Допълнителен стимул за собствениците на имоти, за да спечелят 10%

...
Допълнителен стимул за собствениците на имоти, за да спечелят 10%
Коментари Харесай

10% отстъпка от имотен данък в Гърция срещу застраховка на имот

Допълнителен тласък за притежателите на парцели, с цел да завоюват 10% отстъпка от годишния заможен налог е да застраховат парцела си против естествени бедствия. Данъчната отстъпка ще бъде пропорционална на продължителността на застраховката, която не може да е по-малка от 3 месеца. Застраховката би трябвало да покрива 100% от цената на жилището, което значи, че облагаемите площи на жилището ще бъдат взети поради, както е несъмнено в имотния указател и формуляр E9 (имотна декларация).

До 25 януари 2024 година застрахователните компании би трябвало изпратят данните на жилищните застраховки на физически лица, които от 2023 година и покриват застрахователните опасности от земетресение, пожар и наводняване до самостоятелния орган за обществени доходи (AADE) посредством предпазено онлайн приложение. Въз основа на тях способените служби автоматизирано ще изчислят отстъпката от размера на ЕНФИА, на която данъкоплатецът има право според от продължителността на застраховката. Намалението е съразмерно на продължителността на застраховката, която никога не може да бъде по-малка от три месеца и се отнася единствено за застрахованата постройка, а не за целия неподвижен парцел.

През лятото ще бъде пусната в употреба нова електронна платформа, посредством която ще се ревизира кои притежатели на парцели, са застраховали жилищата си против естествени бедствия, с цел да получат 10% отстъпка при последващо заплащане на заможен налог (ЕНФИА).

Правоимащи на 10% отстъпка от ЕНФИА са притежатели на жилища, които са застраховали имуществото си против естествени бедствия като земетресение, пожар и наводняване за цялата предишна година. В противоположен случай отстъпката е пропорционална на застрахователния интервал, само че е избран най-малък интервал от три месеца.

Това значи, че за подписана застраховка от 12 месеца ЕНФИА се понижава с 10%, а 9 месеца се ползва отстъпка от 7,5%, за 6 месеца отстъпката е лимитирана до 5% и за 3 месеца до 2,5%.

Според последните данни на Асоциацията на застрахователните компании на Гърция съвсем 970 000 жилища от общо 6 400 000 са застраховани против земетресение, пожар и метеорологични феномени, което съставлява 15% от общия брой.

Подробностите за застрахователните полици, които се предават, са данъчен номер (АФМ), трите имена на притежателя на полицата, номер на застрахователната лавица, начална и последна дата на застраховката, застрахователни опасности от земетресение, пожар и наводняване покрити от контракта, както и осигурителен капитал, който покрива и трите горепосочени застрахователни риска (земетресение, пожар и наводнение),

От тази година (2024) всички огромни компании с оборот над 2 млн. евро ще би трябвало наложително да бъдат застраховани против естествени бедствия, защото няма да бъдат обезщетени към този момент от страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР