Домоуправители на жилищни блокове и учители анкетират гражданите вместо преброителите.

...
Домоуправители на жилищни блокове и учители анкетират гражданите вместо преброителите.
Коментари Харесай

Домоуправители и учители сменят преброителите

Домоуправители на жилищни блокове и учители интервюират жителите вместо преброителите. Това се постанова в резултат на сериозния дефицит на анкетьори, които са се отказали да правят работата си поради влошаващата се епидемиологична конюнктура у нас, написа вестник " Монитор ".

От Националния статистически институт (НСИ) афишират, че за София не доближават към 600 преброители, които би трябвало да интервюират жителите на близо 1300 сектора. Оказва се, че въпреки преброителната акция към този момент да е в ход, към момента могат да бъдат подписани спомагателни контракти с преброители, които да заемат местата на отказалите се. Като евентуални " преброители по заменяне " са посочени точно домоуправителите на жилищните здания.

Липсата на работна ръка обаче надалеч не е единствената пречка пред акцията на Национален статистически институт. Дезинформираността по отношение на преброяването да вземем за пример е отказала от присъединяване в анкетата жителите на пловдивския квартал " Столипиново ". Основна причина за това стават слуховете за тайни теории и страховете, че преброителите събират данните им за описи за всеобща имунизация.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заплащането на участниците в преброяването на популацията прочие..

От Национален статистически институт разясняват пред " Монитор ", че сходен проблем се е следил само при започване на преброяването по домовете, само че той се е дължал по-скоро на обстоятелството, че те не гледат българска телевизия. Тогава на помощ са се притекли ромските посредници и детските учители от квартала, по-голямата част от които в действителност са и преброители.

" В " Столипиново " има 105 преброителни сектора, всеки с по 100-120 жилища. От тях 80 към този момент са съвсем преброени, разясниха още от статистическата работа, като допълниха, че при тях е постъпило позвъняване от жена, която е подготвена да заплати санкцията от 160 лв. за отвод от броене, защото се опасява за персоналните си данни.

" В преброяването няма сензитивна персонална информация. Всички данни са предпазени по смисъла на Закона за преброяването ", увериха от Национален статистически институт. Негативно въздействие над акцията евентуално оказва и казусът, в който гражданин на пернишко село стреля с газов револвер против преброител.

Междувременно в устрема си да припечелят повече пари някои анкетьори си разрешават да преброяват жителите в техните вили, а не на непрекъснатия им адрес, описа един от участниците в акцията пред " Монитор ".

Припомняме, че за преброено лице ще се заплаща 2.50 лева, за жилище – 1.00 лева, а за постройка – 0.70 лв.. От преброените онлайн семейства преброителят ще би трябвало да получи повсеместен код, за което ще му се заплатят 0.80 лв..

От Национален статистически институт са безапелационни, че все още не се възнамерява удължение на преброителната акция макар сериозните усложнения, пред които са изправени преброители, контрольори, а също и самата статистическа работа.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР