Доналд Тръмп веднъж подкрепи плановете за приватизация на Medicare от 2012 г., въпреки атаките срещу ключовия съперник от 2024 г. за същата позиция

...
Бившият президент Доналд Тръмп нарече своя опонент от 2024 г.
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп нарече своя опонент от 2024 г. Рон ДеСантис „човек с инвалидна количка над скалата“ заради подкрепата на тогавашния представител. Плановете на Пол Райън от 2012 г. за частична приватизация на Medicare, но преглед на коментарите на Тръмп от KFile на CNN показва, че той е подкрепил същия план по същото време.

Коментарът на Тръмп намигва към скандалната реклама срещу Райън от прогресивна група, където актьор, приличащ на Пол Райън, буквално хвърли баба в инвалидна количка през скала, докато разказвач в рекламата атакува неговия запис относно правата.

Миналите гласове на ДеСантис в Конгреса и подкрепата за приватизацията на Medicare и Social Security са едни от най-честите атаки на Тръмп срещу губернатора на Флорида, който оттогава се дистанцира от предишната си подкрепа за приватизацията.

Бившият президент обаче ентусиазирано подкрепи същия план, който частично щеше да приватизира програмата, а критиците твърдяха, че я превръща във ваучерна система.

По това време републиканският кандидат за президент Мит Ромни беше избрал Райън за свой съотборник, поставяйки противоречивите планове на Райън за права в центъра на кампанията. Тръмп твърди, че планът всъщност ще засили програмата в крайна сметка.

„Всъщност вероятно ще бъде по-добре. И ще имате по-силна система“, каза Тръмп през август 2012 г. по време на изява в „Squawk Box“ на CNBC.

В преглед на десетки изяви на Тръмп във Fox News и CNBC след избора на Райън през 2012 г. – Тръмп не критикува плана на Райън и говори само положително за конгресмена.

Стивън Ченг, говорител на Тръмп, подчерта в имейл до CNN, че Тръмп не е бил кандидат по това време.

„Тогава президентът Тръмп не беше кандидат или избран служител“, каза той пред CNN. „Когато президентът Тръмп беше избран и отиде във Вашингтон, окръг Колумбия, той видя колко слаб и некомпетентен е Пол Райън и попречи на неговите катастрофални идеи като намаляване на социалното осигуряване и Medicare да се осъществят.“

През 2012 г. демократите твърдяха, че бюджетните планове на Райън ще превърнат Medicare в система с „ваучери“, докато републиканците я нарекоха „премиум подкрепа“. Според предложенията правителството ще субсидира възрастните хора чрез частично плащане за частни планове или традиционен план за Medicare.

KFile на CNN по-рано съобщи, че преди повече от 20 години Тръмп подкрепи повишаването на възрастта за пенсиониране до 70 години и приватизацията на социалното осигуряване - две позиции, срещу които той оттогава се обяви.

Говорейки по CNBC, където той имаше ежеседмични изяви по това време, Тръмп каза, че републиканците ще трябва да пуснат на пазара подробностите за плана, за да спечелят гласоподавателите.

„Ще трябва наистина да рекламирате какъв е този план“, добави Тръмп. „И този план е нещо положително за страната. Но е трудно за пускане на пазара. Ще трябва да кажете, че Medicare, Medicaid, Social Security, всичко това ще бъде много по-силно в края. Това не засяга хората над 55 години. И дори да сте на 23 години, имате право да останете в Medicare, нали?“

„Той иска да спаси Medicare“, добави Тръмп седмица по-късно в Fox and Friends.

И въпреки неотдавнашните си много подобни атаки срещу ДеСантис, Тръмп твърди през 2012 г. по CNBC, че демократите се занимават с демагогия.

„Тези неща трябва да излязат наяве. И знаете ли, за съжаление, говорите за демагогство, те демагогстват до степен, в която е почти като Medicare – всичко ще ви бъде отнето“, каза Тръмп. „Ще бъдете унищожени, ще живеете на улицата. Това е трудно да се противопостави, но републиканците ще трябва да се противопоставят."

„Може би щях да направя някои от нещата, които направиха те, но щях да го направя след изборите“, каза Тръмп. „Не преди изборите. Мислех, че моментът е неподходящ."

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР