Доминиканската република частично отвори отново границата си с Хаити за

...
Доминиканската република частично отвори отново границата си с Хаити за
Коментари Харесай

Доминиканската република частично отвори отново границата си с Хаити. Но дипломатическата криза продължава

Доминиканската република отчасти отвори още веднъж границата си с Хаити за лимитирана комерсиална активност съвсем месец след затварянето на границата на фона на продължаващ спор за построяването на канал, ориентиран към вода от споделена река

От MARTÍN ADAMES ALCÁNTARA Associated Press и DÁNICA COTO Associated Press 11 октомври 2023 година, 10:37 ч. Хаити в сряда ограничи комерсиалната си активност съвсем месец след затварянето на границата в продължаващия спор към построяването на канал, ориентиран към вода от обща река.

Продавачите в граничните градове на Доминикана имат право да продават съществени артикули като храна и медикаменти, само че изнасят електронни артикули и строителни материали, включително цимент и железни пръти, е неразрешено.

В сряда за първи път от 15 септември границата беше отчасти отворена още веднъж, макар че доминиканският президент Луис Абинадер резервира възбраната за издаване визи за жители на Хаити, които той вкара предишния месец и ще държи границата затворена за всички мигранти, без значение дали търсят влизане за работа, туризъм, здраве или обучение.

Докато портите на северния доминикански граничен град Даджабон се отвориха късно сутринта в сряда, портите от хаитянската страна останаха затворени и не стана ясно за какво. Междувременно десетки камиони и контейнери бяха подредени наоколо, цялостни със артикули.

Повторното отваряне на границата с Доминикана беше отсрочено след пожар преди зазоряване на основния пазар в Даджабон унищожи десетки сергии. Властите споделиха, че проверяват какво е предизвикало пожара.

Пазарът остана значително празен и спокоен, защото шепа търговци отвориха още веднъж сергиите си съвсем месец откакто бяха принудени да затвори.

„ Имаше тежка загуба тук “, сподели Санто Родригес, който продава паста, масло, майонеза, кетчуп и други артикули в своя щанд и осъди затваряне на граница. „ Как се чака да оцелеете? “

Родригес, който за първи път откри бизнеса си през 1995 година и печели към 176 $ на седмица, сподели, че макар обещанието на Абинадър да помогне на Доминикана притежатели на бизнес, наранени от затварянето на границата, той не е получил никаква помощ.

Последната дипломатическа рецесия произтича от построяването на канал от страната на Хаити, който има за цел за събиране на вода от река Масакър, която минава по границата, която двете страни споделят на карибския остров Испаньола. Реката е кръстена на кървава борба от 18-ти век сред френски и испански колонизатори.

Правителството на Хаити сподели, че фермерите незабавно се нуждаят от вода, откакто продължителна суша изсъхнала реколтата в близката низина Марибару.

Междувременно Абинадер сподели, че строителството на канал нарушава контракт от 1929 година и ще отклони водата, нужна на доминиканските фермери, и ще засегне влажните зони в региона.

Малко след началото на разногласието Абинадер подреди на чиновниците да възобновят потреблението на близкия канал за събиране на вода, преди реката да навлезе в територията на Хаити.

В понеделник държавното управление на Хаити излезе с изказване, в което се споделя, че опитът да се отклони водата от река Масакър, с цел да се „ лишат хаитяните от нея “, е „ недопустим и неприятелски “. В изказването се акцентира нуждата от разговор и се споделя, че единственият подобаващ резултат би бил равнопоставеното шерване на водните запаси, нормализирането на връзките сред двете страни и връщането към свободното придвижване на хора и артикули.

„ Този ​​проект отприщи много извънредно придвижване на национално единение, което може би не беше това, което Абинадер очакваше “, сподели Диего Да Рин от Международната спешна група. „ Каналът се трансформира в съвсем историческа почетна точка. Хаитяните желаят да изяснят, че са нация, която няма да разреши да бъдат унижавани от своя комшия. да се откажат от избрани артикули, с цел да поддържат построяването на канала. Дипломатическата рецесия също изглеждаше берекет за министър-председателя на Хаити Ариел Хенри, който беше „ извънредно неизвестен “, сподели Да Рин.

„ Той се възползва от това, с цел да увеличи или усъвършенства малко имиджа му в сериозен миг “, сподели той.

Много хаитяни поддържаха позицията на държавното управление, в това число Мари-Енж Белизер, 60 година, в общността Табаре в столицата на Хаити, която е купувала облекла на стойност $20 000 месечно от Доминиканската република през последните 20 години. да затвори всички сухопътни, морски и въздушни граници предишния месец „ дивако “, отбелязвайки, че бизнеси като нейния са положителни за Доминиканската република.

„ Ние генерираме пари за тях ”, сподели тя, до момента в който седеше в склад, заобиколен от извисяващи се колони от кутии, цялостни с облекла.

Белизер сподели, че поддържа построяването на канала за облекчение на селскостопанската рецесия в Хаити и сподели, че обмисля закупуването на облекла от други страни, в това число Панама.

Сред тези, които купуват в склада, където работи Белизер, беше Орглин Пиер, 40. Тя сподели, че даже в случай че Доминиканската република отвори границите си, тя се надява хаитянската страна да остане затворена.

„ Абинадер счита, че стомасите на Хаити зависят от Доминиканската република, която не е правилно - сподели тя. „ Имаме храна. Синът ми оцелява с локална храна тук и ще продължи да оцелява. “

Пиер сподели, че се надява, че идното разполагане на многонационални въоръжени сили, водени от Кения в помощ за потушаване на гангстерското принуждение също би подсигурило сигурността на хаитяните, работещи по канала по границата.

Преди дипломатическия спор сред двете страни администрацията на Абинадер настояваше да ограничи броя на хаитяните, мигриращи в Доминиканската република, като експулсира десетки хиляди от тях, както и тези от хаитянски генезис.

Администрацията също стартира да построява стена от 118 благи (190 километра) по границата.

Хаити и Доминиканската република от дълго време имат противоречиви връзки макар мощните стопански връзки.

Хаити е търговски сътрудник номер 3 на Доминиканската република с 1 милиард $ експорт за Хаити предходната година и 11 милиона $ импорт, съгласно Центъра за експорт и вложения на Доминиканската република.

Междувременно Централната банка на Доминиканската република откри, че през 2017 година сред двете страни е осъществена неофициална гранична търговия на стойност 430 милиона $. От тази сума над 330 милиона $ съставляват експорт за Хаити.

___

Dánica Coto оповестяват от Сан Хуан, Пуерто Рико. Evens Sanon способства за този отчет от Порт-о-Пренс, Хаити.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР