Домът е мястото, което всеки от нас цени високо. Не

...
Домът е мястото, което всеки от нас цени високо. Не
Коментари Харесай

Разхвърляният дом разкрива 8 психологически проблема

Домът е мястото, което всеки от нас цени високо. Не единствено, че прекарваме доста време там и го свързваме с околните си, само че и това е най-сигурното място за нас. Разбира се, това значи, че нормално се стараем да го поддържаме в съвършен тип. Понякога обаче не ни се получава и в жилището ни настъпва същински безпорядък. Оказва се, че разхвърляният дом е симптом за някои психически проблеми.

Много пъти сме чели, че безпорядъкът е симптом на безсънен и изобретателен разум, само че не всеки път нещата са толкоз розови, пишат от dama.bg. От метода, по който подреждате дома си, могат да бъдат направени доста заключения за характера ви и за проблемите, през които преминавате сега. Същото се отнася и за другите – можете да научите доста за живота на ваш непосредствен, в случай че погледнете дома му. Ето какво може да разкрива безпорядъкът в нечий дом:

1. Всичките отпадъци са скрити в чекмеджета, кутии, пликове и така нататък
На пръв взор апартаментът им наподобява отлично – подовете са чисти, книгите са подредени по рафтовете, няма разхвърляни облекла по столовете, масата е разчистена… Но щом погледнете в някой долап, ще видите, че е цялостен с отпадъци (издраскани листове хартия, опаковки, счупени ножици, изхабени химикалки) или въобще не е спретнат (например облеклата в дрешника са смачкани и нахвърляни).

Всички ние се интересуваме от това по какъв начин изглеждаме в непознатите очи, само че за някои хора това е фиксидея. Те вършат доста неща с единствената цел да впечатлят останалите, само че в това време имат доста проблеми, с които не желаят или не могат да се оправят. За тях е по-лесно да прикрият старите и непотребни движимости, в сравнение с да ги изхвърлят или да ги поправят. За тези хора е по-важно да наподобяват представителни и съвършени в непознатите очи, само че нямат сили да подобрят себе си.

2. Всичко е доста остаряло и неподдържано
Някои хора могат дълги години да живеят с едни и същи изхабени мебели, с капеща чешма или с пожълтели ретро тапети. Много от движимостите им са в кашони, с цел да ги запазят за по-дълго. Дори да имат пари – не желаят да ремонтират дома си. Обикновено се държат като че ли ситуацията е краткотрайно и доста скоро ще се реалокират на друго място или просто се надяват, че животът им някак ще се промени и усъвършенства.

Понякога тези „ краткотрайни “ квартири се оказват техния дом в продължения на десетилетия. От психическа позиция тези хора са склонни да живеят в бъдещето и виждат всичко през розови очила, те възприемат сегашното като краткотраен дискомфорт, който би трябвало да изтърпят. Но нормално те нямат проекти да трансформират живота си и се надяват смяната да пристигна извън и различен да направи живота им по-добър.

3. На работното им място царува цялостен хаос
Кабинетът или работното бюро е едно от най-интересните места в жилището. Някои хора подреждат всичко в папки и разчистват бюрото всеки ден, а други хвърлят всичко върху него – купища документи, писалки, чинии, чаши, кремове, ластици и някъде там стои и един преносим компютър. Това може да е симптом за високо самочувствие и незрялост. Както към този момент казахме, разхвърляното бюро, което обаче не ви пречи да работите, е симптом и за креативност и безсънен разум.
 Разхвърляният дом разкрива 8 психически казуса

4. Мивката, кошът за пране или кофата за отпадък са претъпкани
Много малко хора обичат да чистят, само че някои стигат до крайности – поставят всички мръсни чинии в мивката, до момента в който най-после се окаже, че нямат нито една чиста паница. Или пък складират боклука на балкона. Кошът им за пране прелива, тъй като ги мързи да пуснат пералня, а пък да не приказваме за деликатните тъкани, които се перат на ръка – такива облекла чакат от предходната година да бъдат изпрани. Постоянното отсрочване на неприятните задания е проблем, с който се сблъскват доста хора, и то всекидневно.

Може да е разумно да вършим малко работа по-често, в сравнение с доста работа едновременно, само че такива хора постоянно си намират извинения: „ Сега нямам време “, „ Утре ще го направя “, „ Точно в този момент не е незабавно “, „ Мързи ме “, „ Днес свърших друга работа “ и така нататък Ако забелязвате, че постоянно отлагате дилемите си, наложете си да вършиме дребните неща незабавно – мийте чиниите незабавно след хранене, изхвърляйте боклука всеки ден, в случай че би трябвало да изперете някоя блуза на ръка – изперете я незабавно щом я свалите. Колкото повече отлагате, толкоз по-трудно ще ви е да свършите нещо. Ако деянията малко воля и започнете да вършите дребните неща незабавно, ще си създадете привички за по-важните моменти от живота ви и няма всякога да завършвате належащите задания в последния миг.

5. Все едно никой не живее там
Домовете на някои хора наподобяват по-скоро на стаи чартърен – чисти, с малко мебели, съвсем няма съдове и липсва топлота, уют и нещо особено, което да демонстрира, че там живее някой. Понякога по този начин наподобяват квартирите на студентите, които прекарват доста малко време у дома, само че с времето всеки човек желае да има повече комфорт и неща, които да са персонално негови. Ако жителят на дома прекарва доста време там, само че мястото отново наподобява празно, това може да е симптом за психически проблеми. Един от тях е незрялостта – този човек чака някой различен, да вземем за пример бъдещата му половинка, да се появи и да внесе уют в дома му, вместо самичък да одобри, че е виновен за живота си.

6. В кухнята е цялостно с останки от храна
Кухнята би трябвало да е най-чистото и подредено място от вкъщи, тъй като там готвим и се храним, само че в някои кухни ще видите мазни петна, останки от храна, недоизпито кафе. Ако даже и кухнята е мръсна, повода може да не е в мързела на индивида. Много изследвания демонстрират, че безпорядъкът е симптом на меланхолия. Нещастните хора просто нямат сила да изчистят дома си, това не им се коства значимо, а е доста евентуално и да не ценят себе си – те считат, че не заслужават да живеят в чист дом. От друга страна, постоянното почистване потвърдено усъвършенства настроението и понижава признаците на меланхолия.
 Разхвърляният дом разкрива 8 психически казуса

7. Имат мръсна баня
Един взор към банята на човек може да ви разкрие какъв брой държи освен на тялото си, само че и на психическото си здраве. Чистата баня с шампоани, балсами, душ гелове, кремове, паста за зъби и така нататък демонстрира, че индивидът се грижи за себе си. Ако в банята има единствено една мръсна самобръсначка и сапун, това не значи автоматизирано, че индивидът е депресиран, само че може да е симптом, че сега е доста уплашен и няма време да мисли за външния си тип.

8. Имат прекалено много безполезни движимости
Някои хора мъчно се разделят със старите движимости. В техните домове ще видите остарели мебели, изнесени на балкона, до входната врата ще има остаряло колело, което никой не кара, по рафтовете се мъдрят захабени съдове и комплекти за чай, които никой не употребява. От една страна, трупането на остарели движимости може да е симптом за консервативизъм – този човек желае да живее по постарому и се крие от смяната. В най-лошия случай събирането демонстрира, че индивидът има податливост да носи всевъзможни безполезни движимости вкъщи. Това е симптом за обсесивно компулсивно държание и невроза.

Такива хора просто имат потребност да натрупат движимости, тъй като това ги успокоява. Много е евентуално да са претърпели нещо травматично и трупането на движимости да е метод да се оправят със напрежението, само че в това време този техен табиет последователно ги изолира от околните им и им докарва нов стрес. А в случай че домът им е прекомерно чист? Повечето от нас чистим по нужда, само че има хора, които на драго сърце биха пуснали прахосмукачка в свободното си време. Разбира се, няма нищо неприятно в желанието да живеем в чист дом, само че в случай че непорочност се трансформира в фикс идея, това към този момент е проблем.

Обикновено такива хора не канят посетители, тъй като те могат да повредят нещо, да нацапат или да скапват идеалния ред в дома. Това държание е симптом за фиксация върху дребни и незначителни неща или податливост към перфекционизъм. Ако апартаментът се чисти непрекъснато поради страха от бактерии и нечистотия, този човек евентуално страда от мощно нервно безпокойствие. Понякога чистенето ни оказва помощ да се оправим със напрежението, тъй като ни разсейва от неприятните мисли. Сигурно ви се е случвало да започнете да си чистите стаята, единствено и единствено да не седнете да учите за наближаващ изпит, нали? Нещо такова се случва и с тези хора, единствено че всекидневно.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР