Домакинствата в Германия плащат за доставка на газ два пъти

...
Домакинствата в Германия плащат за доставка на газ два пъти
Коментари Харесай

Енергийните сметки на домакинствата са се покачили средно със 173 процента за година

Домакинствата в Германия заплащат за доставка на газ два пъти и половина повече в сравнение с преди година, макар че при цените на едро се регистрира спад на потреблението и все по-диверсифицирани доставки, сочат публична данни, представени от Ройтерс.

Според портала за следене на цените на силата " Чек24 " (Check24) през октомври междинната цена на газа за домакинство, потребяващо към 20 000 киловатчаса е достигнала 3726 евро. Преди година същият контракт за същото количество е коствал 1365 евро.

Спотовите цени в Европа " ден напред " сега са към 35 евро за мегаватчас, или с към 90 на 100 под пика от 300 евро, регистриран през август под натиска на страховете, че доставките по " Северен поток-1 " ще спрат напълно.

Принос за спада има мекото време, по-ниското търсене поради по-високите цени и взрива на доставките на полутечен природен газ в Европа.

Въпреки това " Чек24 " е отчел 533 разгласи за повишение на цените през октомври от страна на доставчиците приблизително с 42,7 на 100, засягайки 4 милиона семейства, което би добавило 924 евро към междинната им годишна сметка за сила.

Същевременно експертна комисия към държавното управление предложи въвеждането на таван на цената на газа от 12 евроцента за киловатчас за 80 на 100 от потреблението на семействата от март 2023 година най-малко до края на 2024 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР