Допълнителни правила за баланса между професионалния и личния живот на

...
Допълнителни правила за баланса между професионалния и личния живот на
Коментари Харесай

ЕС въвежда допълнителни възможности за отпуск и при грижи за болни роднини

Допълнителни правила за салдото сред професионалния и персоналния живот на родителите и хората, полагащи грижи одобри през днешния ден Съветът на Европейски Съюз. Целта е да се усили присъединяване на дамите на пазара на труда, потреблението на отпуск по фамилни аргументи и гъвкави схеми на работа.

Новите правила плануват благоприятни условия служащите да имат право на отпуск и когато им се постанова да поставят грижи за родственици. Родителите и хората, полагащи грижи, ще могат по-добре да съчетават професионалния и персоналния си живот, а сдруженията ще се възползват от по-мотивирани служащи, гласят причините към гласуваната смяна.

Предвижда се бащата или вторият родител да може да употребява минимум 10 работни дни отпуск към раждането на дете. Тези дни ще бъдат платени както отпуска по майчинство. Правото на отпуск по бащинство не предстои на условие за насъбран стаж. Заплащането на отпуска по бащинство може да бъде обвързано с условие за шест месеца насъбран стаж. Държавите в Европейски Съюз с по-щедри системи за наставнически отпуск ще могат да запазят актуалните си национални разпореждания.

Въвежда се право на четири месеца наставнически отпуск, от които половината не подлежат на прекачване сред родителите и са платени. Равнището на възнаграждение и възрастовата граница на детето ще бъдат избрани от страните в Европейски Съюз.

Европейски Съюз планува работещите, които поставят грижи за родственици, да употребяват пет работни дни годишно отпуск. Държавите могат да употребяват друг период, могат да дават отпуск за всеки случай поотделно или да вкарват спомагателни условия за упражняването на това право.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР