Дори да сложим настрана всичко друго, постигнато по време на

...
Дори да сложим настрана всичко друго, постигнато по време на
Коментари Харесай

Началото след края

Дори да сложим настрани всичко друго, реализирано по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще можем най-малко да си признаем, че думите „ България “, „ българско “, „ български “ към този момент са по-известни и разпознаваеми. А за тези хора, живеещи отвън границите на страната ни, които ги разпознаваха и преди, към този момент се намира и нещо по-положително в тези думи (не единствено синоними на престъпност, корупция и общо взето страшни приказки за деца и възрастни).

Малка крачка, само че в вярната посока. За какво става дума ли? Вземете един приблизително статистически гражданин на страна на запад от Бранденбургската врата и го питайте дали е чувал за Сърбия, Гърция, Румъния... България. За последната ще ви се наложи да обяснявате къде се намира по-често и повече в сравнение с за другите. Няма да акцентираме на аргументите – културни, исторически, географски, тъй като това ще прерасне в напълно друга тематика. Те си имат и по-известни писатели, и по-известни исторически събития (че даже и отрицателни – като войните в Югославия например), и по-известни спортисти. Ние обитаваме периферията на района, що се отнася до поп-културно въздействие и известност. Само че в този момент можем да кажем, че стъпка първа е направена. Глава I на книгата е написана. Започваме Глава II. В нея би трябвало да опишем идващите ни крачки, които ще създадем през (както се споделя:) остатъка от живота ни. Приемете, че през днешния ден е първият ден от остатъка от живота ни. Така че това лежи на плещите на всички нас – всичко, което ни се написа като действия, няма да се преписва на представителите на една анонимна страна от приказките („ България ли? Какво е това? “), а на съответна и действителна страна („ България ли! Да, знам я – вие председателствахте Европейски Съюз през 2018 година “). Така че – да внимаваме с Глава II, тъй като към този момент сме на картата.

А в този момент – точки 2 и 3 от резултатите на нашето Европредседателство, а точно Западните Балкани и Сигурността.

Дали е наша заслуга или просто му пристигна времето – историята ще съди, само че е реалност, че точно в този момент Европа погледна към тях и даже се стигна до историческото: Македония и Албания да получат дати за започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Нали никой не се съмнява, че това си е историческо събитие? На кой му харесва, на кой – не, е напълно друга тематика.

А по отношение на сигурността… в миналото, толкоз от дълго време, че съвсем наподобява в един минал живот, когато хората чуеха „ Сигурност “ от устата на политиците, някак автоматизирано първо мислеха за вътрешната сигурност – ограниченията против кражбите, убийствата, битовата престъпност, дилърите и така нататък Сега обаче този чисто нов свят, в който живеем, ни прекатурна визиите по този начин, че първо се сещаме за... битката с тероризма.

През март месец ръководителят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов заключи, че в разискването за многогодишното програмиране на Европол за интервала 2019 година – 2021 година съществено e залегнала тематиката за задграничните бойци, включили се към „ Ислямска страна “. Оказа се, че 5000 от тях са от страни от Европейски Съюз, а 800 – от Западните Балкани. Данните бяха показани на съвещание на взаимната група за парламентарен надзор над активността на Европол в София, в границите на българското Европредседателство. Освен това се означи и голямо понижаване на влизащите в Европейски Съюз имигранти. България, като външна граница на Съюза, получи заслуженото си самопризнание за това.

Сега – няма и 4 месеца по-късно, Цветанов се срещна във Вашингтон с ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност в Конгреса на Съединени американски щати Майкъл Маккол. Разбира се, не е по никакъв начин учудващо, че Маккол е много заинтригуван от тематиката за Западните Балкани. Това е територия, населявана от значително мюсюлмани и може да бъде извънредно значима за Европа и света както в позитивна, по този начин и в негативна посока, зависи по какъв начин ще се отиграят идващите ходове.

Част II на материала може да прочетете на следващия ден в novini.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР