Долната камара на Конгреса на САЩ прие мярката с 311-112

...
Долната камара на Конгреса на САЩ прие мярката с 311-112
Коментари Харесай

Политико: На фона на одобрената от САЩ помощ за Украйна, Европа...

Долната камара на Конгреса на Съединени американски щати одобри мярката с 311-112 гласа, преодолявайки ожесточената консервативна опозиция против финансирането. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън акцентира, че без помощта Украйна може да загуби в отбраната си от съветското навлизане до края на годината.

 

" Приветствам обстоятелството, че Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди нов огромен пакет от помощи за Украйна ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в обява в обществените мрежи. " Украйна употребява оръжията, предоставени от съдружниците от НАТО, с цел да унищожи съветския военен капацитет. Това прави всички нас в Европа и Северна Америка по-сигурни ".

 

Висш украински офицер посрещна новината за гласуването с едносричното " ужасно ". Но на въпроса какъв брой време ще отнеме попълненията да доближат до фронтовите линии, той отговори, че това зависи от доста фактори. " Изпълнението може да отнеме седмици, а доставките - месеци ", сподели служителят, на който бе предоставена анонимност, с цел да приказва свободно, написа " Политико ".

 

Украинските водачи и военни подозират, че Русия ще стартира атака през юни или юли, и настояват, че неотдавнашните набези против украинската инфраструктура са били акция преди офанзивата.

 

" Благодарни сме на Камарата на представителите за това историческо решение ", споделя пред " Политико " Ивана Климпуш-Цинцадзе, някогашен украински вицепремиер, а в този момент народен представител от опозицията. " Надявам се, че Сенатът няма да се поколебае и да се проточи, защото всеки ден на неоказване на помощ на Украйна доближава злополуката на западната цивилизация ", добави тя.

 

" Надявам се, че Съединени американски щати няма да разрешат това да се случи! " сподели Климпуш-Цинцадзе.

 

Маратонските извършения за приемане на американския законопроект, който към момента се нуждае от утвърждение от Сената, през последните няколко седмици накараха Европа да изследва опцията за спомагателна военна помощ за разкъсваната от война Украйна.

 

" Благодаря ти, Америка! " - написа в Туитър украинският президент Володимир Зеленски. " Жизненоважният законопроект за помощ на Съединени американски щати, признат през днешния ден от Камарата на представителите, ще попречи на войната да се разшири, ще избави хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни народи да станат по-силни ", сподели той.

 

" Наистина страхотни вести. Хиляди от нашите най-хубави ще останат живи ", съобщи пред " Политико " украинският опозиционен народен представител Ростислав Павленко. " Надявам се всички общоприети процедури да са подготвени - и доставката да стартира да се движи незабавно ", добави той.

 

Но различен опозиционен народен представител, Инна Совун, сложи въпроса за какво е лишило толкоз време приемането на законопроекта. " Украйна е доста признателна! Само един въпрос: належащо ли беше да се забави половин година, с цел да се гласоподава? Колко живота можеха да бъдат избавени? " Совун написа в Туитър.

 

" Нашата лична домашна работа "

 

Някои европейски водачи се възползваха от гласуването в Съединени американски щати, с цел да призоват Европа да не се успокоява и да не губи инерция в този момент, когато се чака новата поддръжка на Вашингтон скоро да замине за Киев.

 

" Надявам се, че този избор ще насърчи всички съдружници да прегледат складовете си и да създадат повече ", съобщи министър-председателят на Естония Кая Калас на X. " Сега е моментът да си спомним също, че в този момент Европейски Съюз би трябвало да усили личното си произвеждане на въоръжение, муниции и доставки, с цел да подкрепи Украйна в дълготраен проект ", съобщи шведският външен министър Тобиас Билстрьом. " Гласуването довечера демонстрира нуждата от това. Ние също би трябвало да си напишем домашното ", добави той.

 

Чешкият му сътрудник Ян Липавски повтори това мнение, като съобщи: " Европа също би трябвало да направи повече. Нашето съмнение и колебливост в ефикасната поддръжка на Украйна единствено стимулират Кремъл за по-нататъшна експанзия, която коства повече човешки животи. "

 

Решаващият тест за Европа ще пристигна в понеделник, когато 27-те външни министри на Европейски Съюз се събират в Люксембург, с цел да възнамеряват бъдещата военна помощ за Киев. Предвижда се министрите на външните работи и на защитата на Украйна да се включат в полемиката виртуално.

Според Столтенберг преди уикенда европейските съдружници в НАТО са дали обещание да усилят доставките на леснодостъпни системи за противовъздушна защита за Украйна.

 

Германският министър на външните работи Аналена Баербок, основният чиновник, който стои зад последното гледище за спомагателни системи за противовъздушна защита за Киев, приветства законодателната стъпка на Съединени американски щати.

 

Текстът на " Политико " е оповестен със съкращения, заглавието е на редакцията

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР