Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно

...
Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно
Коментари Харесай

САЩ: Северен поток 2 няма да го бъде, чрез него Русия изнудва Европа

Доналд Тръмп и Джо Байдън са доста разнообразни. По едно нещо обаче те въпреки всичко си наподобяват: и двамата са срещу газопровода “ Северен поток 2 ”, установи Дойче веле.

Съединени американски щати ускоряват натиска и уголемяват глобите против участниците в плана.

“Този газопровод няма да се реализира. Така наподобява един обречен на смърт водопровод ”, обясни във Вашингтон почитан представител на американското държавно управление в изявление за организация ДПА. По неговите думи, Вашингтон е открил към този момент няколко компании и лица, които могат да бъдат глобени по смисъла на Закона за глобите против “ Северен поток 2 ”.

В момента американските управляващи откриват контакт със засегнатите. Но не тъй като желаят да постановат санкции на европейски компании, а с цел да бъдат те предизвестени и да им се даде време да се отдръпват от плана, е прецизирал източникът. Той е безапелационен, че това е “геополитически план, който Русия ще употребява, с цел да изнудва европейски страни ”.

Зависимост от Москва?

С този газопровод Германия става подвластна от Москва, настояват както републиканците на отиващия си президент Доналд Тръмп, по този начин и демократите на новоизбрания президент Джо Байдън. Миналия декември Американският конгрес одобри с гласовете и на двете съществени партии “Закон за отбрана на европейската енергийна сигурност ” (PEESA), който към този момент влезе в действие, откакто – макар острите реакции на Германия и Русия – президентът Тръмп подписа на 20 декември 2019.

Санкциите са ориентирани против компаниите, предоставящи специфични кораби за полагането на тръбите по морското дъно. Този американски закон в началото съумя да спре строителството на оборудването: в края на предходната година под опасността от американски наказания швейцарската компания “Allseas ”, отговаряща за полагането на тръбите по дъното на Балтийско море, прекрати работата по плана. Дотогава бяха подготвени 2300 километра от общо 2460 километра дължина на тръбата.

Все още няма глобени

Дотук Съединени американски щати към момента не са прибегнали до налагането на наказания. През август трима американски сенатори обаче документално заплашиха намерено оператора на балтийското пристанище Засниц-Мукран на немския остров Рюген с тежки наказания. В това пристанище дебаркира съветският транспортен съд “Академик Черски ”, който би трябвало да довърши работата по полагането на тръбите.

През октомври Вашингтон ускори натиска: съгласно нова инструкция на американското външно министерство, от наказания са застрашени и всички, които дават финансиране, материали или пространства за специфичните кораби. На този декор съветският президент Владимир Путин разгласи, че в случай че се наложи, Русия ще довърши сама плана – и без задгранични сътрудници.

В “ Северен поток 2 ” АД съветският тръст “Газпром ” е единственият притежател. Негови финансови сътрудници са немските компании Wintershall Dea и Uniper (първата е взаимно сдружение на BASF и LetterOne, а втората е част от Eon), както и нидерландско-британската компания Shell, френската GDF и австрийската OMV. Председател на надзорния съвет на “Северен поток ” е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер, а в “Северен поток-2 ” той е президент на управителния съвет.

Тръмп и Байдън тук са единомислещи

От Uniper дефинираха американската опозиция като “еднозначна интервенция в европейския суверенитет ” и показаха убеденост, че планът ще бъде завършен. От Wintershall Dea настояват, че към този момент не са получавали предизвестие от Вашингтон.

Представителят на американското държавно управление е споделил пред ДПА, че последователите на “ Северен поток 2 ” не трябва да разчитат на промяната на властта в Белия дом. “Санкции ще има без значение от това кой седи в Овалния кабинет ”, е уверил той.

Новият американски президент ще постави клетва на 20 януари 2021. И Джо Байдън обаче се отнася сериозно към плана за втори газопровод по дъното на Балтийско море. Още като вицепрезидент при Барак Обама той дефинира този газопровод като “фундаментално неприятна договорка за Европа ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР