Доминиканската република затваря всички граници с Хаити поради нарастване на напрежението

...
Доминиканската република затвори всички сухопътни, въздушни и морски граници с
Коментари Харесай

Доминиканската република затвори всички сухопътни, въздушни и морски граници с Хаити заради спор относно изграждането на канал на Хаити почва, докато въоръжени доминикански войници патрулират входни точки и военни самолети реват отгоре

От MARTÍN ADAMES ALCÁNTARA Associated Press и DÁNICA COTO Associated Press 15 септември 2023 г., 12:04 ч. Хаити в петък заради спор относно изграждането на канал на хаитянска земя, докато въоръжени доминикански войници патрулираха на входните точки и военни самолети ревяха над тях.

Полетите бяха отменени и граничните градове, обикновено гъмжащи от търговци и хаитяни, пресичащи ежедневно, за да работят в Доминиканската република, бяха покорен. Тълпи от хора от страната на Хаити се събраха под сянката на дърветата, докато наблюдаваха сцената в петък.

Не беше ясно колко дълго ще продължи рядкото затваряне на границите , като доминиканският президент Луис Абинадер каза, че мярката ще остане в сила „толкова дълго, колкото е необходимо“. канал близо до река Масакър, който минава по границата, за да помогне за облекчаване на сушата, която засегна равнината Марибару в Хаити. Реката е кръстена на кървав сблъсък между испански и френски колонизатори през 18 век и е била мястото на масово избиване на хаитяни от доминиканската армия през 1937 г.

Абинадер казва, че каналът ще засегне доминиканските фермери и околната среда, докато правителството на Хаити настоява, че има суверенното право да решава как да използва своите природни ресурси.

Затварянето е дълбок икономически удар за двете страни, които споделят остров Испаньола, въпреки че се очаква Хаити да го почувства по-остро.

„Това наистина е много драстична мярка, която не „няма смисъл от икономическа гледна точка нито за Доминиканската република, нито за Хаити“, каза Диего Да Рин от Международната кризисна група. „Това очевидно ще има много лоши икономически последици в Доминиканската република и много вероятно ще влоши хуманитарната ситуация най-вече в районите близо до границата.“

Хаити е третият по големина търговски партньор на Доминиканската република, с 1 милиард долара износ за Хаити миналата година и 11 милиона долара внос, според Центъра за износ и инвестиции на Доминиканската република.

Междувременно проучване на Централната банка на Доминиканската република установи, че през 2017 г. между страните е извършена неофициална гранична търговия на стойност 430 милиона долара. От тази сума повече от 330 милиона долара се състоят от износ за Хаити.

Длъжностни лица от двете страни се срещнаха в сряда, за да обсъдят ситуацията, и все още се срещаха в четвъртък, когато Абинадер обяви, че ще затвори всички граници в петък, което накара правителството на Хаити да разкритикува това, което нарече „едностранно“ решение.

„Ясно е, че Абинадер прекалява с това, което е сега дипломатически инцидент“, каза Да Рин, отбелязвайки, че Абинадер потвърди миналия месец, че се кандидатира за преизбиране. „Може би Абинадер смята, че това е начин да се представи като силен националистически лидер, който ще бъде единственият... способен наистина да спре „хаитянската инвазия“, както той винаги нарича нарастващия миграционен приток.“

Абинадер обяви тази седмица, че е спрял да издава визи на хаитяни и е затворил границата близо до град Даджабон. Той също така настоя да се ограничи броят на хаитяните, мигриращи в Доминиканската република, и изгони десетки хиляди от тях и тези от хаитянски произход. Администрацията му започна изграждането на стена от 118 мили (190 километра) по границата с Хаити, която той обяви в началото на миналата година.

Абинадер каза, че администрацията му все още е в процес на разговори с правителството на Хаити, но настоя, че работата по канала трябва да спре. Представители на Хаити казаха, че проектът ще продължи.

„Наистина не знам как това решение за затваряне на всички граници с Хаити ще продължи с месеци“, Да Рин казах. „Може би за седмици. След това това наистина може да излезе извън контрол, тъй като хаитяните се опитват да преминат нелегално през границата.“

___

Кото съобщава от Сан Хуан, Пуерто Рико.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР