Допустимите кандидати са както микро-, малки и средни предприятия, така

...
Допустимите кандидати са както микро-, малки и средни предприятия, така
Коментари Харесай

Норвегия финансира с над 10 млн. евро иновации за зелена индустрия 2

Допустимите претенденти са както микро-, дребни и междинни предприятия, по този начин и огромни с завършени 3 финансови години, като няма условие за избрана икономическа активност.

© Цветелина Белутова Минималната поддръжка за план е 200 хиляди евро, а оптималната - 1 млн.
Държавната организация " Иновация Норвегия " разгласи на конгрес в края на януари, че следва да разгласи втора покана за набиране на планове за грантово финансиране на български предприятия за " Иновации за зелена промишленост ".

В последната година от договаряне на европейските средства за българските предприятия от финансовата рамка 2014-2020 година по линия на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " са планувани единствено две схеми, непосредствено ориентирани към компании - Стимулиране внедряване на нововъведения в съществуващи предприятия и Дигитализация на дребни и междинни предприятия (МСП). Започването на първата процедура се отсрочва от началото на предходната година, без значение, че досега са осъществени две сходни схеми от Управляващия орган на оперативната стратегия и се допуска, че е насъбран опит в характерния експертен развой на оценяване на иновационен капацитет на плановете. Втората скица е ориентирана единствено за дребни и междинни предприятия и то от избрани браншове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултати от първата процедура

В този подтекст започването на процедура, непосредствено ориентирана към българския бизнес, е позитивно събитие. Първата покана за набиране на планове " Иновация за зелена промишленост " беше оповестена през 2018 година, а сумата за тях беше 17.855 млн. евро. През 2019 година завърши оценката и сключването на контракти по нея - от подадени 79 плана са утвърдени 14 на стойност 6.429 млн. евро, като единствено 6 от тях ще се извършват в партньорство. Единадесет от фирмите са МСП, а единствено 3 са огромни предприятия, работещи в разнообразни браншове на стопанската система и разнообразни региони на страната.

Финансиране по новата покана

С остатъчния запас по процедурата от малко над 10 млн. евро се приготвя втора покана за кандидатстване със период за подаване на планови оферти 30 април 2020 година Минималната стойност на желаната помощ по план е 200 хиляди евро, а оптималната - 1 млн. евро.

В рамките на събитието бяха разяснени главните условия за присъединяване, поканата се окачва да бъде оповестена до дни и критериите не се разграничават значително от първата. Кандидатстването е електронно посредством потребление на платформа на " Иновация Норвегия ", а не познатата национална система ИСУН 2020.
С оглед непознаване на системата или опция за нейното блокиране при по-голяма интензивност на претендентите, специалистите на организацията посъветваха да не се изчаква подаване на плановете през последните дни от периода за кандидатстване.

Кой може да кандидатства

Допустимите претенденти са както микро-, дребни и междинни предприятия, по този начин и огромни с завършени 3 финансови години, като няма условие за код на икономическа активност. За разлика от оперативната стратегия за бизнеса, ръководене от Министерство на стопанската система, тук непосредствено не се дават спомагателни точки за вложения в дефинира райони на страната посредством спомагателни точни от методиката за оценка на плановете.

Но фирмите, които извършват своите планове отвън територията на Югозападен регион на обмисляне, имат шанса да получат по-висок грант. Размерът на безвъзмездното финансиране е сред 25 и 50% от допустимите разноски, като за дребни предприятия може да доближи до 70%.
Специфично при структуриране на бюджета на плановете е, че за разноските, обезпечаващи другите планове действия, могат да се употребяват разнообразни режими държавна помощ по отношение на спецификата на самата активност. Целта е оптимално да се отговори на потребностите на иновационните планове за резистентен напредък.

В рамките на оценка на плановете, специалистите на " Иновация Норвегия " могат да поправят определения режим, тъй че да отговоря на нормативните условия, в случай че са позволени неточности в плановото предложение, без това да води до санкциониране на претендентите в крайната оценка.
При изчезнали и неточни документи, подадени към плановото предложение, оценителите ще изискват тяхното даване от претендентите.
Силвия Тодорова

Партньорства

Запазва се присъждането на спомагателни точки за плановете, които са планували дейно партньорство с норвежка организация. На събитието беше подложен фокус върху това, че тези точки се присъждат единствено в случай че е ясна и съответстваща ролята на колегата, и добаве покана за набиране на планови предложенияната му стойност за реализацията на плановото предложение. В първата покана за набиране на планове са разпознати планове с неаргументирани партньорства. Партньорите не могат да бъдат реализатори и снабдители в границите на плана, те следва да вземат участие интензивно в създаването и осъществяването на плановото предложение посредством даване на характерно ноу-хау и опит в изследваната планова тематика. Потенциалните претенденти ще бъдат подкрепени да намерят подобаващ сътрудник посредством създадена за задачата интернет платформа: www.theexplorer.no.

Какви планове се одобряват

Представители на " Иновация Норвегия " обърнаха внимание, че се търсят планове, които да допринесат за развиването на стопанската система посредством въвеждане на зелени нововъведения. За доказването на иновационния капацитет на плановете, за разлика от процедурите за нововъведения по ОПИК, не се изисква използване на характерен относителен разбор с други аналогични на пазара артикули и услуги, само че се чака да бъде дадена задоволителна обосновка в границите на апликационната форма.

Не се присъждат спомагателни точки за съществуването на патент или потребен модел, обвързван с нововъведението, за чието подкрепяне се кандидатства. Процедурата не е ориентирана за финансиране на най-желаните от българските компании действия за енергийна успеваемост и повишаване на индустриален потенциал, а за даване на нови процеси, услуги и артикули, които подкрепят активността на предприятието да се развива като устойчива и претендента да реализира напредък.

Неслучайно бизнес проектът е един от главните документи, предоставяни към апликационната форма и заложената в него прогноза в резултат на осъществяване на плана предстои на оценка.
Марианне Киннари, представител на " Иновация Норвегия ", показа и разбирането на Норвегия за " резистентност " - " посрещане на актуалните потребности, без компрометиране на способността на бъдещите генерации да посрещнат техните потребности ".

" Иновации за зелена промишленост " ще поддържа планове, които водят до: създаване и внедряване на новаторски зелени технологии/процеси/решения (трябва да бъдат нови за предприятието); стартиране в продажба на зелени артикули или услуги (нови за пазара); основаване на зелени работни места като резултат от активността.

Сред допустимите разноски са тези за заплати и вноски за обществени осигуровки, както и за пътни и дневни. Програмата ще финансира покупката на ново или употребявано съоръжение, на консумативи и материали, на недвижимо имущество и/или земя, в случай че има връзка с задачите на плана (но не повече от 10% от общите възможни разходи).

Налично е и финансиране за обезпечаване на пътешестване за идентифициране на подобаващ сътрудник и разискване на плановата концепция. Повече информация за тази опция и за резултатите от първата покана за набиране на планове могат да бъдат прегледани на следната страница - https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/Programmes/business-development/Bulgaria/.
Детайли за представящата процедура ще бъдат оповестени и на www.eeagrants.bg.

* Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР