Дори пандемията не може да спре най-големият балон в света

...
Дори пандемията не може да спре най-големият балон в света
Коментари Харесай

Балон за $52 трлн.: Старото главоболие на Китай се завръща още по-силно

Дори пандемията не може да спре най-големият балон в света да продължи да пораства, написа The Wall Street Journal.

След къса пауза по време на най-тежкия интервал през февруари, китайският взрив на пазара на недвижими парцели в някои мегаградове, за който редица анализатори считат, че е нестабилен, продължи неуморното си повишаване. Цените порастват, а вложителите подписват договорка след договорка, макар милионите изгубени работни места и други стопански проблеми.

През 288 жилището в нова постройка в Шънджън се продават през интернет за по-малко от 8 минути. Дни по-късно купувачите купуват над 400 жилището в нов комплекс в Суджоу. В Шанхай препродажбите на жилища доближават рекорден връх през април. Една събота през май съвсем 9 000 души внасят депозит от един милион юана ($141 300) в опит да купят жилища в Шънджън.

" Нямах време за обяд през уикендите през март ", когато пазарът потегли още веднъж нагоре, споделя Zhao Wenhao, брокер в Lianjia, една от най-големите китайски компании в региона. Редица клиенти се тормозят, че валутата на Китай ще се обезцени, което ги кара да влагат още повече е жилища.

Създаденият балон, споделят доста икономисти, засенчва този в Съединени американски щати от началото на десетилетието. В пика на взрива в Щатите над $900 милиарда годишно бяха вложени в жилищни здания. За 12-те месеца до края на юни в Китай са добити жилищни парцели за $1,4 трлн. През юни са вложени повече в жилища в Китай, в сравнение с който и да е бил различен месец в историята.

Общата стойност на китайските жилища доближава $52 трлн. през 2019 година, съгласно Goldman Sachs Group - два пъти пазара на парцели в Съединени американски щати и даже по-голям от пазара на американски облигации.

Коронавирусната пауза на пазара на продължи дълго. Цените на парцелите в китайските градове се повишават с 4,9% през юни, по отношение на същия месец година по-рано. През първото полугодие вложенията порастват с 1,9%, макар големия спад през февруари.

И въпреки че бързото възобновяване на жилищния пазар от една страна е добра вест за Пекин, то припомня на централното държавно управление и за инвеститорско държание, което от дълго време основава терзания. Властите в Китай неведнъж се опитваха да забавят растежа на цените, а през 2017 година президентът Си Дзинпин съобщи, че " жилищата се построяват, с цел да живееш в тях, а не за нечиста сделка ".

Централният проблем за Китай е, че купувачите осъзнаха, че държавното управление няма да разреши пазарът да се срине. Ако цените на парцелите намалеят фрапантно, това ще изтрие главният източник на благосъстояние за доста от китайците и ще провокира неодобрение.

От своя страна това дава на китайците тласък да купуват, тъй като имат вяра, че парцелите в огромните градове остават най-сигурната инвестиция - без значение здравето на стопанската система.

Никой не знае по какъв начин Пекин може да позволи казуса, без да дестабилизира стопанската система. Ако пазарът остане мощен, това стопира и централната банка от въвеждане на по-агресивни стопански тласъци тази година, тъй като се опасяват, че ще надуят имотния балон още повече.

През 2017 година към 21% от жилищата в градовете в Китай остават празни - висок дял съгласно интернационалните стандарти. Това възлиза на 65 млн. празни жилища, сочат най-скорошните данни от China Household Finance Survey. Доходността от наемите - каузи от цената на парцела, който наемодателят получава годишно, като го отдава чартърен - е под 2% в градовете като Пекин, Шанхай и Шънджън.

Едно от терзанията е, че жилищният взрив лишава средства от други промишлености, които се състезават със строителните бизнесмени за заеми от банките. Той основава и голяма дългова тежест за семействата. Китай дава отговор за 57% от международното нарастване на заемите за жилище, което възлиза на $11,6 трлн. от 2010 до 2019 г.Изследвания демонстрират още, че 78% от благосъстоянието на китайците в градовете е обвързвано с парцел, против 35% в Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР