Долната камара на руския парламент одобри на трето, окончателно, четене

...
Долната камара на руския парламент одобри на трето, окончателно, четене
Коментари Харесай

Руската Дума подкрепи конституционни промени, Путин пак може да се кандидатира за президент

Долната камара на съветския парламент утвърди на трето, дефинитивно, четене конституционни ремонти, които разрешават на Владимир Путин още веднъж да се кандидатира за президент през 2024 година - нещо, което сегашната конституция не разрешава.

Промените бяха утвърдени на трето и последно четене от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласоподава срещу, само че 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. Останалите парламентарни групи утвърдиха закона за измененията в конституцията.

Сега законът би трябвало да бъде утвърден и от горната камара - Съвета на федерацията. Ако той бъде подсилен от две трети от локалните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за инспекция на невстъпилите в действие промени.

При позитивно решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако жителите на РФ ги поддържат, президентът ще издаде декрет за формалното издание на конституцията с импортираните в нея ремонти, в който ще се уточни и датата за встъпването им в действие, посочи ТАСС.

Председателят на Думата Вячеслав Володин сподели пред публицисти през днешния ден, че " промените, които се оферират, са нужни предвид на провокациите на днешния ден и на потребностите на обществото ". Той уточни, че до референдума, на който съветските жители би трябвало дефинитивно да се произнесат по препоръчаните промени, депутатите ще се срещат със своите гласоподаватели в районите, с цел да им разяснят всяка корекция ".

Путин оцени с " сред двойка и тройка " отношениеята със Съединени американски щати, само че с Тръмп били на " Доналд " и " Владимир "

" Нивото на връзките сред Русия и Съединени американски щати сега може да бъде оценено на " сред двойка и тройка, само че по-близо до тройка ", съобщи по-рано Путин.

" Е, някъде тройка ", отговори той в изявление за плана на ТАСС " 20 въпроса към Владимир Путин " на молба да оцени актуалните връзки сред двете страни по петобалната канара, съобщи " Фокус ".

Като образци за позитивни аспекти в руско-американските връзки Путин уточни съдействието в битката против тероризма, както и растежа на взаимната търговия през последните две години.

В същото време съветският водач изрази несъгласието си с тезата, че американската нация може да има специфични права на интернационалната сцена. Той напомни, че това беше казано по-рано от тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.

" Той към този момент сподели, че американците са специфична нация, имат специфични права, изключителни, надали не в целия свят. Не мога да се съглася с това ", сподели Путин.

И акцентира: " Господ е основал всички идентични с едни и същи права. И затова да се каже, че някой има извънредно право за нещо, коства ми се, е безусловно безпричинно ".

Що се касае до връзките му с американските президенти, Путин описа, че той и актуалният глава на Белия Дом Доналд Тръмп се обръщат един към различен на малко име.

" Той ме назовава Владимир, а аз него - Доналд ", съобщи съветският водач.

Той се затрудни да отговори, с кой от американските водачи, започвайки от напусналия Белия Дом през януари 2001 година Бил Клинтън, му е било най-комфортно да поддържа връзка.

" Всъщност имах много градивни връзки с всички ", означи Путин.

По-специално той напомни " положителните връзки " с Джордж У. Буш-младши, който беше президент през 2001-2009 година

Путин и Тръмп, който зае поста президент на Съединени американски щати през януари 2017 година, се срещаха няколко пъти в коридорите на огромни интернационалните конгреси и веднъж - през юли 2018 година в Хелзинки - организираха пълноценна двустранна среща на върха.

Също по този начин водачите приказваха по телефона повече от 10 пъти. Последната все още среща сред президентите на Русия и Съединени американски щати се състоя през юни 2019 година в коридорите на Г-20 в Осака, Япония.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР