Дори и най-грозните обиди имат красива история… КретенАко се пренесем

...
Дори и най-грозните обиди имат красива история… КретенАко се пренесем
Коментари Харесай

Произходът на някои популярни обиди

Дори и най-грозните обиди имат красива история…

Кретен

Ако се пренесем 5-6 века обратно в региона на френските Алпи и се обърнем към локалните поданици с думите „ Ей, кретени! “, никой няма да ни се обиди. Причината е, че на локалния акцент думата „ глупак “ (кретиен) е много уважавана и се превежда като… „ християнин “ (от фр. chretien).

И по този начин е било досега, в който не почнало измежду алпийските кретени постоянно да се виждат хора с умствена назадничавост и издутина в основата на шията. По-късно се оказало, че в планинската вода постоянно е налице липса на йод, което водело до нарушена интензивност на щитовидната жлеза с всички произлизащи от това последствия.

Когатo лекарите почнали да разказват това заболяване, решили да не измислят нещо ново и употребявали диалектната дума „ глупак “, която изключително рядко се употребявала. Така „ алпийските християни “ станали „ слабоумни “.

Идиот

 глупак

Първоначалното значение на гръцката дума „ глупак “ нямало нищо общо със настоящето. В Древна Гърция тази дума значела „ частно лице “, „ обособен, самостоятелен човек “.

Известно е, че античните елини се отнасяли с огромна съвестност към публичния живот, а тези, които избягвали присъединяване в политиката (например не гласували), били наричани „ идиоти “  – т.е. те се занимавали със своите персонални ползи.

Естествено, „ идиотите “ не били уважавани от съзнателните жители и скоро думата придобила нови пренребрежителни нюанси, а точно на стеснен, неграмотен човек.

Наглец

Думите „ безочливост “, „ безочлив “ съществува отдавна в съветския език в смисъл на „ неочакван, стремглав, взривоопасен, експлозивен “. В Древна Русия е съществувала и концепцията за „ нагла гибел “ – това е гибел, която не е настъпила постепенно, естествено, а ненадейно, принудително.

Мерзавец

Най-вероятно и тази засегнатост идва от съветския език и по-специално от думата „ „ мерзлый ” – „ заледен, замразен “. Студът в никакъв случай не е предизвиквал положителни асоциации, за това с „ долен човек “ бил определян студения, безсърдечен,безразличен, нечовешки… в общи линии, неприятният индивид.

Миндил

Думата „ миндил “, с която се дефинират дамите, които не сортират много-много сътрудниците си, в действителност е арабска и значи „ хартиена кърпичка, салфетка. “ Има логичност – салфетката въпреки всичко е за еднократна приложимост.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР