплаха ". През 1990-те години една крайнодясна партия предложи даже построяването на гета, а " Автономните националисти Хайл Хитлер " излязоха с концепцията за стерилизиране на ромските дами. "

Кога румънците ще се отърсят от расизма?

По същата болна тематика румънската журналистка Лулиа Рошу разяснява: " Когато демократични депутати предизвикват " дезинфекция на ромски дами ", а един президент дискриминира " луда циганка ", антициганският закон на правилото на кръвта наподобява вероятен. Колко ли дълго ще му би трябвало на румънското общество, с цел да се отърси от расизма, когато от горната страна му подреждат, а изпод не престават да повтарят на децата, че циганката ще ги вземе, в случай че не слушат. "

Голямата ромска платформа " Аресел " прикани хората в Търгу Муреш да излязат на митинг. Мнозина последваха апела ѝ и демонстрираха по улиците на града, настоявайки за оставката на кмета поради расизъм и човеконенавистни възгледи. От " Аресел " насочиха и апел до президента на страната Клаус Йоханис: да отнеме на Флорея високия държавен медал " За особени заслуги ". В същото време един от съветниците на Дорин Флорея предложи да се организира референдум по въпроса. И това напълно не е инцидентно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР