Дори в случай на студена вълна Европа не би трябвало

...
Дори в случай на студена вълна Европа не би трябвало
Коментари Харесай

Европа спечели газовата война с Русия и тази зима

Дори при положение на студена вълна Европа не би трябвало да изчерпи запасите си от газ до пролетта. А пазарните цени на суровината са най-ниските от две години насам, по-ниски даже от тези преди офанзивата на Русия против Украйна. Така за втора поредна зима Европа печели газовата война, която Москва стартира напролет на 2022 година със прекъсването на огромна част от доставките за страните членки.

„ Газпром “ е понижил снабдяването на Европа с 55.6% до 28.3 милиарда кубични метра през 2023 година, демонстрират калкулации на Reuters. За съпоставяне, през 2022 година е доставил общо към 63.8 милиарда куб. метра по разнообразни направления, съгласно данни на „ Газпром “ и разбори на Reuters.

Руският газов монополист не е разгласил лична статистика от началото на 2023 година и не е дал отговор на настояването за коментар от медията.

В своя пик през 2018 – 2019 година годишните потоци доближиха 175 – 180 милиарда куб. м.

Reuters регистрира, че макар заканите на „ Газпром “ за проблеми със запълването на хранилищата преди отоплителния сезон, размерът на насъбрания газ е достигнал рекордни равнища.

В началото на 2024 година подземните складове в Европейски Съюз са били запълнени приблизително на 86.51%, което е с съвсем 13% над осредненото равнище за последните пет години, по данни на организацията на Европейски Съюз Gas Infrastructure Europe. Това значи, че Европа към момента има над 95 милиарда куб. метра ресурси, за ​​да добави нарасналото търсене на това гориво при положение на вълна от студове, която може да настъпи тази зима.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР