Донецк. Властите на Донецката народна република, която няма статут на

...
Донецк. Властите на Донецката народна република, която няма статут на
Коментари Харесай

В Донецк обявиха създаването на нова държава

Донецк. Властите на Донецката национална република, която няма статут на интернационално приета страна, прогласиха основаването на ново държавно образувание – Република Малорусия. Съгласно проектоконституцията, републиката би трябвало да бъде федерация с необятни компетенции на обособените райони, само че въпросите, свързани с бюджета, армията и спецслужбите ще останат съсредоточени в централните органи на властта.
Инициаторите на плана плануват в състава на Малорусия да влязат освен териториите на ДНР и ЛНР, само че и на други райони. Изготвянето на бъдещата конституция ще бъде поверено на особено заседание, в което ще бъдат показани всички субекти на бъдещата федерация.

„ Несъществуваща страна “

Съгласно думите на водача на ДНР Александър Захарченко, основаването на Малорусия ще помогне за прекратяването на гражданския спор в Украйна и ще разреши на страната да излезе от задънената улица, в която е от години. Той акцентира, че новата страна ще бъде формирана за интервал от три години, които в Донецк дефинираха като „ временен интервал “.
„ За да бъде прекъсната гражданската война, ние обсъдихме обстановката и достигнахме до извода, че Украйна се прояви като несъществуваща страна. Киевският режим не е в положение да приключи въоръжения спор “, съобщи пред публицисти Захарченко.
Захарченко разясни, че в преходния интервал в страната ще бъде в действие изключително състояние. Той изрази убеденост, че интервалът от три години е изцяло задоволителен за приемането на нова конституция и въвеждането на законов ред в новата страна. Кой обаче ще стои отпред на републиката е въпрос, който ще се взема решение в бъдеще.

Федерация със столица Донецк

По-подробно за държавното устройство на Малорусия споделя Александър Тимофеев, вицепремиер на ДНР и министър на приходите и налозите. Съгласно думите му, Малорусия ще бъде федерация.
„ Ние, представителите на някогашна Украйна, разгласяваме основаването на нова страна, която е приемник на Украйна. Съгласни сме, че новата страна ще се споделя Маларусия, защото самото име „ Украйна “ към този момент е дискредитирано. Столица ще бъде град Донецк “, бе пасажът от проектоконституцията, който Тимофеев прочете пред публицистите.
„ Конституцията на Малорусия ще се изготви и ще бъде призната в първичен вид от Конституционно заседание, след което ще бъде изнесена на референдум. Това ще бъде предшествано от необятна социална полемика както на районно, по този начин и на федерално равнище “, увери Тимофеев.

Външна политика

По отношение на външната политика на новата страна, в Конституцията на Малорусия ще бъде планувано възобновяване на връзките с Руската федерация и извънблоковия статут на републиката.
„ Малорусия е многонационална страна, национални езици в която са малоруският и съветският, при правото на опазване на районните езици “, се споделя в квалифицирания Основен закон.
„ Курс на присъединение към съюзните страни Русия и Беларус при опазване на независимостта и суверенитета. Запазване на безвизовия режим, ако Европейският съюз даде единодушието си. Деолигархизация, в това число на законодателно равнище “, написа още в текста.
За национално знаме може да бъде одобрен флагът на на Богдан Хмелницки (казашки хетман на запорожките казаци в Украйна, които след сполучливо управлявано от него въстание се откъсват от Жеч Посполита – бел.р.).

Според Тимофеев концепцията за основаване на нова страна не опонира на Минските съглашения.
„ Това е осъществяване на Минските съглашение. В тях няма избрания, има цялостна граница и суверенитет “, посочи Тимофеев.

Позицията на ЛНР

Председателят на Народния съвет на Луганска национална република, която също няма статут на интернационално приета страна, Владимир Дегтяренко, опроверга присъединяване на публични делегати на ЛНР в съвещанието в Донецк, на което бе оповестено основаването на Република Малорусия.
„ ЛНР не е изпращала свои публични делегати в Донецк за присъединяване в съвещание на представителите на районите на Украйна. Нещо повече – даже не бяхме известени за желанията да бъде извършено сходно мероприятие, този въпрос не е координиран с нас “, увери Дегтяренко.

Реакцията на Петро Порошенко

Новината за провъзгласяването на Малорусия завари президента на Украйна Петро Порошенко в Грузия, където е на посещаване с публична аудиенция. Този факт не му попречи да реагира остро, твърдейки, че Киев ще възвърне суверенитета си върху територията, която би влезнала в състава на новата страна.
„ Проектът „ Новорусия “ е заровен. Украйна ще възвърне суверенитета си над Донбас и Крим “, са думите, които представителят на украинския президент разгласява в обществените мрежи.

Реакцията на Руската федерация

Инициативата за основаване на Република Малорусия в Донбас не следва да се преглежда като демонстрация на действителната политика.Това съобщи непрекъснатият представител на Русия в контактната група за спора в Източна Украйна Борис Гризлов.
„ Тази самодейност не се вписва в Минския развой. Възприемам я като апел към полемика. Това изказване няма правни последици “, съобщи съветският посланик.
„ Вероятно това предложение има отношение към осведомителната война и не се явява предмет на действителната политика. Разглеждам го като отговор на провокационните изказвания на високопоставени киевски политици, който постоянно звучат прекомерно недопустимо “, добави Гризлов.

Реакцията на Запада

Федералното държавно управление на Германия осъди изказванията на Александър Захарченко за основаването на нова страна с името Република Малорусия.
„ Тази стъпка е безусловно неприемлива. Захарченко няма компетенции да приказва от името на тази част на Украйна “, оповестиха за медията представители на държавните кръгове.
Берлин чака, че Русия също ще осъди тези дейности и няма „ нито да одобри, нито да признае “ новото държавно образувание. Правителството на Федерална Република Германия още веднъж повтори, че решението на спора в Източна Украйна може да бъде реализирано единствено посредством осъществяването на Минските съглашения.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР