Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект

...
Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект
Коментари Харесай

Френските депутати гласуват законопроект за забрана на дискриминацията по отношение на косата

Долната камара на Народното събрание на Франция утвърди в четвъртък законопроект за възбрана на дискриминирането против дредове, плитки, афро и всяка друга прическа, цвят или текстура, побеждавайки някои, които нарекоха законопроекта непотребен импорт на хрумвания на Съединени американски щати, съобщи " Ройтерс ".

Оливие Серва , негър народен представител от френския карибски остров Гваделупа, който е изготвил законопроекта, споделя, че той ще помогне на жертвите на сходна дискриминация, на работното място и отвън него, да изразят гласа си и да завоюват правосъдни каузи.

" Има доста страдалчество (въз основа на дискриминация по коса) и би трябвало да вземем това поради ", сподели той пред Ройтерс.

Серва цитира изследване от 2023 година на марката шампоани на Unilever Dove и LinkedIn, което демонстрира, че две от три чернокожи дами в Съединените щати сменят прическата си за изявление за работа и че косата на черните дами е 2,5 пъти по-вероятно да бъде възприемана като непрофесионална.

Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация против текстурата на косата или подстригването, също ще отбрани русите дами от сексистка дискриминация, сподели Серва.

Всъщност този законопроект е добавка към към този момент съществуващия антидискриминационен закон.

Законопроектът беше утвърден от 44-ма депутати, до момента в който единствено 2-ма са се оповестили срещу, а доста депутати въобще не гласоподаваха за това първо четене на текста, както постоянно се случва. Той би трябвало да бъде утвърден от Сената, с цел да стане закон.

В Съединените щати минимум 23 щата са приели законодателство, ориентирано към отбрана на хората от дискриминация по коса на работното място и в държавните учебни заведения.Не всички поддържат предлагането във Франция, която се гордее с просвета на универсализъм, която гласи, че всички хора са равни и която не разрешава етнически квоти или даже събиране на данни въз основа на етническа принадлежност.

Говорейки в парламентарната комисия, която разиска плана преди дебата в цялостна зала, Фабиен Ди Филипо от консервативната Les Republicains се подигра на законопроекта , като сподели: " Трябва ли на следващия ден да чакаме законопроект за дискриминирането против плешивите хора, които съгласно мен са незадоволително показани в реклами на шампоани? "

Той сподели, че Франция към този момент не разрешава дискриминирането въз основа на външен тип, тъй че проектозаконът е непотребен, добавяйки, че има за цел да внесе американското мислене във френското законодателство.

Филип Шрек от крайнодясното Национално обединяване споделя, че депутатите би трябвало да работят по по-важни въпроси, като държавния дълг на страната, а не върху дискриминирането по косите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР