Допълнителни близо 140 милиона лева ще получат земеделските стопани по

...
Допълнителни близо 140 милиона лева ще получат земеделските стопани по
Коментари Харесай

Допълнителни близо 140 млн. лева за земеделските стопани по  две схеми

Допълнителни близо 140 милиона лв. ще получат земеделските стопани по схемите за директни заплащания и обвързана поддръжка за акция 2020 година Това стана ясно по време на видеоконферентен диалог на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри с всички браншови организации в бранш "Земеделие ", които получават подкрепяне по директни заплащания и обвързана поддръжка. Представителите на браншовите организация единомислещо одобриха предлагането, което бе обещано като опция от Европейската комисия, осведомят от МЗХГ.

Съгласно Регламент (ЕС) 2020/127 на Европейския парламент и на съвета, страните членки могат да трансферират средства сред двата стълба на ОСП за Кампания 2020. "Средствата може да ги получите в идващите месеци, до края на календарната година. С тях пакетът за директните заплащания ще бъде повишен с 9 на 100 и подкрепяне ще могат да получат към 60 хиляди аграрни стопани ", изясни министър Танева.

Предложена бе и смяна в периода, в който се дават документи за доказване на реализация за бранш "Плодове и зеленчуци ". Промяната на периода на 31 декември 2020г. вместо 31 януари 2021 година, ще даде опция заплащането по схемата да бъде изтеглено с един месец по рано. Предстои заинтригуваните браншови организации да изпратят мнение.

По време на срещата заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева заяви, че идната седмица ще бъдат оповестени за публично разискване насоките за кандидатстване по подмярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците във веригата на доставки " от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година По думите ѝ, мярката ще подкрепи къси вериги за доставка сред земеделския производител и крайния консуматор.

ДФЗ изплати над 30 млн. лв. за протеинови култури за Кампания 2019

"По този метод ще има не повече от един медиатор. Ще се подкрепят и локални пазари на обединявания от аграрни производители, които са в радиус от 75 км от локалния пазар. Допустимите разноски ще са за съдействие, съоръжение, основаването на самия пазар, хладилни витрини и транспортни средства ", добави Василева.

Тя акцентира, че се възнамерява приемът по мярката с бюджет от 8 млн. евро да бъде отворен при започване на юни. Срокът за подаване на планове за нея ще бъде два месеца.

През идващия месец се възнамерява и отварянето на приеми по подмерките 2.2 "Създаване на консултантски услуги " и 4.1 "Инвестиции в аграрни стопанства " от ПРСР 2014-2020 година, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР