Допълнителна такса за преглед при лекар! Пациенти плащат, за да

...
Допълнителна такса за преглед при лекар! Пациенти плащат, за да
Коментари Харесай

Допълнителна такса за преглед при линия лекар ядоса пациенти

Допълнителна такса за обзор при доктор! Пациенти заплащат, с цел да им запишат час, да ги подсетят за профилактичен обзор или да им ревизират здравно-осигурителния статус. Таксата, която са въвели част от медиците, предизвика неодобрение и сигнали до здравните управляващи.

Сигналът идва от пациент на общопрактикуващ доктор в София. Лекарят има контракт с външна компания за осъществяване на административни услуги. Например -  записване на час за обзор. Ако пациентите пожелаят да употребяват външната компания - заплащат 2 лв.. Точно против това заплащане има възмущение.

Подателят на сигнала не пожела да застане пред камера. Пациент е на лекар Румяна Гуджева. Тя има контракт с външна компания за услуги като записване на час за обзор, напомняне за профилактичен обзор, инспекция за платени вноски. Пациентите, които изискат услугата на компанията - заплащат по 2 лв..

" За мен е редно, с цел да получиш една по-добра услуга да заплатиш една минимална сума ", изяснява доктор Румяна Гуджева.

Пациентите, които изискат външната компания, подписват контракт с лекаря си. Той пък има договор  с нея и от време на време й заплаща. Болните могат и да откажат да минават по този ред, тогава обаче може да им се наложи да вземем за пример да чакат повече за обзор. Върнати няма да има, а смяната е поради свръхнатовареност, споделя медикът.

" Смятам, че нищо неправилно няма в това - по този начин става елементарно за докторката, която отделя време за нас повече, в сравнение с другояче ", счита пациентката Боряна Романо.

От отговора на здравната каса излиза наяве, че тя заплаща за медицинските действия, а с административните - лекарите могат да се разпореждат както преценяват. Въпреки това инспекция ще има.

" Реално лекарите посредством тези компании си откриха една опция да си покачат потребителската такса ", отбелязва обаче Пенка Георгиева от пациентска оранизация " Заедно с теб ".

Сигналът на пациентите е и поради терзанието - по какъв начин компанията пази персоналните им данни и здравната информация.

Според Мелина Петкова, управител " Комуникации и контакт  с клиенти " във компанията, това е  сензитивна тематика за пациента. " Мога да ви уверя, че съблюдаваме всички настоящи регулаторни условия ", безапелационна е тя.

Фирмата изготвя и електронни досиета за всеки.

Около 5 хиляди пациенти на персонални лекари и експерти употребяват услугите на компанията. Таксите, които заплащат са разнообразни според от пакета с услуги.

От сдружението на общопрактекуващите лекари обясниха, че казусът с пациентите на лекар Румяна Гуджева не е тяхна концепция или самодейност, а самостоятелно решение.

" Подобни начинания не би трябвало да будят неразбиране, защото задълбочаващият се развой на отношение към нас като към търговци посредством непрестанно въвеждане на спомагателни законови промени, неизбежно ще докара до смяна в методите и метода мислене на сътрудниците ", означават от сдружението.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев удостовери, че има постъпили тъжби в Министерство на здравеопазването.

Според Кирил Ананиев  лечебните заведения би трябвало да извършват пакет медицински действия спазвайки закона за здравното обезпечаване, закона за лечебните заведения и националният рамков контракт.

" Въпросът за образуване на административните услуги е въпрос на лечебното заведение, само че това никога не слага приоритет за този, който е платил административна услуга по отношение на този, който не си е платил административната услуга. Те са равни пред закона и лечебното заведение не може да приоритизира кой да бъде първи и кой втори въз основата на някаква платена такса от 2 лв. ", се показва в позицията на министъра, изпратена до bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР