Доминиканската република ще затвори границата си с Хаити от петък, казва президентът

...
Доминиканската република ще затвори цялата си граница със съседно Хаити
Коментари Харесай

Доминиканската република ще затвори цялата си граница със съседно Хаити по-късно тази седмица, обяви президентът Луис Абинадер, тъй като конфликтът около изграждането на канал от общата река се влошава.

Санто Доминго каза, че затварянето, което трябва да започне в 6 сутринта местно време (10:00 GMT) в петък, ще продължи „колкото е необходимо“ с подкрепата на доминиканските военни и полицейски сили, въпреки че са насрочени преговори с Хаити за да продължите.

„За съжаление не ни оставиха друга алтернатива, освен да предприемем драстични мерки“, каза Абинадер пред репортери по време на пресконференция в четвъртък.

Той добави, че дори ако правителството на Хаити – което се бори да се справи с вълната от смъртоносно гангстерско насилие – не може да контролира изграждането на канала, неговата страна може.

„Подготвени сме от седмици, не само за тази ситуация, но и за възможни мирни сили в Хаити“, каза Абинадер.

Президентът на Доминиканската република заплаши по-рано тази седмица да затвори границата заради строителните работи по канала в Хаити.


Длъжностни лица в Доминиканската република казват, че проектът ще отклони водата от река Масакър, която тече в двете страни, и ще наруши Договора за мир, приятелство и арбитраж от 1929 г.

Отношенията между Хаити и Доминиканската република, които споделят остров Испаньола, са изправени пред повишено напрежение през последните години, особено по отношение на сигурността на границите и отношението към хаитянските мигранти и търсещите убежище в Доминиканската република.

Правителството на Хаити заяви в сряда, че се е срещнало с представители на Доминиканската република този ден, за да се опита да разреши спора за канала.

Краткото изявление на Министерството на външните работи на Хаити не предоставя много подробности, освен че и двете страни се опитват да намерят „справедливо и окончателно“ решение.

В четвъртък Доминиканската република заяви, че задаващото се затваряне на границата ще включва всички сухопътни, морски и въздушни пътища. Той също така каза, че е разположил още 20 бронирани превозни средства във военен лагер на границата.

Хаитяни бяха забелязани да бързат към границата и Sunrise Airways каза, че добавя полет между двете страни в четвъртък следобед преди затварянето.

Посолството на Съединените щати в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, което призова своите граждани да напуснат Хаити на фона на нарастващото насилие, каза на уебсайта си, че онези, които планират да заминат за Доминиканската република, ще трябва да направят други договорености.

„Посолството на САЩ не е в състояние да улесни влизането в Хаити или Доминиканската република през затворен граничен пункт“, се казва в изявлението.

Доминиканската република за последен път затвори напълно границата си с Хаити след убийството през юли 2021 г. на президента на Хаити Жовенел Моиз.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР