Допълнителни 400 лв. месечно са нужни на българските семейства, за

...
Допълнителни 400 лв. месечно са нужни на българските семейства, за
Коментари Харесай

Българите вземат 400 лв. по-малко от нужното за издръжка

Допълнителни 400 лева месечно са нужни на българските фамилии, с цел да покрият ежедневните си разноски. Това е разликата сред междинната заплата в страната и нужните разноски за естествен живот, демонстрират изчисленията на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ за последното тримесечие.

С 1254 лева би трябвало да разполага работещ родител с две деца, с цел да покрие потребностите на фамилията си. Същата сума би трябвало да обезпечава и другият родител за разноските на 4-членното домакинство – общо 2508 лева Издръжката на един човек от това домакинство е 627 лв. на месец, а средствата са нужни за храна, поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора, по отношение на междинните български стандарти. Ако и двамата родители работят, нужните 2508 лв. се разделят по 1254 лв. на човек.

Но сега междинната чиста заплата у нас е 1051 лева – с над 200 лева по-малко. За две години издръжката на живот е повишена с 250 лв.. Спрямо сегашната междинната заплата на семейство му липсват малко над 400 лв., с цел да доближи нужната сума за прехрана на живот, регистрират от КНСБ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
2504 лв. са нужни за естествен живот на четиричленно семейст...

67,6% от българите живеят с приход на разположение под нужните средства за прехрана. На годишна база този % понижава, само че единствено по себе си цифрата е притеснително. Групата на бедните е към 200 000 души, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За последните 10 години издръжката на живот е повишена с към 25%, а междинната работна заплата се е вдигнала с към 83%, означи Димитров.

Разходите за живот леко нарастват по отношение на тези през предходното тримесечие – 2504 лева, само че към момента са малко по-ниски от посочените 2517 лева при започване на 2020 година Но на годишна база цените нарастват с 3,8%, показва специалистът от КНСБ Виолета Иванова.

Неравенствата остават на север и на юг

Разликите сред работните заплати задълбочават неравенството. Неравенства има и сред регионалните градове, а областите Благоевград и Видин остават с най-ниска междинна заплата – сред 922 и 945 лв.. С близо 43% е по-ниско заплащането в област Благоевград от междинното за страната, а в областите Видин и Силистра работната заплата е по-ниска с 41%, уточни Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания.

В изискванията на пандемията нарастват разноските за жилища, вода, електрическа енергия. Няма съществени промени по отношение на предходното тримесечие, само че на годишна база цените нарастват с 3,8%. Страната ни продължава да е водеща по риск от беднотия и обществено изключване – към 32% от популацията.

През 2020 година всеки пети българин е бил изправен пред тежки материални ограничения. Очаква се този развой да се задълбочи в изискванията на пандемия, акцентира Иванова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР