Доминик Тийм осъществи най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и

...
Доминик Тийм осъществи най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и
Коментари Харесай

Новата генерация настъпва! Тийм изхвърли Надал след епичен мач

Доминик Тийм реализира най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и отстрани международния №1 Рафаел Надал в четвъртфиналната фаза на конкуренцията. Австриецът изигра съвършен мач на доста високо равнище и въпреки да изпусна успеха на собствен сервис при 5-4 в четвъртата част, надви в тайбрек – 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(6) след над 4 часа игра на Rod Laver Arena.

Доминик за първи път ще играе на полуфинал в Мелбърн, където най-хубавото му достижение до този миг беше четвърти кръг. За място на финала той ще спори с Александър Зверев, който по-рано през днешния ден надигра Стан Вавринка.

Австриецът сподели невероятна психическа и физическа устойчивост, не се пречупи пред всички опити на Надал да се върне в мача след извоювания трети сет, и сподели по-здрави нерви от един от най-силните душевен играчи в историята на тениса в лицето на Надал в трите тайбрека.

Епичният конфликт сред двамата продължи 4 часа и 10 минути, за които Тийм записа 14 аса против 11 за Надал. Той записа 59% вкаран първи сервис против 70% за Надал, само че и 78% против 69% извоювани точки при първи и 49% против 52% във втория.

Надал направи повече пробиви в мача - 4 за него от 9 благоприятни условия против 3 за Тийм от 8 опита. Австриецът имаше отчетливо преимущество при уинърите - 65 против 49 и малко повече двойни неточности - 49 против 33 за Надал. Общо Тийм завоюва пет точки повече в мача - 148 против 143.

 Ключов миг беше краят на третия и началото на четвъртия сет. Рафа съумя да проби при 5:4 в третата част, а по-късно поведе в четвъртия и имаше точка за пробив в подаването на Тийм. Австриецът обаче се оправи, задържа подаването си, а по-късно на собствен ред проби.

 Сервирайки за мача, напрежението си сподели думата и Тийм беше продънен, с което Надал се върна в мача. Нерви не липсваха и в тайбрека на четвъртия сет, който стартира с няколко минибрейка, само че в последна сметка Доминик първи резервира подаването си, а по-късно удържа и на още няколко разочарования, с цел да си тръгне с крайната победа в края. 

Доминик реализира пета победа от 14 мача в кариерата си против Надал, като в никакъв случай до момента не го беше побеждавал във формат 3 от 5 сета. 

Двама от считаните за бъдещи звезди на международния тенис - Доминик Тийм и Александър Зверев - ще дефинират един от финалистите в Откритото състезание на Австралия тази година. Другият полуфинал е сред Новак Джокович и Роджър Федерер. До този миг Тийм води с 6:2 против Зверев. 

 В резултат на отпадането на Надал на четвъртфиналите, Новак Джокович може да се върне на върха в ранглистата, в случай че отбрани трофея си в Мелбърн в неделя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР